HU/Prabhupada 0697 - Kérlek, foglalj le a szolgálatodban. Csak ezt kérem. Ez kell, hogy legyen a kérésünk

From Vanipedia


Kérlek, foglalj le a szolgálatodban. Csak ezt kérem. Ez kell, hogy legyen a kérésünk
- Prabhupāda 0697


Lecture on BG 6.46-47 -- Los Angeles, February 21, 1969

Prabhupāda: Igen.

Bhakta: Amikor azt énekeljük, hogy bhaja śrī-kṛṣṇa-caitanya, ezzel azt mondjuk, hogy „imádjuk Śrī Kṛṣṇa Caitanyat”. Bhaja, így mondjuk...

Prabhupāda: Bhaja, igen. Bhaja azt jelenti, hogy végezd egyedül az Ő szolgálatát. Vagyis az imádat automatikusan jön. Ha szolgálatot végzel, az imádat máris ott van.

Bhakta: (nem érthető)

Prabhupāda: Hm?

Bhakta: A motiváció az imádat mögött ezt jelenti? Az odaadó szolgálat kérését?

Prabhupāda: Igen. Ez kellene legyen az egyetlen motiváció.. Motivációnk A Kṛṣṇával kapcsolatos motivációnk... Az Úr Caitanya azt tanította nekünk, hogy ha imádkozol, ne valamilyen anyagi dologért imádkozz. Az Úr Caitanya így imádkozik az Úrhoz: na dhanaṁ na janaṁ na sundarīṁ kavitāṁ vā jagad-īśa kāmaye (CC Antya 20.29, Siksastaka 4). „Kedves Uram,” jagad-īśa. Jagat jelentése univerzum, és īśa jelentése irányító. Szóval az univerzum irányítója, jagad-īśa. Ahelyett hogy Kṛṣṇát vagy Rāmát mondana... Ezt bármely laikus ember megértheti. Mert kell lennie valakinek, aki irányít, ő a jagad-īśa. Az egész univerzum irányítója. Azt mondja: „Az univerzum kedves irányítója”, vagy az Úr. Na dhanaṁ na janaṁ na sundarīṁ na kavitāṁ vā jagad-īśa kāmaye. „Nem imádkozom Hozzád semmiféle gazdagságért vagy akármennyi követőért vagy szép nőkért.” Ezek anyagi igények. Az emberek általában nagyon nagy vezetőkké akarnak válni az anyagi világban. Valaki megpróbál nagyon gazdag emberré válni, mint Ford vagy Rockefeller, más elnök akar lenni, ezzé vagy azzá akarnak válni, azért akarnak nagyon jó vezetővé válni, hogy sok ezer ember kövesse őket. Szóval ezek anyagi kérések. „Adj nekem pénzt, adj nekem követőket, és adj nekem egy szép feleséget,” ez minden. De az Úr Caitanya elutasítja ezt. Azt mondja, „Nem akarom ezeket a dolgokat." Na janaṁ na dhanam. Dhanam azt jelenti, hogy gazdagság, és janam jelentése követő. Na sundarīṁ kavitām, „vagy gyönyörű feleség.” Akkor miért végzed az imádatot? Miért leszel bhakta? Azt mondja, hogy mama janmani janmanīśvare (CC Antya 20.29, Siksastaka 4). Még a felszabadulást sem kéri. Mert a jógik felszabadulást akarnak, nekik is van kérésük. A materialistáknak is van kérésük, „Ezt akarom, azt akarom, azt akarom.” Az úgy nevezett spiritualisták is kérnek, a felszabadulást. Ez is egy kérés. De Caitanya Mahāprabhu azt mondja, „Nem kérek semmi ilyesfélét. Egyszerűen szolgálni akarlak.” Janmani Janmani - születésről születésre. Azaz, még azt sem mondja, hogy „Vess véget a születés és halál jelezte betegségemnek.” Ez a bhakti-jóga szintje. Nincs semmi kérés. Egyszerűen csak azért imádkozik, hogy:Uram, hadd szolgáljalak Téged. (szünet)

Amikor mi énekeljük a Hare Kṛṣṇát, az is ugyanezt jelenti. Ezt is tanítja Caitanya. Hare azt jelenti, hogy az Úr energiájához fordulunk; és Kṛṣṇa az Úr; Rāma, az Úr. Miért? Kérlek, foglalj le a szolgálatodban, ez minden. Ez kell legyen a kérés. Kérlek, foglalj le a szolgálatodban. Mert az egész betegség onnan ered, hogy elfelejtettük Istent szolgálni. Mert azt gondoljuk, hogy: „Én vagyok Isten. Milyen másik Istent kellene szolgálnom? Magam vagyok az Isten.” Ez az egyetlen betegség. Az utolsó csapda. Legelőször megpróbálok elnök lenni, miniszter, Rockefeller, Ford, ez, az, amikor elbukom, akkor Isten akarok lenni. Egy másik Elnök, érted? Szóval a bhakti-jógában nincs ilyen kérés. Csak a szolgálat. Amikor semmilyen elnökségre való tervem nem sikerül, akkor a legmagasabb szintű elnöki pozícióra vágyom, hogy Isten legyek. Érted? A kérés ott van, a betegség ott van. Nem lehet, nem tudják, hogy a betegségem még mindig megvan. Azt kérem, hogy én legyek a legnagyobb. De a bhakti-jóga épp ennek az ellenkezője. Hogy szolgák legyünk. A szolga szolgája (CC Madhya 13.80). Épp az ellenkező. Szó sincs arról, hogy az Úr legyek vagy az elnök vagy ilyesmi. Szolgálni akarok, ennyi az egész. És ez a tűzpróba. A szolgálat az eredeti természetünk. Most, az anyagi világban szintén szolgálsz. Ha elnök akarsz lenni, számtalan alkalommal meg kell ígérned a szavazóknak, hogy „Szolgálni foglak.” A szolgálat ígérete nélkül szóba sem jöhet az elnökség. Szóval, a valódi helyzetem a szolgálat. Vagy elnök leszek vagy miniszter vagy ez vagy az. De ezt nem értik meg. Annak ellenére, hogy a legmagasabb végrehajtó személy helyzetében, elnök vagyok - Ó, szolgálnom kell a népemet, máskülönben azonnal megfosztanak a hatalmamtól. Ezért az eredeti pozícióm a szolgálat. De itt a szolgálat annyira veszélyes - ha egy kis hiba becsúszik a szolgálatba, rögtön menesztik az elnököt. Miért lőtték le az elnökötöket, Mr. Kennedyt? Mert néhány embernek nem tetszett, hogy szép szolgálatot végzett Ez a durva tény. Szóval, itt nem tudsz szolgálattal elégedetté tenni másokat. A mi Gandhink Indiában szintén így járt, megölték. Egész életén át szolgált, de abban a korban az embereknek ez nem tetszett. „Ó, nem azt a szolgálatot nyújtod.” Szóval ez a helyzet. Ezért elég intelligensnek kell lenni ahhoz, hogy tudjuk, nincs több szolgálat az anyagi célok érdekében. A Legfelsőbb Úrnak kell ajánlanom a szolgálatomat. Így válik tökéletessé az életem.