RO/Prabhupada 0536 - La ce servește studiul vedelor dacă nu-l înțelegeți pe Krișna?
Janmastami Lord Sri Krsna's Appearance Day Lecture -- London, August 21, 1973
Când Kṛṣṇa se afla pe câmpul de luptă de la Kurukṣetra, cum ați văzut imaginea, El e ca un băiat de douăzeci de ani sau cel mult douăzeci și patru de ani. Dar în acel moment, El avea stră-strănepoți. Prin urmare, Kṛṣṇa este întotdeauna tînăr. Navayauvanam ca. Acestea sunt afirmațiile literaturii vedice.
- advaitam acyutam anādiṁ ananta-rūpam
- ādyaṁ purāṇa-puruṣaṁ nava-yauvanaṁ ca
- vedeṣu durlābhaṁ adurlābhaṁ ātmā-bhaktau
- (Bs. 5.33)
Deci, pentru a-l înțelege pe Kṛṣṇa, pur și simplu dacă citim ca pe o formalitate literatura vedică, va fi foarte greu să înțelegem ceea ce este Kṛṣṇa. Vedesu durlābhaṁ. Deși toate vedele sunt destinate înțelegerii lui Kṛṣṇa. În Bhagavad-gītā se spune, vedaiś ca sarvair aham eva vedyo. Aham eva vedyo. Care este folosul studierii Vedelor dacă nu-l înțelegeți pe Kṛṣṇa? Deoarece scopul final al educației înseamnă înțelegerea Domnului Suprem, tatălui suprem, cauzei supreme. Așa cum se spune în Vedānta-sūtra, janmādy asya yataḥ (SB 1.1.1). Athāto brahma jijñāsā. Brahma-jijñāsā, pentru a discuta despre Adevărul Absolut Suprem, Brahman. Ce este Brahman? Janmādy asya yataḥ. Brahman înseamnă de unde emană totul. Deci, știința, filosofia, înseamnă de a afla cauza ultimă a tuturor lucrurilor. Că aflăm din śāstra, din literatura vedică, că Kṛṣṇa este cauza tuturor cauzelor. Sarva-kāraṇa-kāraṇam. Sarva-kāraṇa-kāraṇam.
- īśvaraḥ paramaḥ kṛṣṇaḥ
- sac-cid-ānanda-vigrahaḥ
- anādir ādir govindaḥ
- sarva-kāraṇa-kāraṇam
- (Bs. 5.1)
Cauza tuturor cauzelor. Ca și cum, încercați să înțelegeți. Eu sunt cauzat de tatăl meu. Tatăl meu este cauzat de tatăl său. El este cauzat de tatăl său, tatăl său ... Continuați căutarea, atunci în cele din urmă veți veni la cineva care este cauza. Dar El nu are nici o cauză. Anādir ādir govindaḥ (Bs 5.1). Eu poate sunt cauza fiului meu, dar eu sunt rezultatul cauzei, tatăl meu. Dar śāstra spune că anādir ādir, El este persoana originară, dar El nu are nici o cauză. Acesta este Kṛṣṇa. Prin urmare, Kṛṣṇa spune că janma karma ca mine divyaṁ yo jānāti tattvataḥ (BG 4.9). Apariția lui Kṛṣṇa este un lucru foarte important. Trebuie să încercăm să-l înțelegem pe Kṛṣṇa, de ce El apare, de ce El vine în această lume materială, care este treaba Lui, care sunt activitățile Lui. Dacă încercăm pur și simplu să-l înțelegem pe Kṛṣṇa, atunci care este rezultatul? Rezultatul este tyaktvā dehaṁ punar janma naiti mām eti kaunteya (BG 4.9). Obții acea nemurire. Scopul vieții este de a atinge nemurirea. Amṛtatvāya kalpate.
Astfel, în apariția lui Kṛṣṇa, vom încerca să înțelegem filosofia lui Kṛṣṇa. Excelența Sa vorbea despre pace. Formula de pace este acolo, vorbită de Kṛṣṇa. Ce este asta?
- bhoktāraṁ yajña-tapasāṁ
- sarva-loka-maheśvaram
- suhṛdaṁ sarva-bhūtānāṁ
- jñātvā māṁ śāntim ṛcchati
- (BG 5.29)
Dacă politicienii, diplomații, încearcă să stabilească pacea în lume ... Națiunile Unite sunt acolo și există multe alte organizații. Ei încearcă să aibă pace reală și liniște, nici o neînțelegere între oameni și oameni, națiune și națiune. Dar asta nu se întâmplă. Asta nu se întâmplă. Defecțiunea este că rădăcina este greșită. Toată lumea se gândește "Este țara mea, este familia mea. Este societatea mea. Este proprietatea mea. " Această "a mea" este o iluzie.