HU/Prabhupada 0090 - Módszeres vezetés – máskülönben, hogyan működne az ISKCON?

From Vanipedia


Otherwise How ISKCON Will Be Done? - Prabhupāda 0090


Morning Walk -- December 5, 1973, Los Angeles

PRABHUPÁDA: Mindenki Krisna családjához tartozik, ennek ellenére látnunk kell, ki mit tesz Krisnáért. Ahogy mindenki az állam polgára. Miért kap valaki magas rangot és nagy címet?

PRABHUPÁDA: Miért? Mert elismert személy.

SZUDÁMA: Igaz.

PRABHUPÁDA: Mindenkinek szolgálatot kell végeznie. Éreznie kell, hogy Krisna családjához tartozik, de nem tesz semmit Krisnáért, ami nem…

SZUDÁMA: Az nem jó.

PRABHUPÁDA: Az nem jó. Ez azt jelenti… Hamarosan újra elfelejti Krisnát. Újra elfelejti.

SZUDÁMA: Igazából a másik elem annyira erős. Ezek az emberek itt tagjai Krisna családjának, de mivel megfeledkeztek Róla, az ő feledékenységük hatással lesz ránk.

PRABHUPÁDA: Igen. Feledékenység azt jelenti: mája.

SZUDÁMA: Igen.

PRABHUPÁDA: A mája semmi, csupán feledékenység. Ez minden. Nem létezik. Feledékenység jelentése: ‘nem létezik’. De amíg jelen van, sok gondot okoz.

SZUDÁMA: Néhány bhakta kérdőre von, hogy néha nem érzik boldognak magukat. Még ha szomorúak is mentálisan, folytatniuk kell a Krisna-tudat gyakorlását. Akkor is ezt mondom, ha valamelyikük szomorú…

PRABUPÁDA: Viszont példát kell mutatnod. Ha más példát mutatsz, hogy követnek? A példa jobb, mint a szabályozás. Miért élsz kint? SZUDÁMA: Nos, én…

PRABHUPÁDA: [SZÜNET] Legutóbb olyan beteg voltam, hogy el kellett hagynom ezt a helyet. Ez nem azt jelenti, hogy elhagyom a mozgalmat. Elmentem Indiába és felépültem. Vagy elmentem Londonba. Ez rendben van. Tehát néha az egészség… De ez nem azt jelenti, hogy fel kell adnunk a közösséget. Ha az egészségem nem megfelelő itt, megyek… száz központunk van. Úgysem hagyod el ezt az univerzumot a felépülés céljából. Ebben az univerzumban kell maradnod. Akkor miért hagyod el a mozgalmat? [SZÜNET] Sri Naróttama dásza Thákura. Bhakták társaságában kell élnünk. Miért hagytam el a családom? Mert nem voltak bhakták. Ezért jöttem… Máskülönben öreg koromban kényelmesen élhettem volna. Nem. Nem szabad abhaktákkal élnünk, legyenek akár családtagok. Mint ahogy Vibhísana Mahárádzsa. Elhagyta a testvérét, mert nem volt bhakta. Vibhísana Rámacsandrához ment. Tudtad ezt?

SZUDÁMA: Igen.

HRIDAJÁNANDA: Tehát Prabhupáda, azt mondják, hogy egy szannjászinak egyedül kell élnie. Ez azt jelenti, hogy csak bhaktákkal?

PRABHUPÁDA: Ki? Hol mondják, hogy a szannjászinak egyedül kell élnie?

HRIDAJÁNANDA: Úgy értem, néha a könyveidben olvasom.

PRABHUPÁDA: Mi?

HRIDAJÁNANDA: Néha a könyveidben. Tehát ez azt jelenti, hogy bhaktákkal?

PRABHUPÁDA: Egy szánnjászi általában egyedül él. Ám a szánnjászik feladata a prédikálás.

SZUDÁMA: Azt sosem szeretném feladni.

PRABUPÁDA: Mi?

SZUDÁMA: Soha nem szeretnék felhagyni a prédikálással.

PRABHUPÁDA: Nem tudsz mondva csinálva prédikálni. A lelki tanítómestered által jóváhagyott elvek szerint kell prédikálnod. Nem prédikálhatsz a magad módján. Ez fontos. Kell, hogy legyen valamilyen vezetés. Vezetés alatt kell állni. Jaszja praszádád bhagavat (Sri Sri Gurv-astaka)… Ez mit jelent? Mindenhol, az irodában is van valamilyen közvetlen felettes. Akit elégedetté kell tenned. Ez egy szolgálat. Tegyük fel, hogy az irodában van egy irodavezető. És ha a saját fejed után mész: „igen, teszem a dolgom”, és az irodavezető nem elégedett, gondolod, hogy megfelelő az a szolgálat? Ugyanígy mindnyájunknak mindenhol van egy közvetlen felettese. Tehát dolgoznunk kell. Ez rendszerszerű. Ha valaki a saját feje után menne, az zűrzavart idézne elő.

SZUDÁMA: Igen, ez igaz.

PRABHUPÁDA: Igen. Mára világszervezet lettünk. Van ennek anyagi és lelki oldala is. Ez az anyagi oldal. A lelki oldal azt jelenti: módszeres vezetés. Máskülönben hogyan működne? Ez olyan, mint amikor Gauraszundara eladta a házat, és nincs nyoma a pénznek. Mi az, hogy senkit nem kérdezett meg? Eladta a házat és hol a pénz? Nyoma veszett.