SL/Prabhupada 0335 - Poučevanje ljudi, da postanejo prvovrstni jogijiLecture on BG 2.24 -- Hyderabad, November 28, 1972

Brahmana moli h Krišni: "Moj dragi Gospod, postal sem služabnik svojih čutov." Tukaj je vsakdo služabnik svojih čutov. Vsi želijo uživati s čuti. Ne uživati - želijo služiti čutom. Moj jezik pravi: "Prosim, odpelji me v takšno in takšno restavracijo in mi daj tako in tako kokošjo juho." Takoj grem. Ne da bi užival, ampak da bi ubogal ukaze mojega jezika. Zato v imenu tako imenovanega užitka, vsi služimo čutom. V sanskrtu se to imenuje go-dāsa. Go pomeni čutila. Torej, če ne postanete gosvami, je vaše življenje uničeno. Gosvāmī. Čuti vam ne morejo ukazovati. Vi morate ukazovati čutom. Takoj ko jezik reče: "Sedaj me boš odpeljal v to restavracijo ali daj mi cigareto," in vi odgovorite: "Ne. Nobene cigarete, nobene restavracije, le kṛṣṇa-prasāda," potem ste gosvāmī. Potem ste gosvāmī. To je značilnost - sanātana. Ker sem večni služabnik Krišne. To se torej imenuje sanatana-dharma. To opisujemo v Ajāmila-upāhhyāni. To stopnjo je mogoče doseči. Tapasā brahmacaryeṇa śamena damena śaucena tyāgena yamena niyamena (SB 6.1.13).

Zato je celotna vedska literatura namenjena temu, kako obvladati čute. Yoga. Yoga indriya-saṁyama. To je joga. Joga ne pomeni, da pokažemo nekaj malo čarovnije. Joga je prvovrstna magija. Če se ukvarjate z jogo ... Videl sem toliko tako imenovanih jogijev, vendar ne morejo nadzorovati želje po kajenju. Vidite. Kajenje in še več takih stvari se dogaja. In še vedno se imajo za jogije. Kakšne jogije? Jogi je tisti, ki je nadvladal čute. Damamena damena brahmacaryeṇa. Obstaja ... V Bhagavad-giti, kjer je opisan sistem joge, je vse to razloženo. Pred petimi tisoč leti je Arjuna poslušal o tej jogi, o obvladovanju čutov. Bil je gṛhastha in tudi politik, ker je pripadal kraljevi družini. Boril se je za zmago nad kraljestvom. Tako je Arjuna odkrito rekel: »Dragi moj Krišna, jaz ne morem postati jogi, ker je to zelo težko. Prosiš me naj se usedem na samotno mesto, sveto mesto, in v pokončni drži preprosto osredotočim pogled na konico tvojega nosu, mojega nosu, toliko stvari je ... Ampak jaz tega ne zmorem. " Odkrito Ga je zavrnil. Zato je Krišna, le da bi spodbudil svojega prijatelja in bhakto ... Razumel je, da Arjuna postaja razočaran. Odkrito priznava, da tega ne bo zmogel. Arjuna je pravzaprav politik. Kako je mogoče, da bi postal jogi? Toda naši politiki se hvalijo, da prakticirajo jogo. Kakšno jogo? Je postal politik več kot Arjuna? V tej padli dobi? Pred pet tisoč leti so bile razmere neprimerno bolj ugodne za to. In sedaj, v tako neugodnih pogojih, nazadovanem stanju, želite postati tako imenovani jogi? To ni mogoče. Kṛte yad dhyāyato viṣṇum (SB 12.3.52). Joga pomeni meditirati na Višnuja. To je bilo mogoče v Satya-yugi. Tako kot Vālmīki. Meditiral je šestdeset tisoč let in dosegel popolnost. Kdo bo živel šestdeset let? Torej, to ni mogoče. Zato je Krišna, da bi ga spodbudil ... Pravzaprav je Arjuni razložil cilj joge.

yoginām api sarveṣāṁ
mad-gatenāntar-ātmanā
śraddhāvān bhajate yo māṁ
sa me yuktatamo mataḥ
(BG 6.47).

Prvorazredni jogi. Kdo je to? Yoginām api sarveṣāṁ mad-gatenāntar-ātmanā. Kdor vedno misli name, na Krišno."

To gibanje za zavest Krišne izobražuje ljudi, da postanejo prvorazredni jogiji. Mislite na Krišno. Hare Kṛṣṇa, Hare Kṛṣṇa, Kṛṣṇa Kṛṣṇa, Hare Hare / Hare Rāma, Hare Rāma, Rāma Rāma, Hare Hare. To ni izmišljotina. To je realno dejstvo. Lahko postanete jogi. Lahko postanete Brahman. Brahma-bhūyāya kalpate.

māṁ ca yo 'vyabhicāreṇa
bhakti-yogena sevate
sa guṇān samatītyaitān
brahma-bhūyāya kalpate
(BG 14.26)

Torej tisti, ki postane realiziran, samospoznan človek, brahma-bhuta, (SB 4.30.20) brahma-bhūtaḥ prasannātmā (BG 18.54), le kaj mu še ostane? To je končni cilj življenja, postati ahaṁ brahmāsmi. Vedska literatura nas uči: "Ne mislite, da pripadate materiji. Vi ste Brahman." Krišna je Para-brahman in mi smo podrejeni Brahman. Nitya-kṛṣṇa-dāsa. Mi smo služabnik Brahman. On je gospodar Brahman. Torej, namesto da bi razumel, da sem služabnik Brahman, mislim, da sem gospodar Brahman. To je še ena iluzija. To je še ena iluzija.