MO/Prabhupada 0407 - Istoria vieții lui Haridasa este că el s-a născut într-o familie de mohamedaniDiscourse on Lord Caitanya Play Between Srila Prabhupada and Hayagriva -- April 5-6, 1967, San Francisco

Prabhupāda: Între timp, a venit un brāhmaṇă și l-a invitat pe Domnul Caitanya precum: "I-am invitat pe toți sannyāsī din Benares, dar știu că Tu nu te întâlnești cu acești Māyāvādī sannyāsī, dar totuși am venit să te invit. Te rog mult ca să accepți invitația aceasta." Astfel, Caitanya Mahāprabhu a văzut această ocazie de întâlnire cu Prakāśānanda Sarasvatī. El a acceptat invitația și a avut loc o întâlnire, și s-a discutat despre Vedānta-sūtra cu Prakāśānanda Sarasvatī, și El l-a convertit la a a fi un Vaisnava. Acesta este un alt incident.

Hayagrīva: Câți ani are acest om?

Prabhupāda: Prakāśānanda Sarasvatī? El era bătrân. Nu mai puțin de șaizeci de ani. Da.

Hayagrīva: Și care a fost rolul său în oraș? Ce era el ... A fost un Vedantist?

Prabhupāda: Prakāśānanda Sarasvatī. El era un sanyāsī Māyāvādī. El a acceptat principiul lui Caitanya Mahāprabhu și i-a oferit respectul său. El i-a atins Lui picioarele. Și s-a alăturat și el. Dar nu există nici o mențiune că el a devenit oficial un Vaisnava, dar a acceptat filosofia lui Caitanya Mahāprabhu. Dar Sārvabhauma Bhaṭṭācārya a devenit oficial Vaisnava. Apoi Domnul Haridāsa se întâlnește ...

Hayagrīva: A cincea scenă.

Prabhupāda: A cincea scenă.

Hayagrīva: Acesta este Haridāsa Ṭhākura?

Prabhupāda: Haridāsa Ṭhākura.

Hayagrīva: La moartea cui? La moartea lui Haridāsa?

Prabhupāda: Da. Haridāsa era bătrân. El era mohamedan.

Hayagrīva: El a fost persoana care a fost aruncată în râu.

Prabhupāda: Da.

Hayagrīva: Deci, viața lui s-a sfârșit aici, în cea de-a cincea scenă.

Prabhupāda: Noi nu suntem destinați pentru ... Bineînțeles, Haridāsa Ṭhākura are o viață separată, dar pe care nu o vom prezenta.

Hayagrīva: Da. În regulă. Acest incident special.

Prabhupāda: Un incident specific este semnificativ, că Caitanya Mahāprabhu era un brāhmaṇă și El era un sannyāsī. În conformitate cu obiceiurile sociale, El nu ar trebui nici măcar să atingă pe vreun mohamedan, dar acest Haridāsa Ṭhākura a fost un mohamedan, iar la moartea sa a El însuși i-a luat corpul și a dansat, El l-a pus în cimitir și a distribuit prasadam. Și Haridāsa Ṭhākura timp de două, trei zile nu se simțea bine. Pentru că el era mohamedan, el nu a intrat în templul lui Jagannātha. Pentru că hindușii erau foarte stricți. Era devotat, nu se supăra. De ce ar fi trebuit să creeze o dispută? Deci Caitanya Mahāprabhu i-a apreciat comportamentul că nu dorea să creeze ... Pentru că el a devenit devotat. Cu forța nu mergea la templu. Dar însuși Caitanya Mahāprabhu venea zilnic și îl vedea. Mergând să se îmbăieze în mare, El îl vedea în primul rând pe Haridāsa. - Haridāsa, ce faci? Haridāsa își oferea respectuoasele plecăciuni, și El stătea de vorbă cu el pentru un timp. Apoi Caitanya Mahāprabhu mergea să facă baie. În felul acesta când a venit într-o zi, El l-a văzut pe Haridāsa, care nu se simțea foarte bine. "Haridāsa, cum este sănătatea ta?" "Da, domnule, nu este foarte ... La urma urmei, este un corp." Apoi, a treia zi, a văzut că Haridāsa își va părăsi în acea zi corpul. Deci, Caitanya Mahāprabhu l-a întrebat: "Haridāsa, ce-ți dorești tu?" Ambii au putut înțelege. Haridāsa a spus că "Aceasta este ultima mea etapă. Ai putea oare să stai în fața mea." Deci Caitanya Mahāprabhu stătea în fața lui iar el și-a părăsit corpul. (pauză)

Hayagrīva: Ați menționat acest lucru ...

Prabhupāda: După plecarea lui, corpul a fost luat de însuși Caitanya Mahāprabhu, și alți devoți l-au dus la malul mării și i-au săpat în mormântul. Mormântul este încă în Jagannātha Purī. Samādhi lui Haridāsa Ṭhākura , mormântul. Deci Caitanya Mahāprabhu a început să danseze. Asta a fost ceremonia. Pentru că, într-o ceremonie vaiṣṇava, totul este kīrtana și dans. Așa a fost ultima ceremonie a lui Haridāsa Ṭhākura.

Hayagrīva: Ai menționat ceva despre dansul lui Caitanya cu Haridasa?

Prabhupāda: Corpul lui Haridāsa. Caitanya ... corpul mort. Corpul mort al lui Haridāsa.

Hayagrīva: Oh, cu corpul lui mort?

Prabhupāda: Da. Corpul lui mort.

Hayagrīva: După moartea sa.

Prabhupāda: După moartea sa.

Hayagrīva: Caitanya ...

Prabhupāda: În timp ce, vreau să spun pe când Haridāsa trăia, el dansa. Dar după moartea lui Haridāsa, Caitanya Mahāprabhu Însuși a luat trupul, și a început să danseze cu kīrtana. Aceasta înseamnă că ceremonia sa de înmormântare a fost condusă personal de Caitanya Mahāprabhu. El a purtat corpul la malul mării și în cimitir El ...

Hayagrīva: El a condus ...

Prabhupāda: Da. Ceremonia funerară, da.

Hayagrīva: Cu kīrtana.

Prabhupāda: Cu kīrtana. Kīrtana este mereu prezentă. Și după înmormântare a fost distribuit prasādam și kīrtana. Haridāsa Ṭhākura. Deci, aici trebuie să arătați câteva discuții cu Haridāsa, cu sentiment.

Hayagrīva: În regulă. Există alte ... Există alte informații despre Haridāsa?

Prabhupāda: Istoria vieții lui Haridāsa este că el s-a născut într-o familie de mohamedani. Într-un fel sau altul, el devine un devotat și cânta (japa) de 300 000 de ori, Hare Kṛṣṇa Hare Kṛṣṇa Kṛṣṇa Kṛṣṇa Hare Hare, Hare Rama Hare Rama Rama Rama Hare Hare, și Caitanya Mahāprabhu l-a făcut ācārya, autoritatea cântării. De aceea îl glorificăm "Nāmācārya Haridāsa Ṭhākura ki jaya". Pentru că a fost făcut ācārya, autoritatea de a cânta Hare Kṛṣṇa. Apoi, când Domnul Caitanya a luat sannyāsa, Haridāsa Ṭhākura a dorit ca, "Dragă Domnul meu, Tu pleci din Nabadwip, atunci care este rostul vieții mele? Fie mă iei cu Tine sau mă lași să mor. Deci Caitanya Mahāprabhu a spus: "Nu. De ce să mori? Tu vii cu Mine". Așa că l-a dus la Jagannātha Purī. La Jagannātha Purī, pentru că se considera născut dintr-o familie mohamedană, el nu intra. Astfel Caitanya Mahāprabhu i-a dat un loc la casa lui Kāśīnātha Miśra și acolo el cânta iar Caitanya Mahāprabhu îl trimitea prasādam. În felul acesta își petrecea zilele. Și Caitanya Mahāprabhu venea să-l vadă zilnic până când într-o zi a murit.