HR/Prabhupada 0934 - Civilizacija koja ne brine o potrebi duše je budalasta

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0933
Sljedeća stranica - Video 0935 Go-next.png

Civilizacija koja ne brine o potrebi duše je budalasta
- Prabhupāda 0934


Lecture on SB 1.8.33 -- Los Angeles, April 25, 1972

Bhakta: Prijevod: " Drugi kažu da otkad su se Vasudeva i Devaki molili za Tebe Ti si se rodio kao Njihov sin. Neupitno Ti si nerođen, ali si se opet rodio za njihovo dobro, i ubio one koji su bili zavidni na polubogove"

Prabhupāda: Postoje dva razloga za inkarnaciju Rečeno je u Bhagavad-giti

yadā yadā hi dharmasya
glānir bhavati bhārata
abhyutthānam adharmasya
tadātmānaṁ sṛjāmy aham
(BG 4.7)

Gospodin kaže da kad god postoje nepravilnosti , dharmasye religije, nepravilnosti... Glāniḥ. Glāniḥ znači nepravilnosti. Kao kada vršite neku službu Ima nekih nepravilnosti. I onda to postaje onečišćeno yadā yadā hi dharmasya glānir bhavati... Dharmasya glānir bhavati znači razvoj nepravilnosti To znači da kada je tvoje bogatstvo umanjeno onda je siromaštvo povećano, balansirano Ako povećate tu stranu, druga će ići prema gore, a ako povećate onu stranu, druga će... Morate održavati balans.

To je potrebno U ljudskom društvu , potrebno je održavati balans Što je balans? Oni ne znaju... Kao balans. Jedna strana je duh, a druga materija Mi smo zapravo , duhovne duše Na neki način smo zapeli u ovom tijelu, materijalnom tijelu Zbog toga, dokle god imamo ovo tijelo imamo potrebe kao što su jedenje, spavanje, razmnožavanje, i obrana To su potrebe tijela. Duši nisu potrebne ove stvari Duša ne mora ništa jesti. To mi ne znamo Što god da jedemo , to je da bi održavali ovo tijelo Potrebe tijela su tu, ali ako samo mislimo o potrebama tijela i ne vodimo brigu o potrebama duše, to je budalasta civilizacija Nema balansa. Oni to ne znaju .

Kao budale... On pere kaput , ali ne vodi računa o tijelu Ili ako je ptica u kavezu , i ako brineš o kavezu a ne o ptici koja je unutar kaveza Ptica plače: "Ka ka. Daj mi hranu , daj mi hranu." Ali vi brinete o kavezu.To je budalasto Zašto ste onda nesretni? Zašto, posebno u ovoj zemlji... Trebali bi biti najbogatija zemlja u svijetu. Kod vas nema oskudice Nema nestašice hrane, automobila Nema nestašice bankovnog računa, seksa Sve je tu, potpuno , u izobilju I opet zašto je onda dio ljudi frustriran i zbunjen kao što su to hipiji? Oni nisu zadovoljni. Zašto? To je nedostatak. Jer nema balansa Brinete o potrebama tijela ali nemate informacije o duši Postoje potrebe i duše Jer je duša najbitnija. Tijelo je samo prekrivač.