HU/Prabhupada 0050 - Nem tudják mi az, hogy következő élet

From Vanipedia


They do not Know What is Next Life - Prabhupāda 0050


Lecture on BG 16.5 -- Calcutta, February 23, 1972

A Krisna irányítása alatt álló természet lehetőséget kínál nekünk arra, hogy kiszabaduljunk a születés és halál körforgásából. Janma-mritju-jara-vjádhi- / duhkha-dósánudarsanam (BG 13.9). Ez embernek kellőképpen intelligensnek kell lennie ahhoz, hogy kikerüljön az élet ezen négy eseményéből: születés, halál, öregkor és betegség. Erről szól az egész védikus rendszer – hogyan kerüljünk ki a fentiek karmai közül. Lehetőséged van arra, ha betartasz néhány dolgot – tehát ha szabályozott életet élsz –, hogy végül felszabadulj.

Ezért Bhagaván így szólt: „A transzcendentális tulajdonságok a felszabaduláshoz vezetnek…” (BG 16.5) Ha kifejleszted azokat a tulajdonságokat, amiket felsorol – erőszakmentesség, a lét megtisztítása, erőszakmentesség és a többi – akkor felszabadulsz (vimoksája). Sajnos a jelenkori társadalomban nem tudják, hogy mit jelent a felszabadulás. Annyira vakok. Nem tudják, hogy létezik olyan állapot, amit felszabadulásnak hívnak. Nem tudják. Nem tudják mi az, hogy következő élet. Nincs oktatási rendszer. Keresztül utaztam a világot. Egyetlen intézmény sincs, amely felvilágosítást adna a lélekvándorlásról, hogy hogyan tehetünk szert jobb életre. Viszont hitük az nincs. Tudásuk sincs. Ezt úgy hívják, hogy démonikus természet. Erről ír a következő vers: Pravrittim csa nivrittim csa / dzsana na vidur ászuráh

pravṛttiṁ ca nivṛttiṁ ca
janā na vidur āsuraḥ
na śaucaṁ nāpi cācāro
na satyaṁ teṣu vidyate
(BG 16.7)

Pravrittim. Pravrittim azt jelenti: vonzalom vagy ragaszkodás. Hogy milyen tettekhez kell vonzódni és milyen tettektől kell tartózkodni, a démonikus emberek nem tudják. Pravrittim csa nivrittim csa. Pravrittim csa nivrittim csa / dzsana na vidur ászuráh / na saucsam nápi csácsáró / na satjam tésu vidjaté (BG 16.7). Ilyenek a démonikus emberek. Nem tudják, hogyan és milyen irányba tereljék saját életüket. Ezt úgy hívják: pravritti. Azt sem tudják, hogy melyik életformát kellene kerülniük vagy feladniuk (nivritti). Pravrittis tu dzsívátmana. Ez más. Bhútánám / nivrittisz tu maháphalám (Manu Smriti 5.56.). Az egész sásztra, a teljes védikus tanítás a helyes és a helytelen cselekedetekről beszél. Fokozatosan képeznek. Mint ahogy, lóké vjavájámisa-madja-széva / nitja hi dzsantór (Bhág. 11.05.11.). Az élőlény természeténél fogva vonzódik (vjavája) a nemi élethez, (madja széva) az alkoholoz, (ámisa széva) a húsevéshez. Természetes hajlama van rá. Ám a démonikus emberek nem próbálják csillapítani. Még többet akarnak. Ilyen a démonikus élet. Beteg vagyok. Ha meg szeretnék gyógyulni, akkor az orvos előír nekem valamilyen diétát. Akár egy cukorbetegnek. Számára tilos cukrot, keményítőt fogyasztani. Nivritti. Hasonlóképp a sásztra irányt mutat nekünk abban, hogy mely dolgokat kell elfogadnunk és mely dolgoktól kell tartózkodnunk. Ahogy a közösségünkben is, csupán a legszükségesebb dolgokat fogadjuk el vagy utasítjuk el. Pravritti… Következőkre tanítjuk diákjainkat: tiltott nemi élet elkerülése, húsevés elkerülése. Ámisa-széva nitja hi dzsantór. A sásztra azt mondja, ha képes vagy ezeket feladni (nivrittisz tu maháphalám), akkor az életed tökéletes lesz. De erre senki sem hajlandó. Ha valaki nem hajlandó elfogadni azt, ami kedvező és elutasítani azt, ami kedvezőtlen, akkor démonnak kell tekinteni. Krisna kijelenti: „A démonikus emberek nem tudják, mit kell tenni és mit nem szabad tenni.” (BG 16.7) Nem tudják. „Ó, mit jelent ez?” – mondják. Még a nagy szvámik is azt mondják: „Ó, mi ezzel a baj? Bármit ehetsz. Nem számít. Bármit megtehetsz. Csak adj nekem pénzt és adok neked valamilyen különleges mantrát.” Így mennek a dolgok.