MO/Prabhupada 0430 - Caitanya Mahaprabhu spune ca fiecare nume a lui Dumnezeu e la fel de puternic ca si DumnezeuLecture on BG 2.11 -- Edinburgh, July 16, 1972

nāmnām akāri bahudhā nija-sarva-śaktis
tatrārpitā niyamitaḥ smaraṇe na kālaḥ
etādṛśī tava kṛpā bhagavan mamāpi
durdaivam īdṛśam ihājani nānurāgaḥ
(CC Antya 20.16)

Caitanya Mahāprabhu spune că oricare dintre numele lui Dumnezeu este la fel de puternic ca Dumnezeu. Pentru că Dumnezeu este absolut, nu există nicio diferență între numele Său, forma Sa, petrecerile Sale. Nimic nu este diferit de Dumnezeu. Aceasta este cunoașterea absolută. Advaya-jñāna. Când cântați numele sfânt al lui Dumnezeu, sunteți în legătură directă cu Dumnezeu. Pentru că numele nu e diferit de Dumnezeu. Încercați să înțelegeți. La fel, dacă atingeți focul, va avea un efect. Dacă știți sau nu care este calitatea focului, nu contează. Dacă atingeți focul, va exista un efect. La fel, dacă incantați numele lui Dumnezeu, va avea efect. Exemplul este că întocmai cum punem o bucată de fier în foc, aceasta va deveni caldă, mai caldă și treptat va deveni fierbinte și roșie, Prin asocierea cu focul, bucata de fier devine ca focul. Bucata de fier nu este foc. Dar prin asociere, devine la fel ca și focul, și atunci când este roșie, dacă o atingeți vă va arde. La fel, dacă vă mențineți întotdeauna în legătură cu Dumnezeu, atunci treptat deveniți divini. Nu deveniți Dumnezeu, dar deveniți divini. Și imediat ce deveniți divini, toate calitățile divine se vor manifesta. Aceasta este știința. Încercați să înțelegeți. Suntem parte integrantă din Dumnezeu, fiecare entitate vie. Puteți să-L studiați pe Dumnezeu, cum este Dumnezeu, studiindu-vă pe voi înșivă. Pentru că sunt parte, și la fel când luați câteva boabe de orez dintr-un sac de orez, vedeți, puteți înțelege ce calitate are orezul din sac. La fel, Dumnezeu este mare, așa e. Dar dacă ne analizăm pe noi înșine, atunci putem să înțelegem cum este Dumnezeu. Similiar cu o picătură de apă din ocean. Puteți înțelege compoziția chimică a oceanului. Puteți înțelege. Aceasta se numește meditație, să te analizezi, ”Cine sunt eu?” Dacă cineva chiar s-a analizat, atunci poate să-L înțeleagă și pe Dumnezeu. Să luam de exemplu, "Cine sunt eu?" Chiar dacă meditați asupra voastră, puteți înțelege că sunteți o persoană individuală. Persoană individuală înseamnă că aveți propriile opinii, eu am propria opinie. Și câteodată nu suntem de acord. Pentru că sunteți individuali, eu sunt individual. Și pentru că suntem toți individuali, ca parte integrantă din Dumnezeu, atunci și Dumnezeu trebuie să fie individual. Aceasta este analiza. Cum eu sunt o persoană, și Dumnezeu este o persoană. Dumnezeu nu poate fi impersonal. Dacă îl considerăm pe Dumnezeu ca tatăl original, tatăl suprem... Religia creștină crede asta. Toate celelalte religii cred asta. Și noi credem, Bhagavad-gītā. Deoarece Kṛṣṇa spune, ahaṁ bīja-pradaḥ pitā (BG 14.4), "Eu sunt tatăl originar al tuturor entităților vii.” Deci dacă Dumnezeu este tatăl tuturor entităților vii, și noi toate entitățile vii suntem persoane individuale, cum poate să fie Dumnezeu impersonal? Dumnezeu este o persoană. Aceasta este filozofie și este logic.

Acum, în această lume, avem experința că vrem să iubim pe cineva. Oricine. Chiar și animalele. Și un leu își iubește puii. Iubirea este acolo. Prema, se numește prema. Deci această iubire există și în Dumnezeu. Și când venim în contact cu Dumnezeu, relația noastră e bazată pe iubire. Îl iubesc pe Kṛṣṇa, sau Dumnezeu, și Kṛṣṇa mă iubește pe mine. Acesta este schimbul nostru de sentimente. Deci în acest fel, știința despre Dumnezeu, chiar fără să citim literatura vedică - sigur că va ajuta - dacă ați analizat serios cine este Dumnezeu, Îl puteți înțelegeți pe Dumnezeu. Pentru că eu sunt un mostră din Dumnezeu, sunt o minusculă particulă. La fel cum particula de aur este aur. Picătura de apă din ocean este de asemenea sărată. Oceanul este de asemenea sărat, puteți înțelege asta. La fel, analizând individualitatea noastră, analizându-ne înclinațiile, Îl putem înțelege pe Dumnezeu. Aceasta este o parte. Și aici, Dumnezeu se prezintă personal, Kṛṣṇa. El spune "Yadā yadā hi dharmas... (pauză) Pentru eliberarea devotaților sfinți și ca să ucid demonii, Eu apar.” Dar țineți minte, Dumnezeu este absolut. Eliberarea devotaților sau omorârea demonilor, pentru El este același lucru. Pentru că învățăm din literatura vedică faptul că demonii uciși de Personalitatea Divinității, ei ating aceeași eliberare. Pentru că este ucis de Dumnezeu, el este atins de Dumnezeu.

Deci e o mare știință. Nu este sentimentalism. Este bazat pe filozofia și pe literatura vedică autorizată. Deci singura noastră rugăminte este să luați această mișcare foarte în serios și veți fi fericiți.