HU/Prabhupada 0625 - A szükségleteket a Legfelsőbb Örökkévaló, Isten biztosítja

From Vanipedia


A szükségleteket a Legfelsőbb Örökkévaló, Isten biztosítja
- Prabhupāda 0625


Lecture on BG 2.13 -- Pittsburgh, September 8, 1972

Tehát mi, a kulturált emberi lények, mindegy, hogy amerikai, indiai, német vagy angol, ez nem számít, kevesen vagyunk. És gazdasági problémáink vannak. Próbáljuk fejleszteni a gazdasági feltételeket. Mi ez a gazdasági feltétel? Evés, alvás, nemi élet és védekezés. Ezekkel vagyunk állandóan elfoglalva, de az állatok is az evéssel, az alvással, a párzással és a védekezéssel vannak elfoglalva, viszont nekik nincsenek problémáik. Nekünk vannak. Csak próbáljátok megérteni, ha az élőlények többségének nincsenek problémáik... Az ő életszükségleteiket a legfelsőbb, örökkévaló Isten biztosítja. Mint például az elefánt. Afrika dzsungeleiben milliónyi elefánt él. Egy alkalommal ötven kilónyit esznek. De megkapják az élelmüket. Hasonlóan a kicsi hangyák, nekik elég egy szem cukor. És ők is megkapják az élelmüket. Tehát a legfelsőbb örökkévaló elrendezte az élelem kérdését, vagyis a gazdasági problémákat a természet megoldotta. Nincs semmilyen üzletük, nem járnak iskolába, egyetemre, hogy műszaki tudományokat tanuljanak, mellyel bevételre tennének szert, de mégis megvan mindenük. Egészségesek. Nem betegek.

A mi civilizációnk fejlettsége azt jelenti, hogy problémákat gyártottunk. Ez minden. Ez a mi civilizációnk fejlettsége, és nem tudjuk, hogyan jön létre a lélek, hogyan vándorol egyik testből a másikba, mi a következő élet, és azt sem, hogy vajon emberi, annál jobb vagy annál alacsonyabb szintű testet kapunk a következő életünkben. És ha ez így van, akkor hogyan kapjuk ezt a következő életben? Mivel örökkévaló lények vagyunk, csak a testünket cseréljük. Még azt sem tudjuk, hogy kétféle test létezik, a durva és a finom fizikai test. A durva fizikai testet a föld, a víz, a tűz, a levegő és az éter, a finom fizikai testet pedig az elme, az intelligencia és az egó alkotja. A finom fizikai testen belül pedig ott a lélek. Amikor a durva fizikai test haszontalanná válik, nem képes működni, akkor a finom fizikai test visz tovább minket egy másik durva testbe. Ezt nevezik lélekvándorlásnak. De nem látjuk a finom fizikai testet. Mindannyian tudjuk, hogy van elménk, pedig nem látjuk. Az intelligenciát sem látjuk, és azt sem, hogy mi az egó. De ezek léteznek. Tehát nem szükségszerű, hogy mindent látnod kelljen a tompa szemeiddel. Ezek a szemek nem tökéletesek. Pont úgy, mint ahogy a terem másik oldala sötét, és habár vannak szemeid, nem látod, mi van ott. Tehát ha vannak is szemeink, azon igen tökéletlenek. Nem látunk minden körülmények között. Mindössze bizonyos körülmények között látunk. Ezért nem szabad hinnünk pusztán a látásunknak. Viszont van egy másik dolog, hogy habár nem látlak téged, te hallasz engem, vagy én megérthetem, hogy hallasz. Tehát a fül erősebb a szemnél.

Tehát azokról a dolgokról, melyek túl vannak a tapasztalatainkon, hallással szerezhetünk információt. Még ha nem is látjuk, ez nem jelenti azt, hogy nem is létezik. Ugyanez a példa: ha nem is vagyok képes látni az elmét, az intelligenciát, vagy az egót, tudok hallani róluk. Ezért a tökéletes tudást hallással lehet megszerezni. Tehát a hallás folyamatával fogadjuk el a tudást, a tökéletest tudást. Egy másik példa: tegyük fel, hogy valaki éppen alszik. Ekkor, ha jön valaki, hogy megölje, mivel alszik, nem tud erről. De ha valamelyik barátja figyelmezteti: „Kedves XY úr, jön valaki, hogy megöljön. Ébredj fel!”, akkor ezt meghallja, felébred, és megteszi az óvintézkedéseket. Ezért amikor az érzékeink nem működnek, a fülünk igen erős. Ezért javasolják, hogy próbáljunk meg egy hiteles személytől hallani. Az oktatási rendszer is ilyen. Miért jártok egyetemre, iskolába, főiskolára? Azért, hogy egy tapasztalt professzortól halljatok. Ő tudással rendelkezik, ti pedig hallással megszerezhetitek a tudást.