HU/Prabhupada 0266 - Krisna a tökéletes brahmacsári

From Vanipedia


Krisna a tökéletes brahmacsári
- Prabhupāda 0266


Lecture on BG 2.10 -- London, August 16, 1973

Prabhupāda: Szóval Bhīṣmadeva a Rājasūya-yajñán (áldozaton) belátta azt, hogy "senki sem jobb brahmacārī mint Kṛṣṇa. Habár a gopīk között volt, akik mind fiatal lányok, de brahmacārī maradt. Ha én lettem volna a gopīk között, nem tudom mi mi lett volna, milyen állapotban lettem volna." Ezért Kṛṣṇa a tökéletes brahmacārī, Hṛṣīkeśa. És ezek a gazemberek azt mondják, hogy Kṛṣṇa erkölcstelen. Nem. Kṛṣṇa tökéletes brahmacārī. Dhīra. Dhīra azt jelenti, az aki nem zavarodik meg még akkor sem ha lenne rá oka. Szóval Kṛṣṇa ilyen brahmacārī. Annak ellenére, hogy még csak az ifjúsága elején jár, 15-16 éves, az összes falusi lánnyal barátkozott, akik nagyon vonzódtak Kṛṣṇa szépségéhez. Eljöttek Kṛṣṇával táncolni a faluba. De Ő brahmacārī volt. Sosem fogod azt hallani, hogy Kṛṣṇa tiltott nemi életet élt. Nem. Nem volt ilyen leírás. A tánc van leírva , de nem a fogamzásgátló tabletta. Nem. Az nincs leírva itt. Ezért Ő Hṛṣīkeśa. Hṛṣīkeśa azt jelenti, hogy tökéletes brahmacārī. Vikāra-hetu, még akkor is ha lenne oka rá, akkor sem zavarodik meg. Ez Kṛṣṇa. Sok ezer híve van, és van néhány híve, akik ha Krisnával szeretői kapcsolatot szeretnének, Krisna teljesíti, de Neki nincs igénye senki másra. Ő nem igényli ezt. Önmagában elégedett... Nincs szüksége senki segítségére az érzékei kielégítéséhez. Ezért Kṛṣṇa Hṛṣīkeśa, az érzékek ura. Így legalább Kṛṣṇa bhaktái... Sok példa van amikor Kṛṣṇa bhaktái.

Ők szintén.... Miért sok? Majdnem minden bhakta mestere az érzékeinek, gosvāmī. Tudjátok, mint például Haridāsa Ṭhākura. Haridāsa Ṭhākura fiatalember volt, és a falu helytartója mohamedán volt. Szóval mindenki magasztalta Haridāsa Ṭhākura-t, hogy milyen nagy bhakta. Tehát a helytartó, a falu helytartója nagyon irigy lett rá. Így felbérelt egy prostituáltat, hogy megrontsa Haridāsa Ṭhākura-t. A hölgy eljött az éjszaka közepén, szépen felöltözve, vonzóan. Fiatal volt és nagyon gyönyörű. Szóval felajánlkozott: "eljöttem, mert vonzódom a szépségedhez." Haridāsa Ṭhākura annyit mondott: "Rendben van. Gyere, ülj le. Hadd fejezzem be a japázásom . Aztán majd élvezünk." Szóval a lány leült. De Haridāsa Ṭhākura japázott, és csak japázott... Mi, mi még 16 kört sem tudunk japázni, de ő háromszor 64 kört japázott. Az mennyi is?

Revatinandana: 196.

Prabhupāda: 196 kör. Ez volt minden elfoglaltsága. Hare Kṛṣṇa, Hare Kṛṣṇa, Kṛṣṇa Kṛṣṇa... Szóval néha valaki megpróbálja utánozni Haridāsa Ṭhākurát. De ez nem lehetséges. Visszatérve a történethez, amikor reggel lett, a prostituált így szólt: "Uram, reggel van." "Igen, a következő éjjel fogok... Gyere holnap este. Ma nem tudtam befejezni a japázásom." Ez volt a kifogás. És így telt el három nap. Ez után a prostituált megtért, és leborult elé... "Uram, azért jöttem, hogy megrontsalak. Kérlek ments meg engem, olyan bűnös vagyok." Haridāsa Ṭhākura azt mondta: "Igen, tudom. Elmehettem volna innen azonnal mikor te idejöttél, de úgy gondoltam ha már idejöttél, talán megtérsz és Vaisnava leszel." Szóval a prostituált nagy bhakta lett a kegyéből... Haridāsa Ṭhākura azt mondta: "Ülj le. Énekeld a Hare Krisnát ez előtt a tulasī növény előtt. Én most elhagyom ezt a helyet."