HR/Prabhupada 0792 - Da Krsna nije prijatelj svih, nitko nebi živio ni trenutka

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0791
Sljedeća stranica - Video 0793 Go-next.png

Da Krsna nije prijatelj svih, nitko nebi živio ni trenutka
- Prabhupāda 0792


Lecture on SB 1.2.17 -- Los Angeles, August 20, 1972


Pradyumna: Prijevod, Šri Krišna, Svevišnja Božanska Osoba, koji je također i Nad Duša u svačijem srcu, i dobročinitelj istinskom bhakti čisti u srcu bhakte želju za materijalnim uživanjem a koji je razvio potrebu da sluša Njgove ( Krišnine) poruke, koje su moralne, čiste kada se pravilno čuju i izgovaraju.

Prabhupada: Dakle, Krišna je veoma sebičan. On kaže...Ovdje je to rečeno: sva-kathāḥ kṛṣṇaḥ. Svak tko se uključi u slušanje Krišna kathā. Kathā znači riječi, poruke. Tako, u Bhagavad-giti također, Krišna kaže, mām ekam: Samo Meni. Ekam. To je neophodno. Iako je sve Krišna, no, prema panteističkoj teoriji, ne možemo obožavati sve. Sve je Krišna, to jest činjenica, ali to ne znači da mi moramo obožavati sve. Trebamo obožavati Krišnu. Mayavadi filozofi kažu, Ako je sv eKrišna, onda bilo što da obožavam, ja obožavam Krišnu. No. To je krivo.

Kao što možemo dati isti primjer, da, u ovom tijelu - ja sam ovo tijelo - sve ja, ili moje, ali kada treba uzeti hranu, onda je nećemo gurati u rektum, već u usta. To je samo jedan. Ne možete reći, Tijelo ima devet otvora: dva su oči, dva nos, dva uha, jedna usta, jedan rektum, jedan genitalije-devet otvora. Dakle, zašto ne gurati hranu u bilo koji otvor? To je Mayavadi filozofija. Na koncu, oni kažu, hranu treb adati tijelu, unutar tijela. Tako ja mogu gurati hranu kroz bilo koji otvor. Ima toliko mnogo otvora. Ponekad u medicinskoj struci, kada nije moguće davati hranu kroz usta, oni je guraju kroz rektum. To je umjetno. Ali u hitnim slučajevima, oni to ponekad rade. Ali to nije način. Stvarni način je, da tijelu treba dati hranu, ali je treba dati kroz usta, ne kroz bilo koji drugi otvor.

Slično tomu je, ukoliko želimo uspostaviti vezu s Apsolutnom Istinom, tada moramo ići kroz Krišnu. Krišna ima mnogo oblika. Advaitam acyutam anādim ananta-rūpam (Bs. 5.33). Ananta-rūpam. Dakle...Pošto nema ničega do Krišne, sve je to Krišnina energija. Dakle, proces je... Povezati se s Apsolutnom Istinom Krišnom. Zato Krišna ovdje kaže...Ne Krišna. Vyasadeva kaže, kroz Suta Gosvamija, da Krišna je veoma drag, veoma prijateljski prema suhṛt satām." Satām. Satām znači bhakte On je veoma intiman u prijateljskom odnosu s bhaktama. Krišnina druga osobina je bhakta-vatsala. I ovdje se kaže, suhṛt-satām. Satām znači bhakte. On je prijatelj svakome. Suhṛdaṁ sarva-bhūtānām (BG 5.29). Da Krišna nije svačiji prijatelj, nitko ne bi mogao živjeti niti trenutak. Vi ste... Krišna štiti svakoga, snabdijeva hranom svakoga.