MK/Prabhupada 0060 - Животот Не Може да Настане од Материја

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Претходна страна - Видео 0059
Следна страна - Видео 0061 Go-next.png

Животот Не Може да Настане од Материја
- Prabhupāda 0060


Room Conversation with Svarupa Damodara -- February 28, 1975, Atlanta

Прабхупада: Велиме дека кога животот т.е живото суштество, кое се наоѓа во семето ќе се стави во матката на мајката, тогаш телото се развива. Почеток на животот. Тоа е практично. А тој живот е дел и честичка од врховниот живот. Според тоа почетокот е Бог. „Janmādy asya yataḥ“ (ШБ 1.1.1). „Athāto brahma jijñāsā“. Затоа, треба да ја воспоставиме оваа теорија во овој заблуден свет. И освен тоа, зошто не можат да креираат живот од материјата? Колку вреди нивното семе? Тие тоа не се во состојба да го сторат. Да креираат живот од материја. Каде има доказ дека од материјата доаѓа живот? Сторете го тоа.

Сваруп Дамодар: Доказот се испитува.

Прабхупада: Ах? Тоа е будалаштина. Тоа е будалаштина. Тој доказ дека од животот доаѓа живот...постои доказ, толку многу докази. Човекот, животните, дрвјата се доаѓа од животот. Досега никој не видел дека човек се родил од камен. Никој тоа не го видел. Понекогаш тоа се нарекува „vṛścika-taṇdūla-nyāya“. Го знаете ли тоа? „Vṛścika-taṇdūla-nyāya“. Vṛścika значи шкорпија, а taṇdūla значи ориз. Понекогаш гледаме огромна количина на ориз од која шкорпија излегува. Но, тоа не значи дека оризот ја родил шкорпијата. Вие тоа не сте го виделе во вашата земја? Ние тоа тука сме го виделе. Од оризот, од големата количина ориз, една мала шкорпија излегува. Факт е дека родителите шкорпиони ги излегнуваат своите јајца во оризот и кога оризот ферментира, мала шкорпија од него излегува, но тоа не значи дека од оризот шкорпијата се излегла. Поради тоа, тоа се нарекува „Vṛścika-taṇdūla-nyāya“. Vṛścika значи шкорпија, а taṇdūla значи ориз. Значи „Животот настанува од материја“ се нарекува „Vṛścika-taṇdūla-nyāya“. Животот не може да настане од материја. Покрај тоа... Исто како, кога има живот, живо суштество, кога телото расте, телото се менува или расте како што велите. Но, ако детето е мртво или се роди мртво, тогаш телото не расте. Тогаш, материјата расте на основа на животот.