MO/Prabhupada 0132 - O societate fără clase este o societate inutilăLecture on BG 7.1 -- Hyderabad, April 27, 1974

Astfel, în Bhagavad-gītā vom găsi toate soluțiile problemelor umane, toate soluțiile. Cātur-varṇyaṁ mayā sṛṣṭaṁ guṇa-karma-vibhāgaśaḥ (BG 4.13). Dacă nu împărțiți întreaga societate umană în patru diviziuni, brāhmaṇa, kṣatriya, vaiśya și śūdra ... Trebuie să-i împărțiți. Nu poți spune "societate fără clase". Aceasta este o societate inutilă. Societatea fără clase înseamnă o societate inutilă. Trebuie să existe o clasă inteligentă, o clasă ideală de oameni care să vadă "Aici este civilizația umană". Acesta este brāhmaṇa. Cātur-varṇyaṁ mayā sṛṣṭaṁ guṇa-karma ... (BG 4.13). Dacă oamenii nu văd oamenii ideali, cum îi vor urma ei? Yad yad ācarati śreṣṭhaḥ, locas tad anuvartate (BG 3.21). Brāhmaṇa sunt comparați cu creierul corpului. Dacă nu există creier, care este folosul acestor mâini și picioare? Dacă creierul tău e spart, nebun, nu poate face nimic. Deci, în prezent, pentru că în întreaga societate umană există un deficit de oameni calificați brahmini ... Nu înseamnă ... Brāhmaṇa nu este desemnat pur și simplu pentru India și hinduși. Sunt pentru întreaga societate umană. Kṛṣṇa nu spune niciodată că cātur-varṇyaṁ mayā sṛṣṭam (BG 4.13). este destinată Indiei, hindușilor sau unei clase de oameni. Pentru întreaga societate umană, trebuie să existe un om intelectual foarte ideal, astfel încât oamenii să-l urmeze. Creier, creierul societății. Aceasta este învățătura lui Bhagavad-gītā. Nu puteți spune că "putem face treabă fără creier". Să presupunem că din corpul tău creierul este tăiat, capul tău este tăiat, atunci tu ești terminat. Ce vor face mâinile și picioarele dacă există creier, dacă nu există creier? Deci, în prezent, există o lipsă de creier în întreaga societate umană. Prin urmare, este într-o stare haotică. Deci există o necesitate, așa cum se spune în Bhagavad-gītā. Societatea umană, întreaga civilizație umană, trebuie reformată astfel încât ... Există o clasă intelectuală a oamenilor, firește. Există clasa intelectuală de primă clasă a bărbaților, clasa a II-a intelectuală, clasa a treia, clasa a patra, așa mai departe. Deci, omul intelectual de primă clasă, ei trebuie să fie brāhmaṇi, cu calificarea brahminică, și trebuie să fie conștienți de Kṛṣṇa. Atunci ei pot ghida întreaga societate în mod corect și nu va exista nici o problemă. Aceasta este mișcarea conștienței de Kṛṣṇa. Deci aici Kṛṣṇa spune cum să se devină conștient de Kṛṣṇa.

Aceasta este pentru brāhmaṇa sau pentru clasa intelectuală a oamenilor. Aceasta este descrisă de Kṛṣṇa. Ce este asta? Mayy āsakta-manāḥ: "Mintea ar trebui să fie atașată de Mine, Kṛṣṇa". Acesta este începutul. Într-un fel sau altul trebuie ... Mintea noastră este atașată de altceva. Mintea nu poate fi detașată. Avem atâtea dorințe. Deci treaba minții e să devină atașată. Prin urmare, accept ceva, resping ceva. Aceasta este treaba minții. Deci nu poți deveni zero, nu poți deveni fără dorințe. Nu este posibil. Procesul nostru ... Ca și ceilalți, spun ei: "Tu să devii fără dorințe". Aceasta este o propunere prostească. Cine poate deveni fără dorințe? Nu este posibil. Dacă sunt fără dorințe, atunci sunt un om mort. Un om mort nu are nici o dorință. Deci asta nu este posibil. Trebuie să purificăm dorințele. Acest lucru este necesar. Purificați dorințele. Sarvopādhi-vinirmuktaṁ tat-paratvena nirmalam (CC Madhya 19.170). Aceasta se numește purificare. Nirmalam. Tat-paratvena. Tat-paratvena înseamnă atunci când devii conștient de Dumnezeu, conștient de Kṛṣṇa, atunci dorințele devin purificate.

Așa că trebuie să ajungem nu la punctul de a fi fără dorințe, ci la punctul dorințelor purificate. Asta se dorește. Prin urmare, aici se spune, mayy āsakta-manāḥ: "Nu-ți poți face mintea fără dorințe, dar fixează-ți mintea pe Mine". Acest lucru este necesar. Mayy āsakta-manāḥ pārtha. Acesta este sistemul de yoga. Aceasta se numește bhakti-yoga, iar acest lucru se numește yoga de primă clasă. Aceasta este descrisă în Bhagavad-gītā, că yoginām api sarveṣāṁ mad-gatenāntar-ātmanā (BG 6.47). Yogi, yoghinul de primă clasă, yoginām api sarveṣām ... "Există diferite tipuri de sisteme de yoga, dar persoana care a acceptat această bhakti-yoga, el se gândește la Mine întotdeauna. " La fel cum și acești băieți și fete, ei sunt învățați mereu să se gândească la Kṛṣṇa, "Hare Kṛṣṇa, Hare Kṛṣṇa, Kṛṣṇa Kṛṣṇa, Hare Hare / Hare Rāma, Hare Rāma, Rāma Rāma, Hare Hare". Așadar, dacă citiți Bhagavad-gītā și cântați Hare Kṛṣṇa, imediat veți învăța întreaga știință, cum trebuie să vă atașați de Kṛṣṇa. Aceasta se numește mayy āsakta-manāḥ. Mayy āsakta-manāḥ pārtha yogaṁ yuñjan, pentru a practica yoga ... Aceasta este bhakti-yoga. Mad-āśrayaḥ. Mad-āśrayaḥ înseamnă "sub îndrumarea mea" sau "sub protecția Mea". Āśraya.