SL/Prabhupada 0086 - Zakaj obstaja raznolikost?Sri Isopanisad, Mantra 9-10 -- Los Angeles, May 14, 1970

Zakaj lahko najdemo toliko različnih osebnosti? Če so kombinacija žolča, sluzi in zraka, zakaj si niso podobne? Torej, oni ne kultivirajo tega znanja. Zakaj obstajaja raznolikost. En človek se rodi v družini miljonarjev, drugi se rodi in si ne more privoščiti niti polnega obroka dvakrat na dan čeprav se zelo močno bori. Zakaj takšna diskriminacija? Zakaj je nekdo v tako ugodnem stanju? Zakaj drugi ni? Torej obstaja zakon karme, individualnost.

To je torej znanje. Zato Īśopaniṣad pravi, da anyad evāhur vidyayā anyad āhur avidyayā. Tisti, ki so v nevednosti, kultivirajo drugačno obliko napredka v znanju. in tisti, ki dejansko imajo znanje, ga kultivirajo na drugačen način. Navadnim ljudem niso všeč naše aktivnosti, zavest Kṛṣṇe. So presenečeni. Gargamuni mi je včeraj zvečer povedal, da ljudje sprašujejo: "Kje dobite toliko denarja? Kupujete tako veliko avtov in velikih cerkvenih posestev in denvno vzdržujete petdeset, šestdeset ljudi in uživate. Kaj je to?" (Smeh) Torej so presenečeni. In mi smo presenečeni, zakaj ti malopridneži tako trdo delajo samo za polnjenje svojega trebuha. Torej Bhagavad-gītā pravi, yā niśā sarva-bhūtānāṁ tasyāṁ jāgrati saṁyamī. (BG 2.69) Mi vidimo da ti ljudje spijo in oni gledajo na nas kot da zapravljamo čas. To je nasprotujoče stališče. Zakaj? Ker je njihova smer delovanja drugačna, naša smer delovanja se razlikuje. Torej, inteligentna oseba naj sodi čigavo delovanje je dejansko pravilno.

Te stvari so zelo lepo predstavljene v vedski literaturi. Obstaja pa še ena, tako kot Īśopaniṣad, podobno obstaja še ena Upaniṣada, Garga Upaniṣad. Tako je potekaj pogovor med možem in ženo in oba sta bila zelo učena. Mož je ženo učil. Etad viditvā yaḥ prayāti sa eva brāhmaṇa gargi. Etad aviditvā yaḥ prayāti sa eva kṛpanā. To je prava kultura znanja, ta ki... Vsi, ki se rodijo bodo morali umreti. Ne obstajajo različna mnenja o tem. Mi bomo umrli oni bodo umrli. In oni se na to lahko odzovejo "Govorite o rojstvu, smrti, starosti in bolezni. Želite morda reči, da ker gojite znanje o zavesti Krišne, boste osvobojeni teh štirih principov napada matere narave. Ne. To ni dejstvo. Dejstvo je, da Garga Upaniṣad pravi, etad viditvā yaḥ prayāti. Ta, ki zapusti telo z znanjem kaj je, sa eva brāhmaṇa, he is brāhmaṇa. Brāhmaṇa... Ponujamo vam sveto vrv. Zakaj? Samo poskušajte spoznati skrivnost življenja. To je brāhmaṇa. Vijānataḥ. Prebrali smo v tem verzu, vijānataḥ. Tisti, ki zapusti telo s poznavanjem stvari kot dejansko so, je brāhmaṇa.