HR/Prabhupada 0680 - Mislimo da sjedimo na ovom podu, a zapravo sjedimo u Krišni

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0679
Sljedeća stranica - Video 0681 Go-next.png

Mislimo da sjedimo na ovom podu, a zapravo sjedimo u Krišni
- Prabhupāda 0680


Lecture on BG 6.25-29 -- Los Angeles, February 18, 1969

"Pravi yogi promatra Me u svim bićima. također vidi svako biće u Meni. " Kako to, "u Meni"? Jer sve što vidite, to je Kṛṣṇa. Sjedite na ovom podu, sjedite na Kṛṣṇi. Sjedite na ovom tepihu, sjedite na Kṛṣṇi. Trebali bi to znati. Kako je ovaj tepih Kṛṣṇa? Jer je tepih napravljen od Kṛṣṇine energije.

Postoje različite vrste -parāsya śaktir vividhaiva śrūyate (CC Madhya 13.65, purport).. Vrhovni Gospodin ima različite energije. Od tih različitih energija, tri podjele su primarne. Materijalna energija, duhovna energija i marginalna energija. Mi živa bića smo marginalna energija. Cijeli materijalni svijet je materijalna energija. Tu je duhovna energija. Duhovni svijet. Mi smo marginalni. Mi se nalazimo ili u materijalnoj energiji... Marginalni znači ili na ovaj ili na onaj način. Možeš postati duhovan ili materijalan. Nema trećeg izbora. Ili ćeš postati materijalistički ili duhovno orijentiran. Dok god smo u ovom materijalnom svijetu, sjedite na materijalnoj energiji, stoga sjedite na Kṛṣṇi. Jer energija nije odvojena od Kṛṣṇe. Kao i ovo svjetlo, i ovaj plamen, imamo toplinu i osvjetljenje. To su dvije energije. Toplina nije odvojena od vatre i osvjetljenje nije odvojeno od vatre. Znači toplina je također vatra, te je osvjetljenje također vatra. Slično, materijalna energija je također Kṛṣṇa. Mi mislimo da sjedimo na ovom podu, ali zapravo sjedimo na Kṛṣṇi. To je filozofija.

Zato"... također vidi svako biće u Meni. Uistinu, samospoznata osoba Me vidi svugdje." To znači vidjeti svugdje Vidjeti svako biće, sve vezano uz Kṛṣṇu, to znači vidjeti Kṛṣṇu svugdje. Rečeno je u Bhagavad-gīti, raso 'ham apsu kaunteya (BG 7.8): " Ja sam okus vode." Zašto vodu piju sva živa bića? Životinje, ptice, zvijeri, čovjek, ljudsko biće svi piju vodu. I zato je voda toliko potrebna. Kṛṣṇa ima zalihe vode. Shvaćate li? Voda je potrebna, mnogo nje. Za poljoprivredu, za pranje, za pijenje. Ako netko u određenom vremenu ne popije čašu vode , umrijeti će. Takvo iskustvo znaju oni koji su bili na ratnom polju... Oni mogu razumjeti koliko je voda dragocjena. U ratovanju kada postanu žedni, a nema vode, umiru. Zašto je voda toliko dragocjena? Jer ima lijep ukus. Kada si žedan popiješ gutljaj vode, "Oh, hvala Bogu." Kṛṣṇa kaže, " Tog sam okusa. Taj okus vode koji daje život, to sam Ja." Kṛṣṇa kaže. Ako ste naučili ovu filozofiju, sad svaki put kad popijete vode vidjet ćete Kṛṣṇu. A kada to ne pijete vodu? To je svjesnost Kṛṣṇe. Raso 'ham apsu kaunteya prabhāsmi śaśi-sūryayoḥ(BG 7.8).. " Ja sam svijetlo sunca i mjeseca." I noći i danu, vidjet čete ili sunčevo svjetlo ili mjesečinu. Kako onda možete zaboraviti Kṛṣṇu? Ili popijte vode, ili vidite sunčevu svjetlost,ili mjesečinu, ili čujte nekakav zvuk... Śabdo ‘ham (SB 11.16.34). Toliko je puno stvari, pročitali ste u četvrtom poglavlju, kako je Kṛṣṇa sveprožimajući. Osoba mora vidjeti Kṛṣṇa na taj način. Onda će dostići savršenstvo yoge. Ovdje je rečeno: " Pravi yogi promatra Me u svim bićima i također vidi svako biće u Meni. Uistinu, samospoznata osoba Me vidi svugdje."