MO/Prabhupada 0166 - Nu poţi opri căderea zăpeziiLecture on BG 2.7-11 -- New York, March 2, 1966

Nu ar trebui să uităm că întotdeaua suferim. Există trei tipuri de suferință. Nu vorbesc de această problemă economică sau... Aceasta este o altă suferință. Dar conform cunoașterii vedice - sau este un fapt - există trei tipuri de suferință. Un tip este cea cauzată de corp și minte... Să presupunem că am o durere de cap. Mi-e foarte cald, mi-e foarte frig, și există atât de multe suferințe ale corpului. La fel, avem suferințe ale minții. Mintea nu-mi este bine azi. Am fost... Cineva m-a numit cumva. Deci sufăr. Sau am pierdut ceva sau un prieten, atâtea lucruri. Deci suferințele corpului și ale minții și apoi suferințe cauzate de natură. Acestea se numesc adhidaivika, asupra cărora nu avem control. În nicio suferință nu avem control, mai ales... Să presupunem că a nins foarte mult. Întreg New York City este inundat cu zăpadă și suntem toți puși într-o situație nedorită. Acesta este un fel de suferință. Dar nu aveți control. Nu puteți opri zăpada să cadă. Înțelegeți? Dacă este un vânt, un vânt rece, nu puteți să-l opriți. Această suferință se numește adhidaivika. Și suferința corpului și a minții se numește adhyātmika. Și există și alte suferințe, adhibhautika, cauzate de atacuri ale altor entități vii, dușmanul meu, un animal sau o insectă, atât de multe, Deci aceste tipuri de suferințe apar întotdeauna. Întotdeauna. Și... Noi nu vrem toate aceste suferințe. Când apare această întrebare...

Aici Arjuna este conștient de asta "Există o luptă și datoria mea este să lupt cu dușmanul, dar există suferință pentru că sunt rudele mele." Asta simte el. Deci până când un om nu devine conștient și trezit la faptul că suferim întotdeauna, dar nu vrem aceste suferințe... Aceasta e întrebarea... O asemenea persoană trebuie să se apropie de un maestru spiritual, când este conștient. Înțelegeți? Atâta vreme cât el este ca un animal, nu știe că suferă tot timpul... Nu știe, nu-i pasă sau nu vrea să găsească o soluție. Aici Arjuna suferă și vrea să găsească o soluție, de aceea acceptă un maestru spiritual. Când suntem conștienți de suferința noastră, suntem conștienți de situație... Suferința există. Chiar dacă uităm sau nu suntem conștienți de suferință. Suferința există. Dar când cineva vrea foarte serios să găsească o soluție, atunci e nevoie de un maestru spiritual. La fel cum Arjuna are nevoie acum de un maestru spiritual. E clar? Da. Deci suferința există. Nu e nevoie de educație, doar dacă gândiți un pic, gândiți un pic, că "Nu vreau toată această suferință, dar sufăr. De ce? Există o soluție? Există...?" Dar există o soluție. Toate aceste scripturi, toată cunoașterea vedică, totul... Și nu doar cunoașterea vedică... Acum... De ce mergeți la școală? De ce mergeți la liceu? De ce urmați educația științifică? De ce studiați dreptul? Totul este menit să ne termine suferințele. Dacă nu exista suferință nimeni nu ar fi avut nevoie de educație. Înțelegeți? Dar el crede că "Dacă sunt educat, dacă devin doctor sau avocat sau inginer, atunci voi fi fericit." Fericit. Acesta este țelul final. "O să primesc o slujbă bună, în administrație. Voi fi fericit."

Deci fericirea este sfârșitul oricărei strădanii. Deci... Dar aceste alinări ale suferinței sunt temporare. Suferința reală, suferința reală se datorează acestei existențe materiale, aceste trei tipuri de suferințe. Deci atunci când cineva devine conștient de suferința sa și vrea să găsească o soluție, atunci este necesar un maestru spiritual. Dacă vreți să găsiți o soluție la suferințe și vreți să consultați o persoană, ce fel de persoană trebuie să întâlniți care să termine toate suferințele voastre? Trebuie să existe această selecție. Dacă vreți să cumpărați o bijuterie, un diamant, ceva foarte valoros și mergeți la aprozar.. Acesti tip de ignoranță - veți fi înșelați. Veți fi înșelați. Cel puțin ar trebui să mergeți la un magazin de bijuterii. Magazin de bijuterii, înțelegeți? Măcar atâta cunoaștere trebuie să aveți.