HU/Prabhupada 0671 - Az élvezet azt jelenti, hogy kettő: Krisna és te

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Előző oldal - videó 0670
Következő oldal - videó 0672 Go-next.png

Az élvezet azt jelenti, hogy kettő: Krisna és te
- Prabhupāda 0671


Lecture on BG 6.16-24 -- Los Angeles, February 17, 1969

Bhakta: „E tökéletesség jellemzője, hogy a jógi ebben az állapotban tiszta elméje segítségével megláthatja önvalóját, s örömet, élvezetet tud meríteni abból.”

Prabhupāda: Tiszta elme. Ez a tiszta elme. A tiszta elme azt jelenti, hogy megérti: „Én Kṛṣṇához tartozom.” Ez a tiszta elme. Jelenleg az elmém szennyezett. Miért? Azt gondolom, hogy ehhez, ahhoz, amahhoz tartozom. De amikor az elme Kṛṣṇára rögzül, „Én Kṛṣṇáé vagyok!”, az a tökéletességem. Igen!

Bhakta: „Ebben az örömteli állapotban határtalan lelki boldogságban van része,...”

Prabhupāda: Az, hogy örömteli az önvalóban az Kṛṣṇát, a Felsőlelket jelenti. Jógagyakorlat. És egyéni lélek vagyok. Amikor samādhiban vagyok, Viṣṇuval, a Felsőlélekkel, az az elmém szilárdsága. Tehát a Felsőlélek és a lélek élvezetet tapasztal. Az élvezet nem történhet egyedül. Kettőnek kell lenni. Van valami tapasztalatotok az egyedül érzett örömről? Nincs. Tehát az élvezetet egyedül megtapasztalni lehetetlen. Az élvezet azt jelenti, hogy kettő; Kṛṣṇa és te. A Felsőlélek és az egyéni lélek. Ez a módja. Nem tapasztalhatsz élvezetet egyedül, ez nem a te helyzeted. Igen, folytasd!

Bhakta: határtalan lelki boldogságban van része, melyet transzcendentális érzékszerveivel tapasztal. E szilárd helyzetben sohasem tér el az igazságtól, s ide eljutva úgy gondolja, ennél nagyobb kincsre soha nem tehet szert. Ezt az állapotot elérve még a legnagyobb nehézségek sem rendítik meg. Ily módon...

Prabhupāda: A legnagyobb nehézségben. Ha meg vagy győződve, hogy „Kṛṣṇa szerves része vagyok,” még az életed legnehezebb helyzetében is, az a meghódolás. Tudod, hogy Kṛṣṇa meg fog végedni. Próbáld a lehető legtöbbet megtenni, használd az intelligenciád, de higgy Kṛṣṇában! Bālasya neha pitarau nṛsiṁha. (SB 7.9.19). Ha Kṛṣṇa nem törődik veled, akkor egyetlen más orvosság sem védhet meg. Semmilyen intézkedés nem védhet meg. Ne gondold... Mondjuk valaki beteg. Sok kiváló orvos kezeli. Nagyszerű gyógyszereket kap. Ez garancia az életére? Nem. Ez nem garantált. Ha Kṛṣṇa nem törődik vele, akkor az összes jó orvos és gyógyszer ellenére meg fog halni. De ha Kṛṣṇa védelmezi, még ha nem is kap szakszerű kezelést, túl fogja élni. Tehát aki Kṛṣṇára összpontosít, teljesen meghódolt... És a meghódolás egyik lényeges pontja az, hogy Kṛṣṇa meg fog védeni. És ekkor majd boldog leszel. Mint egy gyerek. Egy gyerek teljesen meghódolt a szüleinek, és meg van győződve arról, hogy „Apám itt van, és az anyám is.” Így nagyon boldog. Kadāham aikāntika-nitya-kiṅkaraḥ. (Stotra-ratna 43 / CC Madhya 1.206) Ha tudod, hogy van valaki, aki a pártfogód, a megmentőd, akkor nem leszel nagyon boldog? De ha mindent a saját szakálladra teszel, a saját felelősségedre, akkor boldog vagy? Ehhez hasonlóan ha a Kṛṣṇa-tudatban meg vagy győződve arról hogy, „Kṛṣṇa meg fog védeni!”, és ha őszinte vagy Kṛṣṇához, az a boldogság mértéke. Máskülönben nem lehetsz boldog. Lehetetlen. Eko bahūnāṁ vidadhāti kāmān. (Kaṭha Upaniṣad 2.2.13))

Ez az igazság. Kṛṣṇa még a lázadó helyzetedben is védelmet nyújt neked. Kṛṣṇa védelme nélkül még egy másodpercig sem élnél. Ő annyira kedves! De amikor ezt elfogadod, amikor felismered, akkor válsz boldoggá. Most is Kṛṣṇa véd meg, de ezt nem tudod, mert az életed a saját felelősségedre éled. Ezért Ő szabadságot adott neked: „Rendben, csinálj, amit szeretnél. Védelmezni foglak ameddig lehet!” De amikor teljesen meghódolsz, akkor a teljes felelősség Kṛṣṇáé. Ez igen különleges. Ez egy különleges védelem. Mint egy apa. Az a gyerek, aki felnőtt, nem törődik az apjával, szabadon cselekszik. Mit tehet az apa? „Rendben, csinálj, amit akarsz!” De az a gyerek, aki teljesen az apa védelme alatt áll, több gondoskodást kap.

Ez áll a Bhagavad-gītāban: samo 'haṁ sarva-bhūteṣu (BG 9.29). „Egyenlő vagyok mindenkivel.” Na me dveṣyaḥ, „Senki nem az ellenségem.” Hogyan lehet Kṛṣṇa ellenséges? Mindenki az Ő fia. Hogyan válhatnak ők Kṛṣṇa ellenségévé? Ők a fiai. Ez nem lehetséges. Ő mindenki barátja. De nem élünk ennek a barátságnak az előnyeivel. Ez a mi betegségünk. Ez a mi betegségünk. Ő mindenki barátja. Samo 'haṁ sarva-bhūteṣu (BG 9.29). De az, aki felismeri ezt, megérti, hogy „Kṛṣṇa így véd meg engem.” Ez a boldogság útja. Folytasd!