HU/Prabhupada 0988 - Az úgynevezett érzelgős látszatvallásosság nincs benne a Śrīmad-Bhāgavatamban

From Vanipedia


Az úgynevezett érzelgős látszatvallásosság nincs benne a Śrīmad-Bhāgavatamban
- Prabhupāda 0988


740724 - Lecture SB 01.02.20 - New York

evaṁ prasanna-manaso
bhagavad-bhakti-yogataḥ
bhagavat-tattva-vijñānaṁ
mukta-saṅgasya jāyate
(SB 1.2.20)

Bhagavat-tattva-vijñānaṁ. Ez nem érzelem, ez vijñāna. A vijñāna jelentése tudomány. Bhaktává válni nem jelenti azt, hogy szentimentális emberré válunk. Egy szentimentális embernek nincs értéke. Az, aki... Vannak érzelmek. Az érzelmek... Mint ahogyan a gyerek táncol. Ez nem szentimentális, nem az érzelmei, hanem a lelki ébredés miatt táncol. Ez a tánc nem kutyák tánca. Ez... Az, aki érzi az istenszeretetet, ő táncol. Minél jobban érzi valaki az Istenszeretetet, annál jobban táncol, énekel és sír. Sok, nyolcféle aṣṭa-sāttvika-vikāra (CC Antya 14.99) létezik, mint a test átalakulása, könnyek a szemben. Tehát...


bhagavat-tattva-vijñānaṁ.
jñānaṁ parama-guhyaṁ me
yad vijñāna-samanvitam
(SB 2.9.31)

Kṛṣṇa azt mondta Brahmānak, jñānaṁ me parama-guhyaṁ. Kṛṣṇát ismerni az nagyon-nagyon bizalmas dolog. Nem hétköznapi. Vijñāna. Ezért csatlakozik sok tudós is a mozgalmunkhoz. Sok filozófia doktor, kémikus, mert ők értik, hogy ez egy tudomány. És minél inkább hirdeted, úgy értem, a társadalom felső körei, a tanult tudósok, professzorok, filozófusok csatlakozni fognak. És annyi könyvünk van a számukra! A tervünk az, hogy nyolcvan könyvet adjunk ki. Ezek közül már körülbelül tizennégyet ki is adtunk.

Ez tehát egy tudomány. Máskülönben a Śrīmad-Bhāgavatam miért szentelne tizennyolcezer verset a megértésnek? Hmm? A Śrīmad-Bhāgavatam elején az áll, hogy dharmaḥ projjhita-kaitavo 'tra (SB 1.1.2), hogy a csaló, szentimentális, úgynevezett vallási rendszereket projjhita, kirúgta. Ennek nincs helye a Śrīmad-Bhāgavatamban. Projjhita. Mint ahogy a seprűvel takarítasz valamit és kidobod a port, ehhez hasonlóan a piszkos dolgok, az úgynevezett szentimentális vallásosság nem szerepel a Śrīmad-Bhāgavatamban. Ez egy tudomány. Parama-guhyaṁ, nagyon bizalmas.