HU/Prabhupada 0065 - Mindenki boldog lesz

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Előző oldal - videó 0064
Következő oldal - videó 0066 Go-next.png

Mindenki boldog lesz - Prabhupāda 0065


Arrival Lecture -- Gainesville, July 29, 1971

HÖLGY VENDÉG: Van hely a mozgalomban olyan személyek számára, akik közvetve szolgálják Krisnát, ahelyett, hogy a Haré Krisnát énekelnék egész nap?

PRABHUPÁDA: Nem. A folyamat olyan, mint amikor a fa gyökerét öntözzük, a víz a levelekhez, ágakhoz, gallyakhoz is eljut, egyaránt frissen tartva mindet. De ha csupán a leveleket öntözzük, a levél és a fa is ugyanúgy elszárad. Ha a gyomrodnak enni adsz, a felszabaduló energia eljut az ujjaidhoz, a hajszálaidhoz, a körmeidhez és mindenhová. Ha kézbe veszed az ételt és nem juttatod el a gyomrodig, akkor kárba vész. Ilyen módon az összes humanitárius szolgálat hiábavaló, mert nincs mögötte Krisna-tudat. Megannyi formában próbálják szolgálni az emberiséget, de minden felesleges próbálkozás kudarcba fullad, mert nem hatja át a Krisna-tudat. Ám, ha az embereket megtanítják arra, hogyan legyenek Krisna-tudatúak, akkor automatikusan mindenki boldog lesz. Aki csatlakozik hozzánk, aki hallgat bennünket, aki összefog velünk – mindannyian boldogok lesznek. Ezért a mi módszerünk egy természetes folyamat. Ha szereted Istent, és valóban magas szinten imádod Őt, természetes, hogy mindenki mást is szeretsz. Ahogy a Krisna-tudatú személy is. Mivel szereti Istent, az állatokat is szereti. Szereti a madarakat, vadállatokat, mindenkit. Viszont az úgynevezett emberszeretet azt jelenti, hogy bizonyos embereket szeretnek, miközben az állatokat megölik. Miért nem szeretik az állatokat? Mert nem tökéletesek. A Krisna-tudatú személy sosem öl állatot vagy nem okoz gondot egy állatnak sem. De ez egyetemes szeretet. Ha csupán a bátyádat vagy a nővéredet szereted, az nem egyetemes szeretet. Egyetemes szeretet azt jelenti, hogy mindenkit szeretsz. Az univerzális szeretet a Krisna-tudat által fejleszthető ki, máskülönben nem.

HÖLGY VENDÉG: Úgy tudom, hogy néhány bhaktának úgymond fel kellett adnia régi kapcsolatát világi szüleivel és ez némi szomorúságot okoz nekik, mert a szüleik nem értik meg őket. Nos, mit üzen nekik, hogy kicsit megkönnyítse a helyzetüket?

PRABHUPÁDA: Tehát, az a fiú, aki Krisna-tudatú, a legjobb szolgálatot végzi szüleinek, családjának, honfitársainak, hazájának. Milyen szolgálatot végeznek a szüleiknek azok, akik nem Krisna-tudatúak? Többnyire eltávolodtak egymástól. De, miközben Prahláda Mahárádzsa egy nagy bhakta volt, addig apja egy nagy abhakta volt, annyira, hogy Nrisimhadéva megölte, csakhogy Prahláda Mahárádzsa, mikor az Úr utasította őt, hogy fogadja el az áldását, azt mondta: „Uram, nem vagyok kereskedő, hogy szolgálatodért cserébe bármit is elfogadjak. Bocsáss meg kérlek.” Nrisimhadéva ettől nagyon elégedett lett: „Itt egy tiszta bhakta.” Ugyanez a tiszta bhakta a következőt kérte az Úrtól: „Uram! Apám ateista volt, rengeteg sértést követett el, könyörgöm, mégis szabadítsd fel őt.” Narasimhadéva azt mondta: „Apád már felszabadult azáltal, hogy a fia vagy. Az általa elkövetett sértések ellenére felszabadult, mert a fia vagy. Nem csak az apád, az apád apja is. Az apádat megelőző hét nemzedék, mindegyikük felszabadult.” Tehát, ha egy vaisnava megjelenik a családban, az nem csupán az apját szabadítja fel, hanem az ő apjának az apját is és így tovább. A legjobb dolog, amivel családunkat szolgálhatjuk az, hogy Krisna-tudatúak leszünk. Tulajdonképpen ez történt az egyik tanítványom családjában, Kárttikéjáéknál. Anyukája olyannyira társasági ember volt, hogy amikor fia látni akarta, az anya azt felelte: „Nyugodj meg. Inkább buliba megyek.” Ilyen volt a kapcsolat. Mégis, mivel ez a fiú Krisna-tudatú, ezért sokszor beszélt anyjának Krisnáról. Halála pillanatában az anyuka azt kérdezte fiától: „Hol a te Krisnád? Itt van valahol?” És azonnal meghalt. Ez azt jelenti, hogy halála pillanatában Krisnára gondolt és azonnal felszabadult. Az áll a Bhagavad-gítában (BG 8.6): jam jam vápi szmaran [lóké] / tjadzsatj anté kalévaram. Aki halála pillanatában emlékezik Krisnára, annak élete sikeres. Így az anya, a Krisna-tudatú fiának köszönhetően felszabadult anélkül, hogy ő maga csatlakozott volna a mozgalomhoz. Tehát ez az előnye.