MO/Prabhupada 0599 - Conștiența de Krișna nu este ușoară. Nu o poți avea dacă nu te predaiLecture on BG 2.23 -- Hyderabad, November 27, 1972

Într-un alt loc în Brahma-saṁhitā este afirmat: vedeṣu durlabham adurlabham ātma-bhaktau (BS 5.33). Vedeṣu. Dacă pur și simplu studiezi Veda, cu toate că scopul suprem al studierii Vedelor este să-L cunoști pe Kṛṣṇa, dar dacă vrei să studiezi Vedele prin propriul proces speculativ, va rămâne întotdeauna un mister. Vedeṣu durlabham adurlabham ātma-bhaktau (Bs. 5.33). Dacă încerci să te aproprii de un devotat al Domnului, el te poate elibera. Cu siguranță el te poate elibera. Mahīyasāṁ pāda-rajo-'bhiṣekaṁ niṣkiñcanānāṁ na vṛṇīta yāvat, naiṣāṁ matis tāvad urukramāṅghrim (SB 5.7.32). Prahlāda Mahārāja spune că "Nu poți să ai conștiința de Kṛṣṇa..." Naiṣāṁ matis tāvad urukramāṅghrim. Conștiința de Kṛṣṇa nu este ușor de obținut. Nu poți să o ai decât dacă te predai. Niṣkiñcanānām, mahīyasāṁ pāda-rajo-'bhiṣekaṁ niṣkiñcanānāṁ na vṛṇīta yāvat. Atâta timp cât nu obții praful de pe picioarele de lotus ale devotatului, niṣkiñcanānām, care nu are de-a face cu această lume materială - el se preocupă doar cu slujirea Domnului - numai atunci când ai contact cu o astfel de persoană, este imposibil să atingi conștiința de Kṛṣṇa Sunt multe astfel de afirmații în śāstra.

Deci Kṛṣṇa este Adevărul Absolut Suprem, și El este o persoană. Dar nu putem să-L înțelegem dacă nu intrăm în contact cu un kṛṣṇa-bhakta. Prin urmare pentru a-L înțelege pe Kṛṣṇa, El trebuie să descindă ca un bhakta, Domnul Caitanya Mahāprabhu. Śrī-kṛṣṇa-caitanya prabhu nityānanda śrī-advaita gadādhara śrīvāsādi-gaura-bhakta-vṛnda. Deci putem să-L înțelegem pe Kṛṣṇa prin Domnul Caitanya. Deoarece Kṛṣṇa Însuși a venit... kṛṣṇāya kṛṣṇa-caitanya-nāmne. Rūpa Gosvāmī, când L-a întâlnit prima dată pe Caitanya Mahāprabhu... Nu prima, ci a doua dată... L-a întâlnit prima dată pe când era ministru în guvernul lui Nawab Hussein Shah. Iar apoi, după întâlnire, Caitanya Mahāprabhu a dorit ca el să-I îndeplinească misiunea. Astfel acesta s-a decis să demisioneze din serviciul guvernamental și să se alăture lui Caitanya Mahāprabhu pentru a răspândi mișcarea conștiinței de Kṛṣṇa. Prin urmare când Rūpa Gosvāmī L-a întâlnit pe Caitanya Mahāprabhu la Allahabad, Prayāga, a compus următorul vers în această privință, iar el a spus: namo mahā-vadānyāya kṛṣṇa-prema-pradāya te: (CC Madhya 19.53) "Domnul meu, Tu ești cea mai mărinimoasă încarnare." De ce? "Pentru că Tu distribui kṛṣṇa-prema. Oamenii nu pot să înțeleagă cine este Kṛṣṇa, ce să mai vorbim de kṛṣṇa-prema. Dar această kṛṣṇa-prema, Tu o distribui fără nicio condiție". Namo mahā-vadān... "Prin urmare Tu ești persoana cea mai mărinimoasă și caritabilă". Namo mahā-vadānyāya. Vadānya înseamnă o persoană care este foarte caritabilă, oferă în caritate oricât de mult dorești".