HR/Prabhupada 0884 - Sjedimo i raspitujemo se o Krsni. To je život!

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0883
Sljedeća stranica - Video 0885 Go-next.png

Sjedimo i raspitujemo se o Krsni. To je život!
- Prabhupāda 0884


730413 - Lecture SB 01.08.21 - New York

Oni su zavidni na nas jer mi ne radimo. A ipak, imamo tako mnogo. Pa zašto onda ne dođete i n epridružite nam se ? To oni ne žele Dođite s nama, pjevajet Hare Krišna. Ne, ne, ne. Ja to ne mogu učiniti. U redu, onda radite s vašim kamionima: zvrn, zvrn, zvrn, zvrn, zvrn. Oni su učinili svoj položaj i položaj drugih također opasnim. U svakom trenutku, može se dogoditi nesreća. Vidte? To je civilizacija. Glupost. To nije civilizacija. Civilizacija znači smirenost, mir, napredak, śānti. U miru i napretku, osoba treba stalno biti svjesna Krišne. Tasyaiva hetoḥ prayateta kovido na labhyate yad bhramatām upary adhaḥ (SB 1.5.18). U životu životinja ili nekom drugom a ne čovjekovom životu, morali smo raditi tako mnogo za samo mrvicu hrane, danju i noću, raditi. No ipak, hrana je ondje. Jednostavno avidyā-karma-saṁjñānyā tṛtīyā śaktir iṣyate (CC Adi 7.119). Avidyā. Ovaj je materijalni svijet pun neznanja. Dakle, naš trud treba usmjeriti kako izaći iz ovog neznanja. Tasyaiva hetoḥ. Mi jedino zbog tog razloga, trebamo raditi. Kako izaći iz ovog neznanja, da Sam ja ovo materijalno tijelo. i zato moram raditi danju i noću, i onda ću dobiti svoju hranu i onda ću živjeti. To je neznanje.Tasyaiva hetoḥ prayate.

I tako smo to neznanje, taj život u neznanju prošli, u, hoću reći, u oblicima koji nisu bili ljudski život. Životinjski život, ptičji život, život zvijeri. Sada ovaj živo ttreba biti smiren, živjeti mirno i tiho. And jīvasya tattva-jijñāsā, jednostavno se raspitivati o Apsolutnoj Istini. To treba biti naš posao. Jednostavno. Jīvasya tattva-jijñāsā. Athāto brahma jijñāsā. Jednostavno sjedni. Kao što mi sjedimo. Mi sjedimo i raspitujemo se o Krišni. To je život. To je život. A što je život? Raditi danju i noću poput magarca? Ne. To nije život. Zato Bhagavata kaže da vaš život trebate uposliti u tu svrhu. tasyaiva hetoḥ prayateta kovidaḥ. Kovida znači inteligentan. I tada: Kako će se riještit moj ekonomski problem? Odgovor je: tal labhyate duḥkhavad anyataḥ sukham. Vi tražite sreću. Tražite li nevolje? Ne, gospodine. A zašto vam nevolje dolaze? Niste u potrazi za nevoljama, nesrećama, Zašto vam one dolaze? Slično tomu, što se tiče vaše sreće i ona će vam doći. Jer vaš je život, prema vašoj karmi, pomiješan s dijelom sreće i dijelom nesreće. Ako nezgoda dođe bez poziva, sreća će isto tako doći bez poziva. Bez ikakvog poziva. Jer vama je predodređeno da dobijete toliko sreće, i toliko nesreće. Sudbinom određeno.

Dakle, vi to ne možete promijeniti. Pokušajte promijeniti svoga gospodara, ovo vaše materijalno stanje života. To je vaš jedini posao. Tasyaiva hetoḥ prayateta kovido na labhyate yad bhramatām upary adhaḥ... Bhramatām upary adhaḥ. Pokušali ste. Bhramatām upary adh... Upari Ponekad se rodimo na višim planetarnim sistemima kso polubogovi, a ponekad, adhaḥ , kao životinje, kao mačke, psi, crvi u izmetu. I to se stalno dešava. To se nastavlja u skladu s našom karmom. Caitanya Mahaprabhu je rekao:ei rūpe brahmāṇḍa bhramite kona bhāgyavān jīva (CC Madhya 19.151).