HR/Prabhupada 0700 - Služba znači tri stvari: onaj tko služi, onaj kojeg se služi i služba

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0699
Sljedeća stranica - Video 0701 Go-next.png

Služba znači tri stvari: onaj tko služi, onaj kojeg se služi i služba
- Prabhupāda 0700


Lecture on BG 6.46-47 -- Los Angeles, February 21, 1969

Prabhupāda: Da?

Bhakta:Opet, Prabhupāda, kada smo čitali ovo jutro...

Prabhupāda: Ne, nema pitanja od jutros. U redu, možeš pitati, ali pitanje i odgovori bi trebali biti tijekom čitanja. Inače neće biti kraja pitanjima i odgovorima ako spomeneš sve iznose. Vidiš. Možeš dovršiti to. Da, pitanja?

Bhakta: Spomenuo si da gopas, Kṛṣṇini prijatelji se igraju s Njim, rečeno je da su napravili jako puno pobožnih djelatnosti u svojim prošlim životima. Razumijem da su vječni pratioci...

Prabhupāda: Ne, oni koji su vječni pratioci... Neki od njih su vječni pratioci; neki od njih su promaknuti u to vječno društvo. Pretpostavimo da odeš i postaneš pratioc, prijatelj Kṛṣṇe. Tvoja pozicija je tada postala, vječna. Samo se vječni pratioci Kṛṣṇa mogu igrati sa Njim, nitko drugi, onda koje je značenje da ti postaneš svjestan Kṛṣṇe? Jer ti također možeš postati. Kako?Radeći pobožne djelatnosti mnogo, mnogo života. Također možeš biti promaknut na tu poziciju.Kṛta-puṇya-puñjāḥ(SB 10.12.11).. Zapravo u bhauma Vṛndāvana u ovom materijalnom svijetu ,Vṛndāvana, većina Kṛṣṇinog društva su uvjetovana živa bića koja su promaknuta u taj savršeni stadij svjesnosti Kṛṣṇe. Dopušteno im je da vide Kṛṣṇu na planeti gdje se odigravaju Kṛṣṇina zabave I onda su promaknuti na transcendentalan Vṛndāvan. Rečeno je u Bhāgavata: kṛta-puṇya-puñjāḥ. Svi su promaknuti. Kada su promaknuti, postaju vječni pratioci. Je li to jasno? Hare Kṛṣṇa. Onda? Pitanja?

Bhakta: Prabhupāda? Je li moguće, za nekoga da se angažira u bhakti -yogi bez da čini službu za Kṛṣṇu? Recimo da netko... Prabhupāda: Bez Kṛṣṇe, gdje je bhakti? Bhakta: Recimo, netko obožava Gospodina Budhu ili Gospodina Isusa...

Prabhupāda: To nije bhakti -yoga. Bhakti-yoga je u vezi s Kṛṣṇom. Bhakti-yoga se ne može aplicirati na nekoga, nešto drugo. Kako se Budhina filozofija može uklopiti u bhakti-yogu? Bhakti-yoga znači razumjeti Boga. Bhaktyā mām abhijānāti (BG 18.55). Pronaći ćete to u Bhagavad-gīti, Osamnaesto Poglavlje. Pomoću bhakti-yoge možete razumjeti Gospodina, Vrhovnog Gospodina, Boga. Ali u Budhinoj filozofiji nema Boga. To znate? Gdje je onda tu bhakti-yoga?

Bhakta: U slučaju kršćana, neki od njih obožavaju Isusa Krista.

Prabhupāda: To je bhakti-yoga. Jer oni prihvaćaju Boga. Ako ne prihvaćaš Boga,nema pitanja o bhakti-yogi. Kršćanska religija je također Vaiṣṇavism, jer prihvaćaju Boga. Možda, neka faza, drukčija od ove. Postoje drukčije faze realizacije Boga. Kršćanska religija kaže " Bog je velik." Prihvaćeno! To je veoma dobro. Ali kako je Bog velik, to možeš razumjeti u Bhagavad-gīti i Śrīmad-Bhāgavatamu. Ali postoji prihvaćanje da je Bog velik. To je početak bhakti. Tu možeš aplicirati bhakti. Čak i Muhamedovoj religiji. To je također bhakti-yoga. U svakoj religiji u kojoj je cilj Bog- može se aplicirati bhakti. Ali kada nema Boga, ili impersonalizam, tu nema pitanja o bhakti-yogi. Bhakti-yoga znači dhatu kti, bhaja-sevayā. Služba. Služba znači tri stvari: onaj tko služi, onaj kojeg se služi i služba. Mora biti prisutan onaj tko prihvaća službu. I mora bit prisutan onaj tko čini službu. I onda spajajući medij, proces službe. Bhakti-yoga znači služba. Ako nema tko da prihvati službu, gdje je onda bhakti-yoga? Svaka filozofija ili religijski princip kod kojeg nema prihvaćanje Boga , ili Vrhovnog, tu nema primjene bhakti.