HU/Prabhupada 0723 - A vegyszerek származnak az életből, nem pedig az élet a vegyszerekből

From Vanipedia


A vegyszerek származnak az életből, nem pedig az élet a vegyszerekből
- Prabhupāda 0723


Lecture on BG 7.4 -- Bombay, February 19, 1974

Prabhupāda: Tehát van a lélek, a durva anyagi test, és a finom fizikai test. A lélek az alapelv, de ahhoz, hogy teste legyen, ahogyan ezt már korábban elmagyaráztam, szükséges az anya és az apa váladékának keveredése, ami emulgeál és egy borsó formában ölt testet. A lélek pedig az apa magján keresztül jön és ebben helyezkedik el. Majd a test fejlődni kezd. Csak próbáljátok megérteni. Mivel ott a lélek, ezért fejlődik az anyag. Ha a lélek nincs jelen, ha a gyerek halott, akkor nincs tovább fejlődés. Nincs tovább fejlődés. Egyetlen halott gyereknek sem fejlődik a teste. Ezt mindenki tudja. Ezért ezek az anyagi elemek származnak a lélektől, és nem úgy van, hogy a lélek származik az anyagi összetevőkből. Ez nem így van. Ez egy hibás teória. Ha az anyagi elemek kombinációjából származna, akkor miért... Hozzatok létre élőlényt a laboratóriumban! A laboratóriumban, nem, ez nem... Az anyag... Mivel... Az anyagi teremtés azért van jelen, mert én akarok egy bizonyos körülményt, légkört, és anumantā, a Legfelsőbb Úr, a legfelsőbb jóváhagyó, lehetőséget ad nekem, hogy egy bizonyos fajta anya testébe lépjek és az anyag így növekszik.

Tehát a valóság az, hogy az energia, az anyagi energia a lélektől származik. Vegyük például... Azt, amit már elmondtam, a vegyi anyagok példáját. Vegyünk egy citromfát. Ez egy élőlény, és legalább negyven kiló citromsavat termel. A citromot mindenki ismeri. Veszel ma ötven citromot, majd újra ötvenet, és ha kifacsarod a levüket, akkor nagy mennyiségű citromsavat kapsz. Honnan származik tehát a citromsav vegyülete? Mivel az élőlény ott van a fában. Ezért a következtetés az kell, hogy legyen, hogy a vegyi anyagok származnak az életből, s nem az élet a vegyi anyagokból. Ha az élet a vegyületekből származik, akkor hozz létre életet! Odaadom neked a vegyi anyagokat, bármilyent, amilyent akarsz. Tehát a vegyi anyagok termelődnek. Épp mint ahogy az izzadást tapasztaltátok. Éreztétek az ízét, sós. Honnan származik ez a só? A só... Mi a vegytani neve? Nátrium-karbonát, nem?

Bhakta: Klorid.

Prabhupāda: Nátrium-klorid. Nátrium-klorid. Tehát a nátrium-klorid honnan származik? A testedből származik, ami pedig a lélektől ered. Ezért a nátrium-klorid eredeti oka a lélek. Ahogyan a testedből, egy fa testéből, vagy bármilyen testből származó kis mennyiségű anyagokat analizálod, képzeld el a végső testet, Kṛṣṇa egy hatalmas testét, a virāṭ-puruṣát, az mennyi vegyi anyagot képes előállítani! Ezért ne gondoljátok, hogy mindez csak képzelődés! Kṛṣṇa azt mondja,

bhūmir āpo 'nalo vāyuḥ
khaṁ mano buddhir eva ca
ahaṅkāra itīyaṁ me
bhinnā prakṛtir aṣṭadhā
(BG 7.4)

„E nyolcféle, durva és finom fizikai anyag, ez az Én energiáim.” Ez Kṛṣṇától származik. Ha te... Kṛṣṇa nem beszél ostobaságokat. Nem csap be téged. Legalább azok, akik fejlettek vagytok, miért olvassátok a Bhagavad-gītāt? Mert hiteles, Kṛṣṇa beszéli el. Ez igaz. A legemelkedettebb autoritás. A tudást az autoritástól kell megszereznünk, nem találhatjuk ki azt. Az nem... Az tökéletlen tudás, mivel az érzékeink tökéletlenek.