SL/Prabhupada 0504 - Srimad Bhagavatam moramo preučevati iz vseh zornih kotov

From Vanipedia


Srimad Bhagavatam moramo preučevati iz vseh zornih kotov
- Prabhupāda 0504


Lecture on SB 1.10.2 -- Mayapura, June 17, 1973

Ta svet je ustvaril Kṛṣṇa in On bi rad videl, da je svet pravilno vzdrževan. In kdo ga bo vzdrževal? Njegov lastni predstavnik. Ne pa demoni. Zato naj bi bil kralj predstavnik Krišne. Ta svet bo pravilno vzdrževal. Vaiṣṇava, ve, kako uporabiti vse za Kṛṣṇo. Cilj te kreacije je, dati tem pogojenim dušam še eno priložnost za osvoboditev. To je namen. Ko je celoten svet uničen, potem vsa živa bitja spet vstopijo v telo Mahā-Viṣṇu-ja. Potem, ko je spet stvarstvo, potem živa bitja spet pridejo ven, glede na njihov prejšni položaj. Ne sprejemamo Darwinove teorije, da iz manj razvitih vrst... Tako oni razlagajo, ampak v kreaciji vse obstaja. Vseh 8.400.000 vrst je prisotnih. Čeprav so gradacije prisotne. Torej glede na prejšnjo karmo karmaṇā daiva-netreṇa (SB 3.31.1), vsak spet pride ven, dobi drug tip telesa in začne svoje delo. Spet še ena priložnost. "Da. Prišli ste do človekovega razuma. Poskusite razumeti svoj odnos s Kṛṣṇo in osvobodite se. Pojdi domov, nazaj domov, nazaj v ... " Če izgubite to priložnost - ta kreacija je namenjena temu - potem spet ostanete tukaj. Ko je vse uničeno, ste v mirujočem stanju, več milijonov let. In potem ste spet ustvarjeni.

To je velika znanost. Vsakdo bi moral poskusiti razumeti, kaj je odgovornost človeškega življenja. In da se uči o tej odgovornosti, mora človeško družbo voditi dober kralj, kot je Mahārāja Yudhiṣṭhira. Zato naj bi bil kralj predstavnik Boga. Potem ko je ubil te demone, Kuru, kuror vaṁśa-davāgni-nirhṛtaṁ saṁrohayitvā bhava-bhāvano hariḥ niveśayitvā nija-rājya īśvaro yudhiṣṭhiram ...

Ko je videl, "Mahārāja Yudhiṣṭhira je na prestolu sveta," On..., prīta-manā babhūva ha, postal je zadovoljen: "To je Moj pravi predstavnik in lepo bo vladal."

Tako, da se ti dve stvari dogajata. Tisti, ki poskušajo imeti oblast zaradi njihovih osebnih ambicij, bodo usmrčeni. Ubili jih bodo. Tako ali drugače bodo umorjeni. In osebe, ki prevzemajo odgovornost za vzdrževanje države kot predstavniki Kṛṣṇe, bodo dobili blagoslove od Krišne in On bo zadovoljen. Torej v sedanjem trenutku tako imenovana demokracija, ... Nihče ni predstavnik Kṛṣṇe. Vsi so demoni. Vsi so demoni. Kako lahko potem pričakujete mir pod tako vlado? To ni mogoče. Če želiš... Tudi mi moramo razmišljati politično, ker navsezadnje so vsa živa bitja del Kṛṣṇe, in Kṛṣṇa želi, da bi se lahko vrnili domov, nazaj k Bogu.

Torej dolžnost Vaiṣṇave je, da se ljudje postopoma izobražujejo za zavest Krišne. Morda bi bilo bolje, če bi le lahko, tudi mi imeli politično moč. Ker je veliko strank, komunistična stranka, kongresna stranka, ta stranka, ta stranka, tako bi morala biti tudi Krišnova stranka. Zakaj ne? Takrat bodo ljudje veseli, če Kṛṣṇina stranka pride na oblast. Takoj bo mir. V Indiji je toliko klavnic. Obstajajo ... Govori se, da deset tisoč krav pobijejo vsak dan, v deželi, kjer so hoteli ubiti kravo, je Mahārāja Parīkṣit takoj vzel svoj meč: "Kdo si?" Na tej zemlji zdaj pobijejo deset tisoč krav vsak dan. Torej pričakujete mir? Pričakujete blaginjo? To ni mogoče. Če torej nekega dne predstavnik Kṛṣṇe pride na oblast, potem bo takoj ustavil vse te klavnice, vse te bordele, vse te pivnice. Potem bo prišlo do miru in blaginje. Bhūta-bhāvana, Kṛṣṇa bo zadovoljen: "Tu je Moj predstavnik."

Torej je veliko stvari, ki jih moramo razumeti od Śrīmad-Bhāgavatama, popolno znanje, vse znanje, ki ga potrebuje človeška družba. Moramo ga proučiti z vseh zornih kotov, ne zgolj z občutki, sentimentom. To je Śrīmad-Bhāgavatam.

Najlepša hvala.