MK/Prabhupada 0096 - Треба да учиме од личност која е Бхагавата

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Претходна страна - Видео 0095
Следна страна - Видео 0097 Go-next.png

Треба да учиме од личност која е Бхагавата
- Prabhupāda 0096


Lecture on BG 13.4 -- Miami, February 27, 1975

Ова јас го мислам „Американец, Индиец, Индус, Муслиман“, тоа се се нечисти работи во срцето. Очистете го своето срце. Hṛdy antaḥ-sthaḥ abhadrāṇi. Нечисти работи се наоѓаат во моето срце, значи ако го очистиме своето срце, тогаш стануваме слободни од тие именувања. „Naṣṭa-prāyeṣu abhadreṣu nityaṁ bhāgavata-sevayā“ (ШБ 1.2.18). Naṣṭa-prāyeṣu. Тие нечисти работи ќе бидат очистени, ако редовно го слушаме Шримад Бхагаватам или Бхагават Гита. Nityaṁ bhāgavata...

Бхагавата значи книгата Бхагавата и личноста Бхагавата. Личноста бхагавата е духовниот учител. Или било кој возвишен посветеник. Тој е бхагавата, маха-бхагавата, бхагавата. Значи, bhāgavata-sevayā, значи не само читање на Бхагават Гита и Шримхад Бхагаватам, но и учење од личноста Бхагавата. Тоа е потребно. Чеитанја Махапрабху советувал „bhāgavata paṛā giyā bhāgavata-sthāne“, „Ако сакате да научите за Бхагаватот, тогаш морате да отидете кај личност Бхагавата, која е реализирана душа“.

Не кај професионалец. Тоа нема да ви помогне. Службено професионално - Одам во храмот, црквата и се враќам повторно во пеколната состојба...., не. Само дружете се со личност која е Бхагавата, реализирана душа и слушајте ја од него оваа иста книга, истото знаење. Представникот на Кришна. Како што Кришна вели: „Tat samāsena me śṛṇu“. Me śṛṇu: „Слушни од Мене или од Мојот представник. Тогаш ќе имаш бенефит“.

Значи, овие центри се отворени, како би дале можност на луѓето кои страдаат, не само во овој живот, живот за живот.

ei rupe brahmanda bhramite kona bhagyavan jiva
guru-krsna-krpaya paya bhakti-lata-bija
(ЧЧ Мадја 19.151)

Значи, тоа е нашата должност, ние ја земавме оваа должност во корист на Кришна. Кришна лично доаѓа да поучува. Исто како што Го остави Неговиот Шримад Бхагаватам. Тогаш Тој им доверува на Неговите посветеници да тие им објаснуваат на луѓето општо. Ние се обидуваме да го сториме тоа. Ние ништо не сме произвеле, ниту имаме нешто во наша сопственост. Имотот и недвижностите се тука. Ние едноставно ги распределуваме како пиони. Тоа е се.

И немам тешкотии. Ако ние едноставно ја представиме Бхагават Гита, Кришнините упатства какви што се, тогаш нашата должност е завршена. Немаме потреба било што да измислуваме, нити поседуваме моќ такво нешто да сториме. Токму како што постојат многу други. Тие измислуваат нови видови на идеи, нови видови на Филозофии..., се се тоа бесмислици. Тоа нема да помогне. Земете го вистинското знаење.