SL/Prabhupada 0314 - Ne toliko pozornosti telesu, toda vsa pozornost dušiLecture on SB 6.1.10 -- Los Angeles, June 23, 1975

V tej dobi Kali, dobi prepirov in nesporazumov - to se imenuje doba Kali - v tej dobi je to edini način: hari-kīrtanāt. Gibanje sankirtana je hari-kīrtana. Hari-kīrtana ... Kīrtana pomeni petje o slavi Gospoda, Hari-kīrtana. In to je potrjeno tudi v Šrimad Bhagavatamu:

kaler doṣa-nidhe rājan
asti hy eko mahān guṇaḥ
kīrtanād eva kṛṣṇasya
mukta-saṅgaḥ paraṁ vrajet
(SB 12.3.51)

Torej je to priporočljivo, in podobno je o Šri Čaitanji Mahaprabhuju izjava v Šrimad Bhagavatamu tviṣākṛṣṇaṁ ...

kṛṣṇa-varṇaṁ tviṣākṛṣṇaṁ
sāṅgopāṅgāstra-pārṣadaṁ
yajñaiḥ saṅkīrtana-prāyair
yajanti hi sumedhasaḥ
(SB 11.5.32)

Zato je naša glavna dolžnost častiti Čaitanjo Mahaprabhuja. Skrbimo za božanstvo. V ... Najprej se poklonimo Čaitanji Mahaprabhuju skupaj z njegovimi družabniki in potem Guru-Gaurāṅgi, nato pa molimo Radha-Krišni ali Jagannāthu. Ker je ta v dobi Kali yajñaiḥ saṅkīrtana-prāyair yajanti hi sumedhasaḥ, če izvajate sankirtan, to preprosto metodo, tolikokrat, kot je le mogoče, pred Gospodom Čaitanjo, potem je vaš uspeh zagotovljen. Ne potrebujete ničesar drugega. To je priporočljivo: yajñaiḥ saṅkīrtanaiḥ prāyair yajanti hi sumedhasaḥ.

Torej so tisti, ki so inteligentni, uporabili to enostavno metodo samospoznavanja. Več kot mantrate, bolje poteka postopek čiščenja srca. Ceto-darpaṇa-mārjanam (CC Antya 20.12). To je priporočljivo. Ceto-darp ... To je prvo, ker se naše duhovno življenje ne začne, če Ceto-darpaṇa-mārjanam, razen če je ogledalo srca očiščeno. Toda to je najlažji postopek. Če mantrate maha-mantro Hare Krišna v ekstazi, bo prva korist, da bo vaše srce očiščeno. Potem boste lahko videli svojo situacijo, kaj ste, kaj je vaš posel. Če je tvoje srce nečisto, potem ... Tako da nečistoče v srcu ni mogoče očistiti s tem postopkom, sprava. To ni mogoče. Zato ... Parīkṣit Maharaja je zelo inteligenten. Rekel je: "Prāyaścittam atho apārtham (SB 6.1.10)." Apa, apa pomeni "negativno" in artha pomeni "pomen." "To nima smisla." Takoj zavrne prāyaścittam apārtham. "Kakšne koristi bodo tam? On je še vedno nečist. On ne čisti svojega srca, jedra v srcu. " V jedru srca ima vse umazane stvari: "Kako bom goljufal, kako bom trgoval na črnem trgu, kako bom zadovoljil čutila, kako bom šel v prostitutki in pil." Te stvari pustite. Torej, če preprosto greste v tempelj ali cerkev in se pokorite, ne bo koristilo. Vsak mora resno vzeti medoto sankirtana. Ceto-darpaṇa-mārjanaṁ bhava-maha-davāgni-nirvāpaṇam (CC Antya 20.12).

Prvi korak je, da očisti svoje srce. Naslednji korak je bhava-maha-davāgni-nirvāpaṇam. Če je vaše srce očiščeno, potem lahko razumete, kaj je vaš položaj v tem materialnem svetu. In z umazanim srcem ne more razumeti. Če je vaše srce čisto, potem lahko razumete, da "nismo to telo. Sem duhovna duša. Torej, kaj zares delam zase? Sem duhovna duša. Jaz nisem to telo. Jaz milim to telo, ampak kot sem, sem sestradan." To se dogaja. Materialna civilizacija pomeni, da skrbijo za telo in nimajo nobene informacije o duše, ki je v telesu. To je materialna civilizacija. In naše gibanje za zavest Krišne ne daje toliko pozornosti telesu, vendar vso pozornost duši. To je zavest Krišne, ravno nasprotno.

Zato ne morejo razumeti tega gibanja. To je popolnoma duhovno gibanje. To ni materialno gibanje. Zato včasih napačno sklepajo: "Tvoji ljudje so šibkega zdravja. Postali so to in ono. Ne jedo mesa, zato so manj vitalni. " Mi se ne ukvarjajo s vitalnostjo. Zanimamo se za duhovno življenje. Zato včasih narobe razumejo. Kakor koli, ljudje lahko razumejo ali pa ne - ni pomembno. Greš naprej s svojim kirtanom in si zagotoviš, da ni več materialnega življenja. Najlepša hvala.