SL/Prabhupada 0336 - Kako to, da so nori na BogaLecture on SB 1.2.5 -- Aligarh, October 9, 1976

Trenutno se nahajate v tej državi, recimo v Indiji in v naslednjem življenju, ker ste prisiljeni zamenjati svoje telo, v naslednjem življenju se morda ne boste rodili v Indiji. Morda se boste rodili na rajskem planetu ali v živalskem kraljestvu. Za to ni nobenega jamstva. Krišna pravi tathā dehāntara-prāptir (BG 2.13). Smrt pomeni menjavo telesa. Katero vrsto telesa boste dobili, pa je odvisno od višje sile. Lahko pa tudi sami vplivate na to. Tako kot, če opravite izpit za zdravnika, potem obstaja možnost, da postanete zdravnik, da dobite službo v državnem zdravstvenem svetu, vendar morate biti prej izbrani s strani zdravniške zbornice in tako naprej. Veliko je pogojev. Podobno, izbira naslednjega telesa ni vaša odločitev. Ta izbira je odvisna od višje avtoritete. Karmaṇā daiva netreṇa jantur dehopapattaye (SB 3.31.1). Tega ne vemo o naslednjem življenju. Niti si ne prizadevamo izvedeti, kakšno bo naslednje življenje. Ko zapustimo svoje telo, moramo v naslednjem življenju sprejeti novega.

Zato moramo biti pripravljeni na to. Priprava torej pomeni, v Bhagavad-gīti je rečeno yānti deva-vratā devān (BG 9.25). Če se pripravljate na odhod na višji planetarni sistem: Candraloko, Sūryaloko, Indraloko, Svargaloko, Brahmaloko, Janaloko, Maharloko, Tapoloko - toliko jih je, na stotine. Če želite iti tja, potem se ustrezno pripravite. Yānti deva-vratā devān pitṟn yānti pitṛ-vratāḥ. Torej, če hočete iti na Pitrloko, lahko greste tja. Če hočete iti na višji planetarni sistem, na Devaloko, lahko greste tja. In če želite ostati tukaj, lahko ostanete tukaj. In če hočete iti na loko, Goloka Vṛndavano, mad-yājino 'pi yānti mām (BG 9.25). Lahko greste tja. Nazaj domov, nazaj k Bogu. To je mogoče. Krišna pravi tyaktvā dehaṁ punar janma naiti mām eti (BG 4.9). Če želite, se lahko vrnete domov, nazaj k Bogu. To je mogoče. Inteligentne osebe morajo zatorej vedeti: "Če grem na Devaloko, kakšen je rezultat odhoda tja. Če grem na Pitṛloko, kakšen je rezultat. Če ostanem tukaj, kakšen je rezultat. In če grem nazaj domov, nazaj k Bogu, kakšen je rezultat." Najboljši rezultat je, če se lahko vrnete domov, nazaj k Bogu in nato Krišna pravi, kakšen je rezultat tega. Rezultat je tyaktvā dehaṁ punar janma naiti (BG 4.9), da se nikoli več ne rodite v tem materialnem svetu. To je torej največji dosežek. Punar janma naiti mām eti.

Mam upetya tu kaunteya
duḥkhālayam aśāśvatam
nāpnuvanti mahātmānaḥ
saṁsiddhiṁ paramāṁ gatāḥ
(BG 8.15)


To je najvišja popolnost. Zato je tu rečeno: sa vai puṁsāṁ paro dharmo yato bhaktir adhokṣaje (SB 1.2.6). Torej, če se želite vrniti domov, nazaj k Bogu, potem yato bhaktir adhokṣaje. To sredstvo morate sprejeti, bhakti. Bhaktyā mām abhijānāti yāvān yaś cāsmi tattvataḥ (BG 18.55). Krišno ali Vrhovnega Gospoda ni mogoče razumeti s karma in jnana jogo. Noben proces ne bo zadostoval za razumevanje Krišne. Zato morate slediti ta proces, ki ga priporoča Krišna bhaktyā mām abhijānāti yāvān yaś cāsmi tattvataḥ (BG 18.55). Zato ne gledamo predstav o Krišnovih zabavah, razen če jih igrajo in prikazujejo bhakte. Brez profesinalcev. To je prepovedano. Caitanya Mahāprabhu ni nikoli gledal takih predstav. Kajti Krišno je mogoče razumeti le s procesom bhakti. Yato bhaktir adhokṣaje (SB 1.2.6). Brez bhakti tega ni mogoče. Če se želimo zares vrniti domov, nazaj k Bogu, potem moramo sprejeti proces bhakti. To je gibanje za zavest Krišne.

Naše gibanje, to gibanje za zavest Krišne, vzgaja ljudi, kako postati napredni v predanem služenju in kako se vrniti domov, nazaj k Bogu. In to ni zelo težka naloga. Zelo enostavno je. Če ne bi bilo enostavno, zakaj nas potem Evropejci, Američani zdaj jemljejo resno? Po mojem, vsaj pred desetimi leti, pred začetkom tega gibanja, večina od njih ni vedela, kdo je Krišna. Zdaj so vsi Krišnove bhakte. Celo krščanski duhovniki so presenečeni. V Bostonu je nek krščanski duhovnik priznal: "Ti fantje, to so naši fantje, ki prihajajo iz krščanske ali judovske skupine. Pred tem gibanjem nas niso hoteli niti pogledati, ali vprašati kakšno vprašanje o Bogu ali priti v cerkev. Popolnoma so zanemarili te stvari. In zdaj, kako to, da so nori na Boga?" Presenečeni so. "Zakaj? Zakaj so postali tako ...?" Ker so sprejeli ta proces. Proces je pomemben. Zgolj špekulacije ... Bhakti ni teoretična. Je praktična. Yato bhaktir adhokṣaje. Če želite sprejeti proces bhakti, to ni špekulacija. Pravzaprav se morate vključiti v proces. Yato bhaktir adhokṣaje. Ta proces je

śravaṇaṁ kīrtanaṁ viṣṇoḥ
smaraṇaṁ pāda-sevanam
arcanaṁ vandanaṁ dāsyaṁ
sakhyam ātma-nivedanam
(SB 7.5.23)