HR/Prabhupada 0699 - Bhakta u ljubavi, želi voljeti Krishnu u originalnom obliku

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0698
Sljedeća stranica - Video 0700 Go-next.png

Bhakta u ljubavi, želi voljeti Krishnu u originalnom obliku
- Prabhupāda 0699


Lecture on BG 6.46-47 -- Los Angeles, February 21, 1969

Bhakta: Prabhupāda, kada smo ranije ovo jutro čitali Bhagavad-gītu, o univerzalnom obliku Kṛṣṇa-kada se On otkrio Arjuni- i rekao da nebeska bića, i bhakte, i demoni , svi su bili u strahu kada su vidjeli taj univerzalni oblik. Kako to da Kṛṣṇine bhakte, kao polubogovi, mogu biti u strahu iako su vidjeli Viśvarūpa?

Prabhupāda: Jer ne mogu voljeti Viśvarūpa. Je li to u redu? Možeš li voljeti Viśvarūpa? Ako Kṛṣṇa dođe ispred tebe kao Viśvarūpa, (smijeh) zaboraviti ćeš svoju ljubav. Nemoj pokušavati voljeti Viśvarūpa. Voli Śyāmasundara, to je sve. Vidjeli smo Kṛṣṇa u Viśvarūpi tijekom ratnog vremena. Sjećam se, mislim da je bila 1942, Prosinac, zaboravio sam datum. Jeo sam i čula se sirena za bombe, u Kalkuti. Vidite? Aranžman je bio, čim se čuje sirena za bombe, vlada bi odabrala mjesto, sklonište, ova soba u vašoj kući će biti sklonište. Trebali smo ući u sklonište i bombardiranje bi započelo- (imitira zvuk bombardiranja). Tada smo vidjeli Viśvarūpa, vidite li, u to vrijeme. Mislio sam naravno, da je to također drugi oblik Kṛṣṇe. Ali taj oblik nije baš lako voljeti, shvaćate li? ( smijeh) Bhakte koje vole, žele voljeti Kṛṣṇu u Njegovom originalnom obliku. Viśvarūpa nije Njegov originalni oblik. On se može pojaviti u bilo kojem obliku, to je Njegov sav potencijal. Ali voljeni oblik je Kṛṣṇa, Śyāmasundara. Pretpostavimo da je dječakov otac, policajac Ako otac dođe kao policajac pucajući iz pištolja, čak će i dijete zaboraviti voljenoga oca. Shvaćate li? Prirodno, dijete voli oca kad je kod kuće,kao otac. Slično mi volimo Kṛṣṇa kao što On je - Śyāmasundara. Viśvarūpa se prikazao Arjuni da bi upozorio budalasto čovječanstvo. Jer je Kṛṣṇa rekao, "Ja sam Bog." Imitirajući Kṛṣṇu , toliko mnogo budala izjavljuje da "Ja sam Bog." Zato Arjuna kaže, "Molim te pokaži mi Viśvarūpa." Ove budale bi ga također mogle upitati da pokaže Viśvarūpa. Ako si ti Bog, molim te pokaži mi Viśvarūpa." To oni ne mogu. Da?

Bhakta: Zar ne bi trebali imati poštovanja prema māyi kao energiji...?

Prabhupāda: Hmm?

Bhakta: Zar ne bi trebali imati poštovanja prema māyādevi kao energiji...?

Prabhupāda: Ako poštuješ Kṛṣṇu, onda poštuješ svih. To je kvalifikacija bhakte. Poštuješ čak i mrava, što onda reći o māyi? Māyā je jedna od važnijih Kṛṣṇinih energija. Zašto ne bi poštovali māyu? Mi... Māyā, Durgā, molimo se, "Durgā" - sṛṣṭi-sthiti-pralaya-sādhana-śaktir ekā chāyeva yasya (BS 5.44) -kada se molimo Durgā, molimo se direktno Kṛṣṇi. Jer moramo vidjeti Kṛṣṇu svugdje. Vidimo aktivnosti māye. Moramo odmah vidjeti Kṛṣṇu- " Oh, ova māyā se ponaša tako lijepo pod kontrolom Kṛṣṇe." Poštivanjem policajca odajemo poštovanje vladi. Dok je čovjek u uredu, nudimo poštovanje. I bez ureda. Gospodin odaje poštovanje ili u uredu ili van u reda. To nije bitno. Ali ako odaješ policajcu- māyā se ponaša kao policajac. To znači da odaješ poštovanje i vladi. To je odavanje poštovanja.

sṛṣṭi-sthiti-pralaya-sādhana-śaktir ekā
chāyeva yasya bhuvanāni vibharti durgā
icchānurūpam api yasya ca ceṣṭate sā
govindam ādi-puruṣaṁ tam ahaṁ bhajāmi
(Bs. 5.44)

Durgā, materijalna energija, je tako jaka- može stvarati,može uništiti, može održavati. Ona djeluje pod kontrolom Kṛṣṇe. Zato odajem svoje ponizno poštovanje Govindi pod čijoj kontroli ona djeluje. Ako odajete poštovanje māyi, to znači da odajete poštovanje direktno Kṛṣṇi.