SL/Prabhupada 0551 - Naši študentje imajo boljšo okupacijo - sladke krogliceLecture on BG 2.62-72 -- Los Angeles, December 19, 1968

Prabhupāda: Paraṁ dṛṣṭvā nivartate (BG 2.59). Param, če imaš kaj boljšega, potem se lahko odrečeš slabši kakovosti. To je naša narava. Tako kot naši učenci, ameriški učenci, so bili vsi navajeni jesti meso. Ampak zdaj že druga učenka pripravlja sladke kroglice, ISKCON kroglice in pozabljajo jesti meso. Ne marajo več jesti mesa. Imajo boljši okus, za sladke kroglice. (smeh) Podobno je tako. Ko imaš boljše opravilo ... Hrepenimo po užitku. Ānandamayo 'bhyāsāt (Vedānta-sūtra 1.1.12). Vsako živo bitje išče užitek. To je njegova narava. Tega ne morete ustaviti. Če prenehate ... Tako kot otrok, ki išče nekaj užitka, nekaj polomi in uživa. Ampak ne, to ... Razbija, vendar preprosto uživa v tem lomljenju. Podobno ne vemo, kaj je užitek v tem materialnem konceptu življenja. Razbijamo in gradimo. V vaši državi sem že večkrat videl. Lepo stavbo podrejo in na tem mestu spet postavijo drugo zgradbo. Vidiš?Podiranje in grajenje. Razbijanje in ... "O, ta stavba je stara. Podri jo." To je ista otroška igra. Vidiš? To je preprosto samo zapravljanje dragocenega časa te življenjske oblike. Podirati in graditi, podirati in graditi. "Ta motor je neuporaben. Še en model '69." In na tisoče ljudi je očaranih nad tem modelom '69. Vidiš? Kaj je to? V bistvu gre samo za podiranje in grajenje,podiranje in grajenje. Tako kot delajo otroci. Vidiš? Torej, če nekdo nima višjega opravila v zavesti Krišne, se bo zagotovo ukvarjal s tem podiranjem in grajenjem, podiranjem in grajenjem. To je otroško udejstvovanje. Paraṁ dṛṣṭvā nivartate (BG 2.59). In do zdaj naši učenci v zavesti Krišne, poskušajo dobiti dve uri več kot štiriindvajset ur. Dobili so toliko, toliko angažmajev.

Torej, če nekdo ni vključen v zavesti Krišne, potem mora biti vključen v mājo, ista stvar. Ljudje so lahko zahvalni takšnemu udejstvovanju, "Oh, tako zelo je zaslužen ta človek. Razdrl je tako lepo stavbo in spet zgradil še eno lepo zgradbo. " Torej, to je zelo lepo pri materialni oceni, toda po duhovni oceni, je to preprosto zapravljanje časa. (poje) Hari hari biphale janama goṅāinu, ta pesem. (poje) Manuṣya-janama pāiyā, rādhā-kṛṣṇa nā bhajiyā, jāniyā śuniyā biṣa khāinu. Zavestno, namenoma, pijem strup. Strup. Zakaj strup? Zapravljanje časa te dragocene človeške oblike življenja je pitje strupa. Tako kot človek pije strup. Ne ve, kakšno bo njegovo naslednje življenje. Postal bo duh. Za kazen dolgo let ne bo imel tega materialnega telesa. Ste že videli? Gaurasundara je napisal en članek o duhovih v našem časopisu Nazaj k bogu. V Angliji tisti duh, ki se je boril s Cromwellom? Še vedno se bojujejo. Ponoči se slišijo spopadi. Vidiš? Torej strup pomeni, da je ta človeška oblika življenja priložnost, da pridete v zavest Krišne in se vrnete k Bogu. Če pa ne sodelujemo v tej zavesti Krišne, se preprosto vključimo v to podiranje in grajenje, potem preprosto pijemo strup. To pomeni, da bom naslednje življenje vržen v krog rojstva in smrti v 8.400.000 vrstah življenjskih oblik in moje življenje bo izgubljeno. Ne vemo, koliko milijonov let bom moral potovati v tem ciklu rojstva in smrti. Zato je to strup.