SL/Prabhupada 0358 - V tem življenju bomo prišli do rešitve. Nič več. Ne bomo prišli več nazajLecture on BG 7.14 -- Hamburg, September 8, 1969

Kako bomo srečali smrt? Kot mačke in psi? Kakšen je torej smisel človeškega življenja? Mačke in psi so dobili telesa. Oni ravno tako srečajo smrt. In jaz imam telo, jaz bom ravno tako srečal smrt. Sem torej namenjen za srečanje s smrtjo kot mačke in psi? Kakšen človek sem potem? Ne. V śāstrah je rečeno labdhvā su-durlabham idaṁ bahu-sambhavānte (SB 11.9.29). Po mnogih, mnogih evolucijah različnih vrst telesa ... Razumete evolucijsko teorijo. Ni ravno tako kot Darwinova teorija, ampak ta evolucijski proces je prisoten . To je priznano v vedski literaturi. Od nižjih živalskih vrst do višjih živalskih vrst. To človeško obliko življenja je torej treba razumeti. Sedaj imam to človeško obliko življenja po mnogo, mnogo nižjih vrstah življenja. Labdhvā su-durlabham. In to je zelo redko. Vi štejete, tisti ki so biologi, štejte koliko različnih življenjskih vrst obstaja. Obstaja 8.400.000 življenjskih vrst. Od tega je človeške oblike zelo malo. Od 8,400,000 je človeških vrst le 400,000; v primerjavi z živalskimi vrstami, izredno majhna količina. Od tega je veliko neciviliziranih ljudi. Oni so skoraj živali. Potem je tu še civilizirana oblika človeškega bitja, tako kot smo mi. Izmed njih, oni ne vedo... Veliko jih ne ve kaj je duhovno življenje. Manuṣyāṇām. To je tudi zapisano v Bhagavad-gītā: manuṣyāṇāṁ sahasreṣu (BG 7.3). Od več tisočih ljudi je eden zainteresiran, da reši probleme. Ne vsak. Vsak, niti ne ve kaj je problem. Niti jim ni mar. Oni mislijo, "V redu naj bo problem." Mi smo dobili to življenje, dajmo čutno uživati. Torej oni so skoraj živali. Toda tisti, ki so radovedni, kako rešiti problem, so dejansko kot človeška bitja. Drugi sploh niso človeška bitja. So skoraj živali.

Tako, da imate to priložnost. To telo je treba pravilno uporabiti, kako rešiti problem. Če se preprosto podamo v valove cikla rojstva in smrti, različnih tipov teles, to ni zelo dobra inteligenca. Sploh ni inteligenca. To človeško obliko življenja bi bilo torej treba uporabiti, z namenom kako rešiti problem. To je Vedska civilizacija. Več pozornosti namenjajo reševanju problemov, resničnim problemom. Materialistični način življenja pomeni povečati in ustvariti probleme. To ni popolna človeška civilizacija. Popolna človeška civilizacija je, da moraš sedeti zelo mirno, tiho in filozofsko misliti, Kako rešiti ta problem? Kje naj dobim znanje? To je človeška oblika. Celotna Vedska navodila so takšna. Zdaj uporabite to obliko življenja, da bi rešili problem. Ne umrite, preden pride smrt najdite rešitev. Ne umrite kot mačke in psi. Ne. In tisti, ki poskuša... Vede pravijo, etad viditvā yaḥ prayāti sa brāhmaṇaḥ: "Tisti, ki umre, potem ko je poskušal rešiti težave, je brāhmaṇa." In tisti ki umrejo kot mačke in psi, oni se imenujejo kṛpaṇa. Kṛpaṇa pomeni zelo neinteligentna oseba.

Torej mi ne bi smeli umreti kot mačke in psi. Mi bi morali umreti kot brahmane. Če tudi v enem življenju ni prišlo do rešitve, potem dobiš priložnost v naslednjem življenju. Ravno tako kot vsi ti fantje, ki so prišli do nas, potrebno je razumeti, da so poskušali v svojem prejšnjem življenju rešiti problem, vendar ni bil dokončan. Obstaja še ena priložnost. Te stvari so zapisane v Bhagavad-gītā. Torej sedaj to življenje, bi morali biti odločni. Tisti, ki pridejo v stik z zavestjo Krišne in so inicirani da jo izvajajo, oni morajo biti izredno odločni da bodo v tem življenju dosegli rešitev. Nič več. Nič več povratka nazaj. To bi morala biti naša odločnost. Torej to gibanje za zavest Krišne je z namenom, da napravimo rešitev za vse probleme življenja in gremo nazaj domov, nazaj k Bogu, kjer dobimo večno, blaženo življenje. To je povzetek in vsebina gibanja zavesti Kṛṣṇe.