HR/Prabhupada 0709 - Definicija Bhagavāna

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0708
Sljedeća stranica - Video 0710 Go-next.png

Definicija Bhagavāna
- Prabhupāda 0709


Lecture on BG 7.1 -- Bombay, January 13, 1973

Bhagavān. Postoji definicija Bhagavāna. Svaka budala se proglasi Bhagavānom, misli da je on postao Bhagavān. Ne. Parāśara Muni,otac od Vyāsadeva, nam je dao što podrazumijeva Bhagavān. Bhaga znači izobilje, a vān onaj tko posjeduje to izobilje. Imamo i mi to praktično iskustvo. Onaj tko je veoma bogat, je veoma privlačan. On postane privlačan. Mnogi ljudi mu se obraćaju zbog neke usluge. Onaj tko je veoma utjecajan, postane veoma privlačan. Onaj tko je veoma poznat, postane veoma privlačan. Onaj tko je veoma učen, mudar, postane veoma privlačan. Onaj tko je veoma mudar, postane veoma privlačan. Onaj tko je u odvojenom redu života... Odvojeni red života znači onaj tko je posjedovao sve, ali se odrekao, ne koristi to više za osobnu korist. Kao osoba koja je sklona dobrotvornim djelatnostima, ona daje sve drugima. Ona je također veoma privlačna.

To su šest vrsta privlačnosti. Bhagavān označava onoga tko potpuno posjeduje sve ove privlačne faktore. On je Bhagavān . A ne neka budala koja tumara ulicama i postane Bhagavān . Ne. To je varka. Mi ne znamo što podrazumijeva riječ Bhagavān ; i zato prihvaćamo bilo koju budalu kao Bhagavān . Aiśvaryasya samagrasya (Viṣṇu Purāṇa 6.5.47). Bogatstvo. Postoji puno bogataša u Bombayu, ali nitko od njih ne može tvrditi " Ja posjedujem sve obillje. Sve banke i novac koji je u njima tu u Bombayu, to je moj novac." Nitko to ne može reći. Ali Kṛṣṇa to može reći. Aiśvaryasya samagrasya. Samgara bogatstvo, ne mali dio njega. Samagra. Aiśvaryasya samagrasya vīryasya. Snaga, utjecaj. Vīryasya. Yaśasaḥ, reputacija, slava. Iako je Kṛṣṇa izrekao Bhagavad-gītu prije pet tisuća godina, još uvijek se obožava po cijelom svijetu. Ne samo u Indiji, već po cijelom svijetu. Bhagavad-gītā je poznata u bilo kojoj zemlji, bez obzira na religiju ili vjeru. Svi, bilo koji inteligentni čovjek, student, filozof čita Bhagavad-gītu. To znači da je Kṛṣṇa veoma slavan. Svi ga znaju.

Aiśvaryasya Kada je On bio prisutan, On je pokazao svoje obilje. Nārada Muni je želio vidjeti kako se Kṛṣṇa nosi sa svojih šesnaest tisuća, 16,108 žena. Kada je Nārada Muni došao, ušao je u svaku palaču. Bilo je 16,108 palača, sve su bile od mramora, ukrašene nakitom. Nije bilo potrebe za elektrikom ili svijetlom noću, jer su sve palače bile ukrašene nakitom. Cijeli namještaj je bio napravljen od slonovače i zlata. Bogatstvo. Vrtovi su bili puni stablima pārijāta. Ne samo da je Nārada Muni vidio da je Kṛṣṇa bio prisutan za svakom od žena, već je i obavljao različite tipove posla također. Negdje je sjedio sa Svojom ženom , djecom. Negdje drugdje se odvijalo vjenčanje Njegove djece. Toliko toga. Ne samo jedan tip posla. To se naziva izobilje, bogatstvo. Ne da netko samo zato što posjeduje par tolāsa zlata, postaje Bog. Ne. Bhoktāraṁ yajña-tapasāṁ sarva-loka-maheśvaram (BG 5.29), suhṛdam... Kṛṣṇa kaže " Ja sam vrhovni uživatelj." Bhoktāraṁ yajña-tapasāṁ sarva-loka-maheśvaram. "Ja sam posjednik svih planeta." To je bogatstvo. Moć, što se tiče snage i moći, Kṛṣṇa, kada je bio star tri mjeseca, na krilu Svoje majke, ubio je mnogo demona.