MO/Prabhupada 0514 - Aici plăcerea este absența temporară a suferințeiLecture on BG 2.25 -- London, August 28, 1973

Treaba noastră este să devenim brahma-bhūtaḥ. Cine poate deveni? A fost deja explicat. Kṛṣṇa a explicat deja acest lucru, care este versetul? Yaṁ hi na vyathayanty ete. Vyathayanti nu produce durere. Povara materială este întotdeuna chinuitoare. Chiar și acest corp. Este de asemenea o altă povară. Trebuie să o suportăm. Când o persoană nu este deranjată de suferința trupească și de plăcere... Nu există plăcere, doar durere. Aici, plăcerea este doar o mică perioadă de lipsă a durerii. Ca și când ai avea un furuncul aici. Așa este numit? Furuncul? Phoṛā? Întotdeauna este dureros. Dar printr-un tratament medical, când durere este un pic ușurată, te gândești "aceasta este fericire". Dar furunculul este tot acolo. Cum poți să fi fericit? Deci aici, nu poți să fi fericit, dar noi credem că am descoperit atât de multe contracarări. Așa cum pentru o anumită boală am descoperit un medicament. Am făcut facultăți de medicină, fabrici, mari, mari doctori, M. D., FRCS. Dar nu înseamnă că vei trăi la nesfârșit. Nu, domnule, va trebui să mori. Deci furunculul este acolo, iar un pic de tratament medicinal temporar, ar putea... Prin urmare nu există fericire deloc în această lume materială. De aceea Kṛṣṇa spune "De ce te simți fericit? Cu toate acestea, trebuie să mori ceea ce nu este natura ta. Ești etern, dar totuși trebuie să accepți moartea." Janma-mṛtyu-jarā-vyādhi-duḥkha-doṣānudarśanam (BG 13.9). Aceasta este problema ta adevărată.

Dar acești ticăloși nu știu. Cred că moartea este naturală - după moarte totul este terminat. Și cât timp nu mor, atunci trebuie să mă bucur. Ṛṇaṁ kṛtvā ghṛtaṁ pibet. Bucurie înseamnă... Conform cu sistemul nostru indian, plăcerea lor este de a nu consuma carne ca în țările apusene. Plăcerea lor este de a mânca mult ghee, de a deveni dolofani, grași. Asta e bucuria lor. Astfel Cārvāka Muni a recomandat "Acum mănâncă ghee și bucură-te de viață". Kachori, samosā, toate preparate făcute cu ghee. Iar după "Domnule, eu n-am bani. De unde să obțin ghee?" Ṛṇaṁ kṛtvā. "Cerșește, împrumută, fură și ia ghee". Într-un fel sau altul, pe piața neagră sau albă. Adu banii și ghee-ul, asta e tot. Ṛṇaṁ kṛtvā ghṛtaṁ pibet. "Consumă ghee cât mai mult posibil". Ṛṇaṁ kṛtvā ghṛtaṁ pibet yāvād jīvet sukham. Jīvet. Sukhaṁ jīvet. "Astfel să trăiești mult, foarte bine, să te veselești". Aceasta este teoria tuturor filozofilor europeni. Să te veselești. Dar la finalul vieții, filozoful devine paralizat. Veselia sa s-a terminat. Cine este acel filozof care a devenit paralizat? Ei născocesc toate aceste teorii. Nu doar filozofii europei, și un alt filozof din India, Dr. Radhakrishnan, este acum paralizat.

Ei nu înțeleg că există un controlor. Putem teoretiza în atât de multe feluri despre viața noastră fericită. Dar, domnule, nu poți să fi fericit cât timp ai acest corp material. Este un fapt. Janma-mṛtyu-jarā-vyādhi-duḥkha-doṣānudarśanam (BG 13.9). Prin urmare persoanele inteligente ar trebui să... Kṛṣṇa îi face pe toți inteligenți: "Ticăloșilor sunteți în conceptul corporal de viață. Civilizația voastră nu are nicio valoare. Este o civilizație de ticăloși."