SL/Prabhupada 0313 - Vse zasluge gredo KrišniLecture on SB 3.26.42 -- Bombay, January 17, 1975

Dolžnost bhakte je častiti. On zase ne sprejme nobene zasluge. Pravzaprav ni ničesar, za kar bi si lahko pripisali zasluge. Vse zasluge gredo Krišni. Bhakta ničear ne zahteva, niti ni mogoče. Čeprav je lahko zelo zelo velik bhakta, ne bo nikoli zahteval zaslug za svoje slavilne dejavnosti. Njegove slavilne dejavnosti pomenijo čaščenje Krišne. To je njegovo slavilna dejavnost, ne tako kot tako imenovani materialisti, ki si vedno pripisujejo zasluge. Ne. Sva-karmaṇā tam abhyarcya siddhiṁ vindati mānavaḥ (BG 18.46). Sva-karmaṇā. Lahko se ukvarjate s kakršnim koli delom na katerem koli oddelku. Toda s trudom svojega dela uveljavite obstoj Boga, Krišne, in vse, kar je bilo storjeno, je bilo opravljeno s strokovnim upravljanjem Krišne. Sonce vzhaja ob točno določenem času in je nastavljeno natančno na ta čas. In temperatura je skladna z različnimi letnimi časi, gibanje, uttarāyaṇa, dakṣiṇāyana - vse je urejeno tako strokovno po odredbi Vsevišnjega. Mayādhyakṣeṇa prakṛtiḥ (BG 9.10). Mislim, da sonce ne deluje samodejno tako lepo. Ne samodejno. Poveljnik je tam, Krišna. Yasyājñayā bhramati sambhṛta-kala-cakraḥ. Sonce je tako močna snov v tem vesolju. Obstaja na milijone sonc. To je samo eno sonce - toda pod upravo Krišne. Yac-cakṣur eṣa savitā sakala-grahāṇāṁ rājā samasta-sura-mūrtir aśeṣa-tejāḥ. Aśeṣa-tejāḥ, neomejena svetloba, neomejen ogenj, neomejena toplota. Aśeṣa. Aśeṣa-tejāḥ. Ni primerjave s sončno svetlobo in sončno toploto. Ni primerjave v tem vesolju. Neomejeno. Milijone in milijone let iz sonca prihajata svetloba in toplota, vendar se ne zmanjšata. To je enako, kot je bilo pred milijoni let in po milijonih let dajanja svetlobe in toplote je enaka količina še vedno tam.

Torej, če je mogoče, da materialne stvari, potem ko dajo neomejen vir toplote in svetlobe, še vedno ostanejo enake, podobno Vsevišnji Gospod s širjenjem svoje moči s svojo energijo še vedno ostane enak. On se ne zmanjšuje. Pūrṇasya pūrṇam ādāya pūrṇam eva avaśiṣyate (Īśo Invocation). Torej, če lahko vidimo celo materialni predmet, da toplota po izžarevanju milijone in milijone let še vedno ostaja enaka, ohranja enako toplote in svetlobe, Zakaj to ni mogoče za Vsevišnjega? Zato nas Īśopaniṣad obvešča, da pūrṇasya pūrṇam ādāya pūrṇam eva avaśiṣyate. Če ste vzeli vso Krišnovo energijo od Krišne, je še vedno vsa energija tam. Vendar vas bo danes presenetilo. Sodobni bogovi ... Obstaja toliko "sodobnih bogov". Ne želim jih imenovati. Toda en sodobni bog je dal moč svojemu učencu in ko je prišel k zavesti, je jokal. Guru je vprašal učenca: "Zakaj jokaš, gospod?" "Zdaj sem končal vse. Dal sem ti vse. Dal sem ti vse, zato sem zdaj končal." To ni duhovno. To je materialno. Imam sto rupij. Če ti plačam sto rupij, potem je moj žep prazen. Toda Krišni to ni všeč. Krišna lahko naredi sto tisoče in milijone Krišen; še vedno je on Krišna. To je Krišna. Moč se nikoli ne izčrpa. Temu se reče pūrṇasya pūrṇam ādāya pūrṇam eva avaśiṣyate (Īśo Invocation).

Torej ta imitacija Boga nam ne bo pomagala. Pravi Bog. Pravi Bog,

īśvaraḥ paramaḥ kṛṣṇaḥ
sac-cid-ānanda-vigrahaḥ
anādir ādir govindaḥ
sarva-kāraṇa-kāraṇam
(Bs. 5.1)

Sarva-Karana-kāraṇam, on se nikoli ne izčrpa. On ni nikoli izčrpan. Rečeno je, da

yasyaika-niśvasita-kālam athāvalambya
jīvanti loma-vilajā jagad-aṇḍa-nāthāḥ
viṣṇur mahān sa iha yasya kalā-viśeṣo
govindam ādi-puruṣaṁ tam ahaṁ bhajāmi
(Bs. 5.48)

Milijoni vesolj nastajajo med njegovim dihom in so spet uničeni z njegovim vdihom. Na ta način nastajajo vesolja. Jagad-Anda-nāthāḥ. Jagad-Anda-nāthāḥ. Jagad-Anda pomeni vesolje, in nātha, Gospod vesolja, pomeni Lord Brahmā. Tako je nastala življenjska doba. In kaj je življenjska doba? Obdobje dihanja Mahā-Viṣṇuja.