SL/Prabhupada 0430 - Čejtanja Mahaprabhu pravi, da je vsako ime Boga tako močno kot sam BogLekcija BG 2.11 -- Edinburgh, 16. Srpnja, 1972

nāmnām akāri bahudhā nija-sarva-śaktis
tatrārpitā niyamitaḥ smaraṇe na kālaḥ
etādṛśī tava kṛpā bhagavan mamāpi
durdaivam īdṛśam ihājani nānurāgaḥ
(CC Antya 20.16)

Caitanya Mahāprabhu govori, da je vsako ime Boga enako kot Bog sam. Ker je Bog Absoluten, ni nobene razlike med Njegovim imenom, obliko ter njegovimi zabavami. Nič ni različno od Boga. To je absolutno znanje. Advaya-jñāna. Torej, če izgovarjaš sveto ime Boga, to pomeni, da si v direktnem stiku z Bogom. Ker ime Boga se ne razlikuje od Boga. Poskušajte razumeti. Podobno, kot če se dotakneš ognja, bo ogenj reagiral. Če ne veš, ali veš, kaj je kvaliteta ognja, to ni pomembno. Če se dotakneš ognja, bo ogenj reagiral. Podobno, kot če izgovarjaš sveta imena Boga, bo to povzročilo neko reakcijo. Primer, ko daš železno palico v ogenj. Postane topla, toplejša, in postopoma, postane rdeča in vroča. V stiku z ognjem, železna palica postane ogenj, čeprav sama ni ogenj. Ampak v stiku z ognjem postane ogenj in postane taka kot ogenj. Ko pa je vroča in rdeča, če se z njo dotakneš česarkoli, bo zagorela. Isto kot če vedno ohranjaš stik z Bogom, postopoma postaneš svet ali božji. Ne postaneš Bog ampak postaneš svet, božji. In takoj ko postaneš svet, bodo vse tvoje božje sposobnosti prišle na plan. To je znanost. Poskušajte razumeti. Smo delci Boga, prav vsako živo bitje je. Lahko preučiš Boga, kaj je, tako da preučiš sebe. Sem delec Boga in prav tako ko iz vreče riža vzameš par zrn riža, lahko vidiš kakšne kvalitete je riž v vreči. Isto je Bog je veličasten, to je vredu. Ampak če preučimo sebe potem lahko razumemo kaj je Bog. Tako kakor, da vzames kapljico iz oceana. Lahko razumeš katere kemijske snovi sestavljajo to kapljico in ocean. To je meditacija, da preučiš samega sebe. Kaj sem jaz? Če je nekdo preučil samega sebe, potem lahko razume Boga. Vprašajte se: Kdo sem jaz? Če meditiraš na sebe, potem razumeš da si individualna oseba. Individualna oseba pomeni da imaš svoje mnenje in jaz svoje. Zato se včasih ne strinjamo, ker smo vsi individualci. In zato ker smo vsi individualci, kot delci Boga, potem je tudi Bog individualen. Kot sem jaz oseba je tudi Bog oseba. Bog ne more biti brezoseben. Če dojemamo Boga kot pravega, vsevišnjega očeta.. To verjamejo kristjani in vse druge religije. Tudi mi to verjamemo, v Bhagavad-gītī Kṛṣṇa reče: ahaṁ bīja-pradaḥ pitā (BG 14.4) - Jaz sem oče vseh živjih bitij. Torej če je Bog oče vseh živjih bitij in smo mi živa bitja, in smo individualne osebe, kako je lahko potem Bog brezoseben? Bog je oseba. Temu se reče filozofija, temu se reče logika.

V tem svetu imamo izkušnjo, da želimo ljubiti nekoga. Kogarkoli. Tako je tudi v živalskem svetu. Lev ima prav tako rad mladičke. Prisotna je ljubezen. Reče se ji prema. Prav tako je ta ljubezen prisotna v Bogu. In ko pridemo v kontakt z Bogom bodo naša dejanja bazirana na ljubezni. Ljubim Kṛṣṇo, ali Boga, in Kṛṣṇa ljubi mene. To je naša izmenjava občutkov. Tudi če ne berete Vedskih spisov - seveda vam bo to pomagalo, Če boste samo globoko preučili kaj je Bog, boste razumeli kaj je Bog. Jaz sem vzorec Boga, majhen vzorec, kot je delec zlata, zlato. Kapljica oceana je prav tako slana kot ocean sam. Prav tako, če preučujemo svojo individualnost in svoje nagnjenosti bomo razumeli kaj je Bog. To je ena stran. In tukaj Bog osebno predstavi Sebe, Kṛṣṇa Reče: "Yadā yadā hi dharmas... (premor) Sveti bhakte in ubiti demone. Ampak vedi, da je Bog absoluten Njegova osvoboditev bhakt ali ubijanje demonov, to je ista stvar. Od Vedskih spisov se učimo, da je demon, ki ga je ubil Bog prav tako osvobojen. Ker je umorjen s strani Boga, se ga je Bog dotaknil.

To je velika znanost. To ni sentimentalno. Bazirano je na filozofiji in na avtoritornih Vedskih spisih. Naša edina želja je, da smatrate to gibanje kot zelo pomembno in potem boste srečni.