HR/Prabhupada 1050 - "Učini ovo i daj mi novac, i postat ćeš sretan"- To nije guru

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 1049
Sljedeća stranica - Video 1051 Go-next.png

"Učini ovo i daj mi novac, i postat ćeš sretan"- To nije guru
- Prabhupāda 1050


750712 - Lecture SB 06.01.26-27 - Philadelphia

Dakle, to je taj stav. Bez gurua, ako on izmišlja svoj način života, tada je on mūḍha, nitkov. Stoga je rečeno, mūḍha. On je mislio, Ja sam tako osjećajan otac. Vodim brigu o mome sinu, malom sinu. U svakom pogledu - hranim ga, mazim ga, i još mnogo toga činim... Ja sam veoma vjeran otac i veoma pošten otac. Ali sastra kaže, Ovdje je mūḍha, nitkov. Pogledajte ovdje. Ona kaže, bhojayan pāyayan mūḍhaḥ. Zašto je on mūḍhaḥ? Na vedāgatam antakam On ne vidi, on ne zna, da Iza mene, smrt čeka. Došla je da me uzme. Sada, Kako će vas tvoji osjećaji za takozvanog sina i društvo i obitelj i naciju spasiti? Ovdje je smrt. Na to on ne može odgovoriti. On može..., ne može odgovoriti da je smrt ondje.

Dakle, mi se trebamo prirediti. To je ljudski život. Mi uvijek moramo znati da je Smrt ovdje iza mene. Svaki trenutak ona može dograbiti moj vrat i odvući ga. To je činjenica. Ima li bilo kakve garancije da ćete živjeti stotinu godina? Nema. Ćak poslije par sekundi, ako izađete na ulicu, možete odmah sresti smrt. Može se dogoditi zastoj srca. Može se dogoditi automobilska nesreća. Može biti nešto, nešto. Dakle, živjeti je predivno. Umrijeti nije predivno. Jer vi ste namijenjeni umiranju. Čim ste se rodili, odmah počinjete umirati. Odmah. Ako se pitate, Oh, kada se dijete rodilo? kažete, kažete, Ima tjedan dana. To znači da tjedan dana umire. Mi mislimo da on živi tjedan dana, ali stvarno, on je umro ima tjedan dana. To je krasno, da on doista živi, on nije umro. Dakle, smrt nije divna, jer je sigurna. Ona će doći - nakon tjedan dana ili nakon sto godina. To je divno. Dok živite, to je divno.

Dakle, mi trebamo iskoristiti ovo vrijeme da odlučimo što sa životom jer mi stalno ponavljamo to umiranje, ponovno i prihvaćamo drugo tijelo. Dakle, kako će oni to razumjeti ukoliko ne dođu do pravog gurua? Dakle, sastra kaže, tad-vijñānārtham: Ako želite saznati koji je vaš pravi životni problem, i ukoliko želite postati prosvijetljeni kako postati svjestan Krišne, kako postati vjećan, otići natrag kući, natrag Svevišnjem Bogu, tada mora pristupiti guruu. A tko je guru? To je objašnjeno, to je vrlo jednostavna stvar. Guru nikada ne izmišlja ideje da Ti učini ovo i daj mi novac, i postat ćeš sretan. To nije guru. To je drugi proces zarađivanja novca. Dakle, ovdje se kaže, mūḍha, svak tko jednostavno živi u raju budale, izmišljajući svoje vlastite ideje poput Ajamile.... Netko je uzeo, To je moja dužnost, netko ima.. On je budala. Vi morate saznati koja je vaša dužnost, od gurua. Svaki dan vi pjevate, guru-mukha-padma-vākya, cittete koriyā aikya, ār nā koriho mane āśā. To je život. To je život. Guru-mukha-pad... Trebate prihvatiti istinskog gurua, i ono što on odredi, vi trebate provesti. Tada je vaš živ ot uspješan. Ār nā koriho mane āśā. Ti nitkove, ti ne želiš ništa drugo.