MK/Prabhupada 0184 - Префрлете ја врзаноста за Материјален звук на Духовен звук

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Претходна страна - Видео 0183
Следна страна - Видео 0185 Go-next.png

Префрлете ја врзаноста за Материјален звук на Духовен звук
- Prabhupāda 0184


Lecture on SB 3.26.47 -- Bombay, January 22, 1975

Значи, звукот е многу важна работа. Звукот е причината за нашата врзаност, за овој материјален свет. Исто, како што се луѓето во големите градови врзани за звуковите од филмските глумци. И не само тоа, толку други работи слушаме на радио. Тоа е врзаност за звукот. И затоа што е тоа материјален звук, постануваме се повеќе, материјално заплетени. Некоја глумица, некој глумец пеат и луѓето толку сакаат да го слушаат тоа пеење, што изведувачите, плаќаат петнаесет илјади рупии по песна. Има многу, овде во Бомбај. И сега видете, колкава привлечност имаме за материјалниот звук. Слично, истата таа врзаност, не ослободува, ако се обидеме да ја слушаме Харе Кришна маха-мантрата. Еден е материјален, другиот е духовен. Значи, вежбајте врзаност за духовна звучна вибрација. Тогаш, вашиот живот ѓе биде успешен. „Ceto-darpana-marjanam bhava-maha-davagni-nirvapanam sreyah-kairava-candrika-vitaranam vidya-vadhu-jivanam, anandambudhi-vardhanam prati-padam purnamrtasvadanam... param vijayate sri-krsna-sankirtanam“ (ЧЧ Антја 20.12). Значи, ова движење за свесност за Кришна е наменето за таа цел, да: „Веќе имате врзаност за звук. Сега, само префрлете ја таа врзаност за духовен звук. Тогаш вашиот живот ќе биде успешен“. Тоа е движењето Харе Кришна, поучување на луѓето како да ја трансферираар својата врзаност од материјален звук на духовен звук. Наротам дас Тхакур, затоа пишува: „Golokera prema-dhana, hari-nama-sankirtana, rati na janmilo more tay“. Звук кој доаѓа од духовниот свет, golokera prema-dhana, со мантрање, со слушање на овој звук, ние ќе ја развиеме нашата оригинална заспана, љубов кон Бога. Тоа се бара: „Prema pum-artho mahan“. Во материјалниот свет, ние го прифаќаме dharmartha-kama-moksa (ШБ 4.8.41), како многу важно. Purusartha. Dharma, да се постане религиозен, а со постанување религиозен ја развиваме нашата економија. „Dhanam dehi, rupam dehi, yaso dehi, dehi dehi. Kama“. Зошто dehi dehi? Сега, kama, за да ги исполниме нашите желби, страсни желби. Dharmartha-kama, и кога сме згадени или во невозможност да ги исполниме нашите желби, тогаш сакаме moksa,, да постанеме едно со Бог. Ова се четирите видови на материјална работа. Но, духовната работа е prema pum-artho mahan. Да се постигне љубов, кон Совршената Божја Личност. Prema pum-artho mahan. За да се постигне целта на животот, prema pum-artho mahan, во ова време на Кали југа, затоа што не можеме да правиме ни една друга работа, многу, многу е тешко. Ова време е полно со пречки. Затоа kalau... Ова е методот: „Harer nama harer nama harer namaiva kevalam“ (ЧЧ Ади 17.21) Мантрајте Харе Кришна, kevalam, само. „Kalau nasty eva nasty eva nasty eva gatir anyatha“. Во Кали југа, главната задача е како да се добие ослободување од оваа материјална врзаност... „Bhutva bhutva praliyate“ (БГ 8.19). Луѓето не го разбираат ни тоа, што е нашата неволја. Кришна, Севишната Божја личност, вели: „Ова се вашите неволји“. Што? „Janma-mrtyu-jara-vyadhi“ (БГ 13.9). „Повторување на раѓањето и смртта. Тоа е вашата вистинска мизерија на животот“. Што мислите за оваа или онаа мизерија? Тие сите се привремени. Тие се сите во склад со законите на материјалната природа. Не можете да се ослободите од нив. „Prakrteh kriyamanani gunaih karmani sarvasah“ (БГ 3.27). Prakrti ќе ве натера, нешто да сторите, затоа што сте контаминирани со материјалните гуни на природата. Затоа, мора да делувате по наредба на оваа prakrti, материјална природа. Се додека сте под управа на материјалната природа, морате да прифатите раѓање, смрт, старост и болест. Тоа е вашата вистинска неволја.