HR/Prabhupada 0852 - Unutar jezgre vašeg srca, nalazi se Gospodin

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0851
Sljedeća stranica - Video 0853 Go-next.png

Unutar jezgre vašeg srca, nalazi se Gospodin
- Prabhupāda 0852


750306 - Lecture SB 02.02.06 - New York

Djelatnosti materijalnoga života su: kako jesti, kako spavati, kako imati dobar seksualni život i kako se braniti. Āhāra-nidrā-bhaya-maithunaṁ ca sāmānyam etat paśubhir narāṇām (Hitopadeśa). Ali te stvari ne rješavaju naše probleme. To mi ne shvaćamo. Ti problemi su tu. Nije istina da mi Indijci koji smo došli u Ameriku vidimo da svaka bogata nacija, je rješila svoje probleme. Ne, problemi su još uvijek tu. Više problema ima nego u Indiji. Indija ima možda samo jedan problem, da je... Zapravo ih i nema, ali se predstavlja kao da Indijci gladuju. Ali ja nisam vidio da itko gladuje. Svakako, problemi su tu. Materijalni život predstavlja problem, i ako želite rješiti probleme, ovdje vam se nalaze upute:taṁ nirvṛto niyatārtho bhajeta. Taṁ znači Vrhovna Božanska Osoba.

Pitanje bi onda bilo: " Sada ste mi rekli da se odreknem nastojanja samo-održavanja, Śukadeva Gosvāmī. Opisali ste da za hranu samo čekam ispod drveta, i ono će vam dati plodove; tako da možete jesti. Za piće imate rijeku iz koje možete piti vode koliko god hoćete." Onda, prije ovoga stiha je rekao, " Za spavanje, u travi se nalazi jako lijep madrac. Nije potreban nikakav jastuk. Tu imate prirodni jastuk; imate svoje ruke. Položite ih."āhāra-nidrā-bhaya-maithunaṁ ca. Ali ako hoćete napredovati u duhovnom životu, trebali bi se odreći zadovoljanja osjetila. A uzrok zadovoljavanja osjetila je seksualni život. Inače, za vas postoji cjelokupni aranžman za jedenje, spavanje, stanovanje. Sve je tu. Također imate i hram. "Gdje je hram? Želim obožavati Boga. Gdje je crkva? Gdje je hram? Ako živim u špilji, onda ću morati naći drugačija sredstva da bi došao do hrama." Zato Śukadeva Gosvāmī savjetuje, "Ne." Evaṁ sva-citte svata eva siddha. "Unutar jezgre vašeg srca, nalazi se Gospodin. Možeš sjesti bilo gdje- u špilju, u džunglu ili bilo gdje. Ako želiš , vidjeti ćeš da se Gospodin nalazi unutar tvoga srca." īśvaraḥ sarva-bhūtānāṁ hṛd-deśe 'rjuna tiṣṭhati (BG 18.61).

Kṛṣṇa kaže da Vrhovni Gospodin- to znači On- On se nalazi u svačijem srcu. Ako smo iskreni... "Mi" označava živa bića. Mi također živimo unutar ovog tijela. Asmin dehe, dehino ‘smin, dehino ‘smin dehe (BG 2.13).. Mi nismo ovo tijelo. Ja se, vi se, mi se nalazimo unutar ovoga tijela, te se Kṛṣṇa također nalazi unutar tijela . Īśvaraḥ sarva-bhūtānāṁ hṛd-deśe (BG 18.61). Nije točno da se On nalazi samo unutar srca hindusa. Ne. Unutar svačijeg srca.Sarva-bhūtānāṁ. On se čak nalazi unutar srca mačke i psa i tigra i svakoga. Svakoga. To je īśvaraḥ. Īśvaraḥ sarva-bhūtānāṁ hṛd-deśe. Ovaj stih se stalno napominje- jako , jako je važan- ovo tijelo je kao motorno vozilo, yantra. Māyayā… Bhrāmayan sarva-bhūtāni yantrā rūḍhāni māyayā (BG 18.61). Māyayā. Kroz djelovanje māyā, materijalne energije, ovo vozilo, mašina, mi je dano na korištenje. Zašto? Jer sam htio lutati kroz svemire, kao što oni sada žele ići na mjesec. Svi imaju to. To se zovu filozofske ideje. Svi, svako ljudsko biće, ako je uopće ljudsko biće, on razmatra. To je filozofski um. On razmatra, "Oh, toliko je mnogo zvijezda. Možda...Što oni rade? Koliko ljudi ima tamo? Ima li možda motornih vozila? Postoji li planina, ocean?" Inteligentnoj osobi prirodno dolaze ova pitanja. To je početak filozofije. Prirodno.