SL/Prabhupada 0505 - Nemogoče je rešiti to teloLecture on BG 2.18 -- London, August 24, 1973

Pradyumna: "Le materialno telo neuničljivega, neizmerljivega in večnega živega bitja je uničeno; zato se bojuj, potomec Bharate. "

Prabhupāda:

antavanta ime dehā
nityasyoktāḥ śarīriṇaḥ
anāśino 'prameyasya
tasmād yudhyasva bhārata
(BG 2.18)

Prabhupāda: antavanta ime dehā nityasyoktāḥ śarīriṇaḥ Śarīriṇaḥ, To je množinsko število. Śarīriṇaḥ. Torej śarīrin ali śarīrī pomeni lastnika śarīre ali telesa. Šarira pomeni to telo in śarīrin tisti, ki ima telo. Torej je množinsko število śarīriṇaḥ. Kṛṣṇa na različne načine prepričuje Arjuno, da je duša drugačna od tega telesa. Torej to telo, antavat, bo uničeno. Kakorkoli poskušate, tako znanstveno, ali z nanašanjem kozmetičnih in drugih stvari, ne morete rešiti telesa. To ni mogoče. Antavat. Antavanta pomeni, anta pomeni konec, vad pa pomeni imeti. Torej, "Tvoja dolžnost je, da se boriš zdaj pa žaluješ, da bo truplo tvojega dedka, učitelja ali sorodnikov, uničeno in da boš nesrečen. To je v redu, nesrečen boš, a tudi če se ne boš boril, bo njihovo telo uničeno danes ali jutri ali recimo nekaj let po tem. Zakaj torej ne bi opravljal svoje dolžnosti? To je bistvo. "In kar se tiče duše, tvojega dedka, učitelja in drugih, so nitya, večne. " Že pojasnjeno, nityasya uktāḥ.

Kṛṣṇa pravi tudi ukta. Ukta pomeni "je rečeno". Ne, da si jaz sedaj nekaj izmišljujem, neko teorijo. Ne. Rečeno je. Je že utemeljeno. In tudi avtoritete v Vedski literaturi so to dejale. To je način predstavitve dokazov. Tudi Kṛṣṇa, Vsevišnja Božanska Osebnost, ne teoretizira. Rekel je: "rečeno je," pooblaščeno. Anāśino 'prameyasya. Anāśinaḥ. Nāśinaḥ pomeni uničljivo, anāśinaḥ pa neuničljivo. Śarīriṇaḥ, duša, anāśinaḥ, ne bo nikoli uničena. In aprameyasya. Aprameyasya, neizmerljiva. Prav tako jo ni mogoče izmeriti. V Vedski literaturi je opisana meritev, ampak sami ne morete izmeriti. Vse, toliko stvari je opisano v Vedski literaturi. Torej tako ste napredni v znanstvenih spoznanjih, vendar niti ne morete reči, da to ni dejstvo. Niti ne morete oceniti. Tako kot so v Padmi Purāṇi izražene vrste živih bitij: jalajā nava-lakṣāṇi. Vodnih živali je devetsto tisoč. Torej ne morete reči: "Ne, ni jih devetsto tisoč. Manj jih je ali več." Ne morete videti, koliko življenskih vrst obstaja v vodi. Morda imate, biologi, so mogoče kaj eksperimentirali, vendar ni mogoče videti devetsto tisoč vrst. To ni mogoče. Jalajā nava-lakṣāṇi sthāvarā lakṣa-viṁśati.