MO/Prabhupada 0456 - Entitatea vie care mișcă corpul, aceea este o energie superioarăLecture on SB 7.9.6 -- Mayapur, February 26, 1977

În Bhagavad-gītā se spune:

bhūmir āpo 'nalo vāyuḥ
khaṁ mano buddhir eva ca...
bhinnā me prakṛtir aṣṭadhā
(BG 7.4)

Aceste persoane materialiste - oameni de știință, fizicieni și alți speculatori - ei au de-a face cu aceste elemente, materiale - pământ, apă, foc, aer, eter, până la minte, psihologie sau inteligență, dacă sunt puțin mai avansați, dar nu mai mult. Ei se ocupă la universitatea lor, la colegii, la instituțiile de învățământ. Ei sunt preocupați de aceste elemente materiale. Ei nu au cunoștințe spirituale. Kṛṣṇa a spus ... Obținem informații din Bhagavad-gītā, apareyam: "Aceste opt elemente sunt inferioare." Prin urmare, pentru că se confruntă numai cu această natură inferioară, cunoștințele lor sunt inferioare. Acesta este un fapt. Eu nu-i acuz. Nu. Aceasta este ... Ei nu au nici o informație. Profesori mari-mari, ei spun că acest corp e terminat ... "Terminat" înseamnă pañcatva-prāpta. Ei nu știu că există un alt corp, un corp subtil - minte, inteligență, ego. Ei nu știu asta. Ei se gândesc la acest pământ, apă, aer, foc, eter, doar atât ... "Asta s-a terminat. Vezi, fie că arzi corpul sau îngropi corpul, e terminat, totul s-a terminat. Și unde este altceva? "Deci ei nu știu nimic. Deci ei nu au nici măcar cunoștințe despre corpul subtil, pământul, apa, care poartă sufletul, și ce vor ști ei despre suflet?

Astfel, Kṛṣṇa oferă informații în Bhagavad-gītā, apareyam: "Aceste elemente, chiar până la minte, inteligență, ego" bhinnā, "ele sunt energia mea separată, energia separată. Și, "apareyam", aceasta este inferioară. Și există o altă natură, care-i superioară. " Apareyam itas tv viddhi me prakṛtiṁ parā. Parā înseamnă "superior". Acum, ei se întreabă: "Ce este asta? Noi cunoaștem doar aceste elemente. Care este acea altă energie, cea superioară? Jīva bhūtaḥ mahā-bāho, e spus în mod clar: "Aceea care trăiește..." Și ei se gândesc că nu există altă energie superioară, cu excepția celor opt elemente materiale sau cinci elemente. Prin urmare, ei sunt în ignoranță. Este pentru prima dată când primesc niște cunoștințe, Bhagavad-gītā așa cum este, și de aici pot ști că există o altă energie, superioară, care este jīva-bhūtaḥ. Entitatea vie care mișcă corpul, aceea este o energie superioară. Deci ei nu au nici o informație, nici nu există o încercare de a înțelege acea energie superioară în universitățile sau instituțiile lor. De aceea ei sunt mūḍha, mūḍha. Ei pot fi foarte umflați în pene de așa-numita lor cunoaștere, dar, după cunoașterea vedică, ei sunt mūḍha. Și dacă nu se poate înțelege energia superioară, prakṛti, natura, atunci cum îl putem înțelege pe Dumnezeu? Nu este posibil. Din nou, relațiile dintre Dumnezeu și energia superioară, aceea e bhakti. Este foarte dificil. Manuṣyāṇāṁ sahasreṣu kaścid yatati siddhaye (BG 7.3). Siddhaye înseamnă să înțelegi acea energie superioară. Aceea e siddhi. După aceea, îl putem înțelege pe Kṛṣṇa.

Deci, este foarte dificil, mai ales în această epocă. Mandāḥ sumanda-matayo (SB 1.1.10). Ei sunt ... Mandāḥ înseamnă că nu sunt interesați, sau chiar dacă sunt puțin interesați, dar sunt foarte lenți. Ei nu înțeleg că aceasta este principala cunoaștere. Și mai întâi de toate trebuie să știți asta, athāto brahma jijñāsā, acea cunoaștere superioară. Acest lucru este necesar. Dar toată lumea neglijează asta. Nu există nici o curiozitate chiar și ceea ce este acel lucru care mișcă acest corp. Nu există nici o investigație. Ei se gândesc automat, prin combinarea acestei materii ... Acestea continuă să persiste în acest moment, și atunci când sunt provocați, "Luați voi această substanță chimică și pregătiți forța vie" ei spun: "Nu pot să fac asta". Și ce este asta? Dacă nu o poți face, atunci de ce vorbești nonsensuri, precum "Combinația materiei sau a substanțelor chimice dă viața"? Luați voi substanțele chimice ... Dr. Svarūpa Dāmodara de la Universitatea din California, un profesor mare a venit la o lecție despre evoluția chimică și l-a provocat imediat, precum "Dacă vă dau substanțele chimice, puteți produce viață?" El a spus: "Nu pot. asta" (chicotește) Deci aceasta este poziția lor. Ei nu pot dovedi asta. Ei nu pot face asta.