MK/Prabhupada 0064 - Сидхи Значи Совршеност на Животот

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Претходна страна - Видео 0063
Следна страна - Видео 0065 Go-next.png

Сидхи Значи Совршеност на Животот
- Prabhupāda 0064


Lecture on SB 6.1.15 -- Denver, June 28, 1975

Kecit значи „некој“. „Многу ретко“. „Некој“ значи „многу ретко“. Не е толку едноставно, да се постане „vāsudeva-parāyaṇāḥ“. Вчера објаснив дека Бхагаван-от, Кришна вели: „yatatām api siddhānāṁ kaścid vetti māṁ tattvataḥ, manuṣyāṇāṁ sahasreṣu kaścid yatati siddhaye“ (БГ 7.3). Siddhi значи совршенство на животот. Во суштина, потребно е aṣṭa-siddhi практикување на јога - „aṇimā, laghimā, mahimā, prāpti, siddhi, īśitva, vaśitva, prākāmya“. Тие се нарекуваат сидхии, јога-сидхии. Yoga-siddhi, Јога-сидхи значи да постанете помал од најмалиот. Всушност, нашата величина е многу, многу мала. Значи, по пат на јога-сидхи и покрај тоа што го имаме ова материјално тело, јогито може да ја оствари најмалата величина и може да излезе каде што ќе го спакувате. Тоа се нарекува „aṇimā-siddhi“. Слично, постојат „mahimā-siddhi“, „laghimā-siddhi“. Може да постане полесен од парче памук. Јогиите постануваат толку лесни. Во Индија и понатаму има јогии. Секако, во нашето детство, ние гледавме некои јогии кои доаѓаа, кај мојот татко. Тие говореа дека може да заминат било каде во рок од неколку секунди. И понекогаш, рано наутро би оделе до Џаганатх Пури, Рамешварам, Харидвар и би се капеле во различни делови на Ганга и во други води. Тоа се нарекува „laghimā-siddhi“. Постанувате многу лесни. Велеа: „Ние седиме со својот гуру и едвам ја допираме земјата. Седиме овде и после неколку секунди седиме на друго место“. Тоа се нарекува „laghimā-siddhi“.

Постојат многу јога сидхии. Луѓето многу се збунети кога ќе ги видат тие јога сидхии. Но, Кришна вели „yatatām api siddhānām“(БГ 7.3): „Помеѓу, многу такви сидхи, кои имаат yoga-siddhi“, „yatatām api siddhānām kaścid vetti māṁ tattvataḥ“(БГ 7.3), „некој можеби ќе Ме разбере“. Значи, некој може да стекне yoga-siddhi, но сеуште не е возможно да го разбере Кришна. Тоа не е возможно. Кришна може да биде разбран, само од онаа личност која му посветила се на Кришна. Затоа, Кришна бара „sarva-dharmān parityajya mām ekam śaraṇaṁ“(БГ 18.66). Кришна единствено може да го разбере Неговиот чист бхакта и никој друг.