RO/Prabhupada 1058 - Cel ce rostește Bhagavad-gītā este Domnul Śrī Krișna



660219-20 - Lecture BG Introduction - New York

Cel ce rostește Bhagavad-gītā este Domnul Śrī Kṛṣṇa El este menționat pe fiecare pagină din Bhagavad-gītā, ca fiind Personalitatea Supremă a Divinității, Bhagavān. Desigur că uneori cuvântul "bhagavān" se referă la orice persoană puternică sau la un semizeu puternic, și cu siguranţă aici cuvântul bhagavān Îl desemnează pe Domnul Śrī Kṛṣṇa ca fiind o mare personalitate, dar în același timp, trebuie să știm că Domnul Śrī Kṛṣṇa, așa cum confirmă ācārya... precum Saṅkarācārya, Rāmānujācārya, Madhvācārya, Nimbārka Svāmī și Śrī Caitanya Mahāprabhu și mulți alții. În India au existat mulți învăţați cu autoritate și ācārya, vreau să spun autorități ale cunoașterii vedice. Toți aceștia, inclusiv Śaṅkarācārya, L-au acceptat pe Śrī Kṛṣṇa ca Personalitatea Supremă a Divinității. Domnul Însuși afirmă despre Sine că este Personalitatea Supremă a Divinității în Bhagavad-gītā. Și este acceptat ca atare în Brahmā-saṁhitā și toate Purāṇele, mai ales în Bhāgavata Purāṇa: kṛṣṇas tu bhagavān svayam (SB 1.3.28). De aceea trebuie să luăm Bhagavad-gītā așa cum ne indică Însăși Personalitatea Divinității.

În capitolul patru din Bhagavad-gītā Domnul spune:

imaṁ vivasvate yogaṁ
proktavān aham avyayam
vivasvān manave prāha
manur ikṣvākave 'bravīt
(BG 4.1)
evaṁ paramparā-prāptam
imaṁ rājarṣayo viduḥ
sa kāleneha mahatā
yogo naṣṭaḥ parantapa
(BG 4.2)
sa evāyaṁ mayā te 'dya
yogaḥ proktaḥ purātanaḥ
bhakto 'si me sakhā ceti
rahasyaṁ hy etad uttamam
(BG 4.3)

Aici Domnul îl informează pe Arjuna că "Această yoga, acest sistem de yoga, Bhagavad-gītā, L-am vorbit mai întâi zeului-soare iar zeul-soare l-a explicat lui Manu. Manu l-a explicat lui Ikṣvāku, și astfel, prin succesiune disciplică, de la unul la altul, acest sistem yoga s-a răspândit, dar în decursul timpului el s-a pierdut. În consecință, îţi vorbesc din nou despre același sistem de yoga, același sistem de yoga vechi al Bhagavad-gītei, sau Gītopaniṣad. Pentru că ești devotatul și prietenul Meu, prin urmare, este posibil doar pentru tine să înțelegi."

Este esențial de înțeles că Bhagavad-gītā este un tratat destinat în mod special devotaților Domnului. Există trei categorii de transcendentaliști, anume jñānī, yogī și bhakta. Sau impersonaliști, meditatori și devotați. Aici Domnul îi spune clar lui Arjuna: "Eu te fac primul care primește o nouă paramparā. Deoarece vechea paramparā sau lanțul succesiunii disciplice fusese întrerupt, prin urmare, doresc să stabilesc o nouă paramparā în aceeași linie de gândire ce pornea de la zeul-soare către ceilalți. Deci ia-l și distribuie-l! Astfel sistemul, sistemul de yoga din Bhagavad-gītā poate acum să fie răspândit prin tine. Devino autoritatea în înțelegerea Bhagavad-gītei." Deci, aici este o indicație că Bhagavad-gītā este special oferită lui Arjuna, devotatul Domnului, discipolul direct al lui Kṛṣṇa. Și nu doar atât, el este într-o relație apropiată cu Kṛṣṇa ca prieten. Prin urmare, Bhagavad-gītā este înțeleasă de către o persoană care are calități similare cu cele ale lui Kṛṣṇa. Asta înseamnă că el trebuie să fie un devotat, el trebuie să fie într-o relație directă cu Domnul.