SL/Prabhupada 0382 - Dasavatara Stotra 2. delPurport to Sri Dasavatara Stotra -- Los Angeles, February 18, 1970

Naslednja inkarnacija je Vāmana, škrat. Gospod Vāmana se je pojavil pred Bali Mahārājom. To je bila tudi še ena goljufija. Bali Mahārāja je osvojil vse univerzalne planete, kar je preveč zmotilo polbogove. Tako je Vāmana Mahārāja... Vāmanadeva je šel do Bali Mahārāja, da "Daj mi nekaj miloščine. Jaz sem brāhmaṇa. Prišel sem prositi od tebe." Torej je Bali Mahārāja rekel:" Da. Dal ti bom." Torej hotel je samo tri korake zemlje. Z enim korakom je bilo pokrito celotno vesolje, navzgor, z drugim korakom pa je bila pokrita druga polovica. Pri tretjem koraku je Bali Mahārāja povedal: "Ni več prostora. Prosim, daj noge na mojo glavo. Še vedno je prostor na moji glavi." Vāmanadeva je bil zelo zadovoljen z žrtvovanjem Bali Mahārāja. Vse je dal za Gospoda. Torej je eden od velikih avtoritet. Od dvanajstih avtoritet je Bali Mahārāja eden od avtoritet ker je žrtvoval vse, da bi zadovoljiv Gospoda.

In naslednji je Paraśurāma. Paraśurāma je enaindvajsetkrat naredil pokol z ubijanjem vseh kṣatriya kraljev. Kṣatriya kralji so bili v tistih časih zelo nepošteni, zato jih je ubil 21-krat. Pobegnili so od tu in tam. In iz zgodovine Mahabharata se razume, da je v tem času nekaj kšatriy zbežalo in šlo v Evropo. In Indoevropska zaloga je iz teh kšatrij. To je zgodovina, zgodovinske informacije iz Mahābhārate.

Potem je naslednja inkarnacija Gospod Rāma. Boril se je z Ravano, ki je imel deset glav. Torej ... In naslednja inkarnacija je Balarama. Balarama je starejši brat Krišne. On je inkarnacija Saṅkarṣaṇe, naslednje ekspanzije Krišne. Bil je zelo bele polti in nosil je modra oblačila in z Njegovim plugom je bil včasih jezen na reko Yamuno in poskušal je izsušiti reko Yamuno. Ta opis je podan tukaj. In Yamunā se je iz strahu strinjala s predlogom Balarame. In naslednja inkarnacija je Gospod Buddha. Gospod Buddha, je zanemarjal Vedska načela. Zato je obravnavan kot ateist. Kdor se ne strinja z Vedskimi načeli, se šteje za ateista. Tako kot tisti, ki ne verjamejo v Biblijo, se imenujejo pogani, podobno so tisti, ki ne sprejemajo Vedskih načel imenovani ateisti. Torej Gospod Buddha, čeprav je inkarnacija Kṛišne, je rekel, "Ne verjamem v Vede." Kaj je bil razlog? Razlog za to je bil rešiti uboge živali V tem času so ljudje žrtvovali uboge živali z razlogom iz Ved. Tako demonske osebe želijo nekaj storiti pod zaščito avtoritet. Tako kot veliki odvetnik zavzema zaščito zakonske knjige in zakon naredi nezakonit. Podobno so demoni tako inteligentni, da izkoristijo prepoved knjižnih odredb in naredijo vse neumnosti. Torej so se te stvari dogajale. V imenu Vedskih žrtvovanj so ubijali živali kot karkoli. Torej je Gospod postal zelo sočuten do teh ubogih živali, in pojavil se je kot Gospod Buda in njegova filozofija je bila nenasilje. Njegova filozofija je bila ateistična, ker je rekel: "Ni Boga. Ta kombinacija snovi je manifestacija in vi razstavite te materialne elemente tam bo praznina in ne bo občutka užitka in bolečine. To je nirvana, končni cilj življenja.“ To je bila Njegova filozofija. Toda Njegovo dejansko poslanstvo je bilo, da ustavi ubijanje živali, da bi ustavil ljudi od toliko grešnih dejavnosti. Torej je tudi Gospod Buddha v teh molitvah. Tako bodo ljudje presenečeni, da je Gospod Buddha označen kot ateist in Vaiṣṇave še vedno ponujajo svoje spoštljive molitve Gospodu Viṣṇuju. (Buddhi). Zakaj? Ker Vaisnave vedo kako Bog deluje za Svoje različne namene. Drugi tega ne vedo.

Naslednja inkarnacija je Kalki. To se bo še zgodilo. Kalki avatār se bo pojavil ob koncu tega obdobja, Kali-yuga. Doba Kali-yuge, trajanje te dobe se bo še odvilo, hočem reči, še 400.000 let. Torej na koncu Kali, to pomeni v zadnji fazi, po približno 400.000 letih se bo pojavila inkarnacija Kali. To je napovedano v Vedski literaturi, prav tako, kot je bil pojav Gospoda Bude napovedan v Śrīmad-Bhāgavatamu. Šrimad-Bhagavatam je bil sestavljen pred pet tisoč leti in Gospod Buddha se je pojavil pred približno 2500 leti. Torej je bila pojavitev Gospoda Budhe predvidena, da se bo na začetku Kali-yuge pojavil Gospod Buddha. To je bila napoved in je dejansko postala resnična. Podobno je tudi z napovedjo o Kalki avatarju in ta se bo izkazala za resnično. Torej bo takrat posel Gospoda Kalkija preprosto ubijati. Ni navodil. Tako kot... V Bhagavad-giti je Gospod Kṛṣṇa dal navodila v obliki Bhagavad-gite. Toda ob koncu Kali-yuge bodo ljudje tako zelo degradirani, da ne bo več možnosti za dajanje navodil. Tudi ne bodo mogli razumeti. Takrat bo edino orožje, da se jih ubije. In tisti, ki ga ubije Gospod, dobi tudi odrešenje. To je Božja vse milostna kvaliteta. Ali varuje ali ubija, rezultat je enak. Torej bo to zadnja faza te Kali-yuge in potem se bo spet začela Satya-yuga, doba religioznosti. To so izjave Vedske literature.