MO/Prabhupada 0457 - Singura lipsă este conștiența de Kṛṣṇa
Lecture on SB 7.9.6 -- Mayapur, February 26, 1977
Știința înseamnă nu doar observare, ci și experimentare. Asta este complet. În caz contrar e o teorie. Nu este știință. Deci ei au diferite teorii. Astea pot fi făcute de oricine. Aceea nu este... Dar adevărul este că Kṛṣṇa este spiritual și El este Supremul. Nityo nityānāṁ cetanaś cetanānām (Kaṭha Upaniṣad 2.2.13). Aceasta este ordinul vedic. Dumnezeu este nitya suprem, veșnic, și suprema ființă vie. În dicționar se mai spune: "Dumnezeu înseamnă ființa supremă". Ei nu pot înțelege "suprema ființă vie". Dar în Vede se spune nu doar ființa supremă, ci suprema ființă vie. Nityo nityānāṁ cetanaś cetānām eko yo bahūnāṁ vidadhāti kāmān (Kaṭha Upaniṣad 2.2.13). Aceasta este descrierea lui Dumnezeu. Deci, este foarte greu să înțelegem chiar substanța spirituală și ce să mai vorbim despre Dumnezeu. Începutul cunoașterii spirituale este de a înțelege în primul rând ce este spiritul. Și ei consideră inteligența sau mintea ca fiind spirit. Dar aceea nu este spirit. Dincolo de asta. Apareyam itas tu viddhi me prakṛtim parā (BG 7.5).
Deci această perfecțiune, așa cum a avut-o Prahlāda Mahārāja, imediat prin atingerea Personalității Supreme, putem, de asemenea, să o avem și noi. Există această posibilitate și e foarte ușor, pentru că noi suntem decăzuți, mandāḥ - foarte lent, foarte rău. Mandāḥ și sumanda-matayo. Și pentru că suntem răi, toată lumea a fabricat o teorie. Sumanda. Mata. Mata înseamnă "opinie". Și care este opinia? Nu numai mandā dar sumanda, foarte, foarte rău. Sumanda-matayo. Mandāḥ sumanda-matayo manda-bhāgyāḥ (SB 1.1.10) și toate-s nefericite sau nenorocite. De ce? Când există cunoștințe, ei nu le vor accepta. Ei vor teoretiza. Sunt nefericiți. Au cunoștințe de gata, dar ei teoretizează, "Este astfel, este așa, poate ... Poate ... Dacă ..." Acest lucru se petrece. Prin urmare, manda-bhāgyāh. La fel cum aici sunt bani. Cineva nu va accepta acei bani. El va lucra din greu ca porcii și câinii pentru a câștiga banii. Deci asta înseamnă nefericit. Deci mandāḥ sumanda-matayo manda-bhāgyāḥ. Și pentru că manda-bhāgyāḥ, există upadrutaḥ, întotdeauna sunt tulburări, acest război, acel război, celălalt război. De la început, întreaga istorie e pur și simplu război. De ce război? De ce este luptă? Nu ar trebui să fie nici o luptă, pentru că totul este complet, pūrṇam idam (ISO Invocation). Lumea este plină de mila Domnului Suprem, pentru că este împărăția ... Aceasta este și ea împărăția lui Dumnezeu. Dar noi am făcut-o un iad luptând inutil. Asta e tot. Altfel este ... Pentru un devot - pūrṇam. Viśvaṁ pūrṇaṁ sukhāyate. De ce ar trebui să fie lupte? Dumnezeu a oferit totul. Vrei apă? Trei pătrimi din pământ este plin de apă. Dar apa este cu sare. Dumnezeu are un proces cum să o facă dulce. Tu nu poți face asta. Apa pe care o vrei tu. Există suficientă apă. De ce ar trebui să existe deficit? Acum am auzit în Europa că ei se gândeau să importe apă. (râsete) Nu-i așa? Da. În Anglia se gândeau să importe. Este posibil? (râsete) Dar oamenii de știință ticăloși gândesc așa. Ei vor importa. De ce nu? Anglia este înconjurată de apă. De ce nu luați apă? Nu. Nire kari bas na me tilo piyas. "Eu locuiesc în apă, dar mor de sete". (râsete) Aceste filosofii ticăloase ... Sau în ... Cred că în copilăria noastră citeam o carte, o carte didactică de morală, era acolo o poveste cu un vapor naufragiat și cum ei s-au adăpostit într-o barcă, dar unii dintre ei au murit de sete, pentru că nu puteau bea apa din jur. Deci ei trăiau în această apă, dar au murit de sete.
Deci poziția noastră este asemenea. Totul este deplin. Totuși, murim și luptăm. Care este motivul? Motivul este că noi nu îl urmăm pe Kṛṣṇa. Acesta este motivul: absența conștienței de Kṛṣṇa. Guru Mahārāja al meu spunea că întreaga lume este plină de de toate. Singura lipsă este conștiența de Kṛṣṇa. Singura lipsă. Altfel, nu există nici un deficit. Totul este deplin. Și dacă acceptați învățătura lui Kṛṣṇa, atunci veți fi fericiți imediat. Voi puteți face întreaga lume fericită. Această instrucțiune a lui Kṛṣṇa în Bhagavad-gītā, ea e atât de perfectă. Trebuie să fie perfectă, pentru că ea vine de la Kṛṣṇa. Nu este așa-numita teorie a omului de știință. Nu. E instruirea perfectă. Și dacă vom urma instrucțiunile, dacă le vom folosi practic, apoi întreaga lume, viśvaṁ pūrṇaṁ sukhāyate.