SL/Prabhupada 0082 - Krišna je navzoč povsodLecture on BG 4.24 -- August 4, 1976, New Mayapur (French farm)

Učenec: Pravimo, da je Kṛṣṇa navzoč znotraj duše, znotraj srca živega bitja.

Prabhupāda: Kṛṣṇa je navzoč povsod.

Učenec: Kot oseba ali kot energija?

Prabhupāda: V Svoji energiji. Pa tudi kot oseba. Osebe s trenutnimi očmi ne moremo videti, ampak energijo lahko čutimo. Naj pojasnim. Ko v polnosti spoznamo, da je vse brahma, kot pravi ta verz: sarvaṁ khalv idaṁ brahma... Napreden bhakta ne vidi nič drugega razen Kṛṣṇe.

Učenec: Śrīla Prabhupāda, ali med materialno energijo in duhovno energijo dejansko obstaja razlika?

Prabhupāda: Da, obstaja mnogo razlik. Primer, ki sem ga že omenil: električna energija. Na elektriko deluje veliko različnih stvari. Tudi ta diktafon deluje zaradi iste energije, električne energije. Zato Kṛṣṇa pravi ahaṁ sarvasya prabhavaḥ (BG 10.8). On je izvor vsega.

Učenec: Bhagavad-gītā pojasnjuje, da se tekom življenja telo spreminja, ampak vidimo, da črn človek nikoli ne postane bel. Čeprav se telo spreminja, pa znotraj telesa obstaja neka stalnica. Kaj je to? Kako to, da lahko nekoga prepoznamo od njegove mladosti do starosti kljub temu, da se telo spreminja?

Prabhupāda: Ko boš napredoval, boš razumel, da med belimi in črnimi ni razlike. Tako kakor roža, ki zacveti v mnogih barvah, čeprav prihaja iz istega vira. Med rožami kot takimi ni nobene posebne razlike, ampak da bi bilo lepo se pojavijo v mnogih barvah. V sončni svetlobi obstaja sedem barv in iz teh sedmih barv izvira mnogobarvnost. Izvor je v eni, beli barvi iz katere prihaja toliko barv. Je to jasno ali ne?

Učenec: Śrīla Prabhupāda, če je vse ustvaril Kṛṣṇa in je vse podrejeno Njegovi volji, ali res lahko rečemo kaj je dobro ali slabo?

Prabhupāda: Ne obstaja ne dobro ne slabo, to je umska izmišljotina. Ampak na splošno, vse v materialnem svetu pomeni slabo.