MO/Prabhupada 0051 - Creierul obtuz nu poate înțelege ceea ce este dincolo de acest trupInterview with Newsweek -- July 14, 1976, New York

Reporter: Credeți că într-o zi mișcarea despre conștiența de Krișna se va răspândi la toți oamenii din lume?

Prabhupāda: Asta nu este posibil. Este mai mult pentru cea mai inteligentă clasă a oamenilor. Deci, această mișcare este pentru cea mai inteligentă clasă de oameni.

Reporter: Dar printre clasele cele mai inteligente.

Prabhupāda: Dacă nu este o clasă inteligentă, aparținând de ea ..., nu poate înțelege. Deci noi nu așteptăm ca toți să fie inteligenți. Kṛṣṇa ye bhaja se baḍa catura. Dacă cineva nu este foarte inteligent, el nu poate deveni conștient de Kṛṣṇa, pentru că este un subiect diferit. Oamenii sunt foarte preocupați de conceptul corporal al vieții. Este dincolo de asta. Creierul obtuz nu poate înțelege ce este dincolo de acest corp. Deci nu vă puteți aștepta ca toți să înțeleagă conștiința de Kṛṣṇa. Asta nu este posibil.

Reporter: Au fost multe discuții despre perfecțiunea genetică a omenirii sau, să zicem, atingerea unei perfecțiuni genetice.

Prabhupāda: Ce este genetic?

Reporter: Ei bine ... Ce este perfecțiunea genetică?

Bali-mardana: Discutam ieri despre știința geneticii. Ei încearcă să înțeleagă trăsăturile, modul în care se formează corpul și mintea și apoi încearcă să le schimbe.

Prabhupāda: Acestea le avem deja ... Unde este acea carte?

Rāmeśvara: cartea lui Svarūpa Dāmodara.

Prabhupāda: Da. Adu-o. Rāmeśvara: Care este întrebarea dvs.?

Reporter: întrebarea mea este ... Ați menționat mai devreme despre utilizarea instrumentelor tehnologice, și dacă există o societate în care există unele...

Prabhupāda: Cartea nu este aici? Nicăieri?

Reporter: Permiteți-mi să vă întreb. Dacă prin mijloace tehnologice omenirea este oarecum îmbunătățită, cu alte cuvinte, omul obișnuit este mult mai inteligent, ceea ce ați considera acum a fi un om inteligent ...

Prabhupāda: Om inteligent ... Dacă cineva înțelege că nu este acest trup - ci el este în interiorul corpului ... Ca și cum ai o cămașă. Dar nu ești cămașa. Oricine poate înțelege. Ești în cămașă. În mod similar, o persoană care înțelege că nu este trupul - este în interiorul corpului ... Asta oricine poate înțelege, pentru că atunci când corpul este mort, care este diferența? Deoarece forța vie din corp a dispărut, de aceea numim corpul mort.

Reporter: Dar există unii oameni foarte inteligenți care nu sunt iluminați spiritual, poate chiar și oameni care înțeleg că nu sunt corpul, sau corpul nu este totul, corpul este mort și există și altceva. De ce nu sunt constienți spiritual acești oameni?

Prabhupāda: Dacă nu înțelege acest lucru simplu, că el nu este trupul, atunci el nu este mai bun decât un animal. Aceasta este primul lucru de înțeles despre platforma spirituală. Dacă el crede că este corpul, atunci el este în aceeași categorie ca și animalele.

Rāmeśvara: Întrebarea ei este ... Să presupunem că cineva are o credință în viața după moarte, și el poate fi și un om inteligent după standardele materiale. De ce nu este automat ...?

Prabhupāda: Nu, standardul material nu este inteligență. Standardul material este că "Eu sunt acest corp. Sunt american. Sunt un indian. Sunt vulpe. Sunt câine. Sunt un barbat." Aceasta este înțelegerea materială. Înțelegerea spirituală este dincolo de aceasta, precum că "Eu nu sunt acest trup". Și când încearcă să înțeleagă acea identificare spirituală, atunci este inteligent. În caz contrar el nu este inteligent.

Reporter: Deci asta înseamnă ...

Prabhupāda: Ei au fost descriși ca mūḍha. Mūḍha înseamnă măgari. Deci, acesta este primul lucru de înțeles, că nu trebuie să ne identificăm cu acest corp.

Reporter: Ce înțelegere vine după ...?

Prabhupāda: Ca și câinele. Câinele înțelege că este acest corp. Dacă și un om înțelege astfel - că este un corp - atunci nu este mai bun decât câinele.

Reporter: Ce alte lucruri înțelegem după aceasta?

Bali-mardana: După ce îți dai seama că nu ești trupul, atunci ce urmează?

Prabhupāda: Ha! Aceasta este o întrebare inteligentă. Apoi, trebuie să aflăm că "sunt angajat numai în acest concept al vieții corporale. Atunci care este angajamentul meu? "Aceasta este întrebarea lui Sanātana Gosvāmī, precum "M-ai eliberat de acest angajament material. Acum spune-mi care-i datoria mea." Din acest motiv trebuie să mergem la maestrul spiritual, ca să știe, să înțeleagă care este acum datoria lui. "Dacă nu sunt acest trup, atunci care este datoria mea? Pentru că sunt ocupat toată ziua și noaptea cu acest corp. Eu mănânc, eu dorm, eu fac sex, eu mă apăr - toate acestea sunt doar necesitățile corpului. Dacă nu sunt acest corp, atunci care este datoria mea? " Aceasta este inteligența.

Rāmeśvara: Așa că ați spus: "Care este următorul lucru după ce ați realizat că nu sunteți acest organism?" Prabhupāda spune că următorul lucru este să afli ce ar trebui să faci, și pentru aceasta, veți primi informații de la un suflet realizat de sine sau de la un maestru spiritual.

Reporter: Maestru spiritual sub forma cărților sale.

Bali-mardana: Personal sau ...

Puṣṭa Kṛṣṇa: Prabhupāda explica faptul că acum în conceptul corporal avem atâtea îndatoriri. Lucrăm, avem viață sexuală, mâncăm, dormim, ne apărăm - atât de multe lucruri. Toate acestea sunt în relație cu corpul. Dar dacă nu sunt acest corp, atunci care este datoria mea? Care este responsabilitatea mea? Deci, următorul lucru este că atunci când înțelegem acest lucru, atunci trebuie să primim instrucțiuni de la maestrul spiritual, să progresăm și să înțelegem care este datoria reală. Este foarte important.

Prabhupāda: Chiar și pentru a mânca, dormi, o viața sexuală și apărare avem nevoie de niște cunoștințe de la un profesor. De exemplu mâncatul, așa că aflăm cunoștințe de la experți despre ce fel de mâncare să consumăm, ce fel de vitamine, ce fel de ... Deci asta, de asemenea, necesită educație. Și somnul necesită și el educație. Și pentru concepția corporală a vieții trebuie să primești cunoștințe de la alții. Deci, atunci când cineva este deasupra acestui concept corporal al vieții - El va înțelege că "Eu nu sunt acest trup, eu sunt un suflet" astfel încât, în mod similar, el trebuie să primească lecții și educație de la un expert.