NL/Prabhupada 0153 - Door te schrijven wordt iemands intelligentie getest

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Vorige Pagina - Video 0152
Volgende Pagina - Video 0154 Go-next.png

Door te schrijven wordt iemands intelligentie getest
- Prabhupāda 0153


Interview with Newsweek -- July 14, 1976, New York

Interviewster: Zou u elk van de drie functies die u net noemde - eten, slapen en seks - kunnen toelichten, en me specifiek vertellen welke regels of hints u mensen zou geven die op zoek zijn naar spirituele verlichting om hen te helpen met hun leven op deze manier.

Prabhupāda: Ja. Ja, dat zijn onze boeken. We hebben genoeg stof om te begrijpen. Het is niet iets dat je in een minuut zal begrijpen.

Interviewster: Ik begrijp dat u heel weinig slaapt. U slaapt drie tot vier uur per nacht. Heeft u het gevoel dat dit is wat iedere persoon die spiritueel gerealiseerd is ook zal realiseren?

Prabhupāda: Ja, we zien aan het gedrag van de Gosvāmīs. Ze hadden praktisch geen materiële benodigdheden. Dit eten, slapen, paren en verdedigen, dat hadden ze praktisch niet. Ze zijn alleen met Kṛṣṇa bezig.

Interviewster: Bezig met wat?

Rāmeśvara: Kṛṣṇa's dienst of God's dienst.

Bali-Mardana: Hij geeft het voorbeeld van de voorgaande spiritueel leraren.

Interviewster: Nou, waar ik geïnteresseerd in ben is waarom heeft hij gevonden dat drie tot vier uur slaap de benodigde tijd is om te slapen?

Bali-Mardana: Met andere woorden ... Ze vraagt ​​waarom drie tot vier uur de hoeveelheid slaap is die u neemt. Hoe heeft u die standaard bereikt?

Prabhupāda: Dat is niet kunstmatig. Hoe meer je je bezighoudt met spirituele activiteiten, hoe meer je vrijkomt van materiële activiteiten. Dat is de test.

Interviewster: En dus u bent daar gekomen ...

Prabhupāda: Nee, ik praat niet over mezelf, maar dat is de test. Bhaktiḥ pareśānubhavo viraktir anyatra syāt (SB 11.2.42). Als je vooruitgang maakt in bhakti, in het spirituele leven, dan wordt je ongeïnteresseerd in het materiële leven.

Interviewster: Denkt u dat er een verschil is tussen de verschillende volkeren van de wereld? Met andere woorden, denkt u dat de Indiërs in vergelijking met Europeanen meer de neiging hebben of meer kans hebben om zich te houden aan het Kṛṣṇa-bewustzijn?

Prabhupāda: Nee, elk intelligent mens kan Kṛṣṇa-bewust worden. Dat heb ik al uitgelegd, dat tenzij men heel intelligent is, kan men het Kṛṣṇa-bewustzijn niet opnemen. Het is dus voor iedereen toegankelijk. Maar er zijn verschillende soorten van intelligentie. In Europa, Amerika zijn ze intelligent, maar hun intelligentie wordt gebruikt voor materiële doeleinden. En in India wordt hun intelligentie gebruikt voor spirituele doeleinden. Daarom zie je zo'n hoge spirituele levensstandaard, zoveel spirituele boeken en literatuur. Net als Vyāsadeva. Vyāsadeva had zelf ook een gezinsleven, maar hij woonde in het bos, en zie zijn bijdrage aan de literatuur. Niemand kan het zelfs dromen. Dus door te schrijven wordt iemands intelligentie getest. Alle grote mensen van de materiële wereld, wetenschappers, filosofen, zelfs technici worden erkend door hun boeken, door hun inbreng, niet door hun gigantische lichaam.