SL/Prabhupada 0554 - V sredini Pacifiškega oceana tega Maya svetaLecture on BG 2.62-72 -- Los Angeles, December 19, 1968

Tamāla Kṛṣṇa: 67: "Tako kot čoln na vodi odnese močan veter, tako lahko že en sam od neobvladanih čutov, na katerega se um osredotoči, odnese človekovo inteligenco. "

Prabhupada: Da. Če bi ... Recimo na Tihem oceanu, ste na ladji in lepo sedite, če pa nimate zmožnosti nadzora, vas lahko en val tega Tihega oceana potopi na dno morja. Torej je to potrebno. Smo sredi Tihega oceana tega māyika sveta. Saṁsāra-samudra. Imenuje se samudra. Torej lahko v vsakem trenutku našo ladjo obrne, če nimamo nadzora. Da.

Tamāla Kṛṣṇa: 68: "Zato, o Arjuna, močnih rok, kdor čutom omeji stik s predmeti čutne zaznave, ima vsekakor neomajno inteligenco.

Prabhupada: Da. Zdaj pa tisti, katerega čuti so obvladani ... To človeško življenje je namenjeno obvladovanju čutov. Tapaḥ. Temu se reče tapasja, pokora. Recimo, da sem navajen na neko vrsto uživanja. Zdaj pa sem zavesten Krišne. Moj duhovni učitelj ali sveti spis pravi: "Ne delaj tega." Torej na začetku lahko čutim nekaj neprijetnosti, če pa to lahko prenašaš, je to tapasja. To je tapasja. Tapasja pomeni, da čutim nekaj neprijetnosti, telesno, a to toleriram. Temu se reče tapasja. In ta človeška oblika življenja je mišljena za to tapasjo. Ne pa zato, ker moja čutila zahtevajo to zadovoljstvo,to takoj storim. Ne. Treniral se bom tako, da bom kljub temu, da bodo moja čutila to zahtevala, "Dragi moj gospod, dajte mi to možnost," bom rekel: "Ne. Ne morete." Temu se reče gosvāmī ali svāmī. V tem trenutku smo vsi, ustvarili smo svojega svāmīja ali obvladali čute in ko dejansko postanete mojster čutov, potem ste svāmī ali gosvāmī. To je pomen svāmīja in gosvāmīja. To ni obleka. Tisti, ki ima moč nadzora, tisti, ki ga ne vodijo čutila, tisti, ki ni služabnik čutil. Moj jezik narekuje: "Vzemite me v to restavracijo in pojejte zrezke." Kaj je to zrezek? Zrezki?

Bhakta: Zrezek.

Prabhupāda: Zrezek? Kako se to črkuje?

Bhakta: z r e z e k.

Prabhupada: Tako ali tako ... Ali pa ocvrti piščanec. Da. Torej jezik mi narekuje. Če pa lahko nadzirate jezik, "Ne. Dal ti bom sladke kroglice. Ne pojdite tja. "(Smeh) Potem boste postali gospodar čutov. Vidiš? Ostali se trudijo samo, da "Ne hodi tja". To je nemogoče. Jezik mora imeti nekaj lepega. V nasprotnem primeru ni mogoče. To je umetno. Če jeziku daste nekaj lepšega od tega ocvrtega piščanca ali zrezka ali tega ali onega, potem se bo ustavil. To je politika. To je naša politika. Lahko mu damo kazein, ocvrt z rižem. Kako dobro je. Pozabil bo jesti meso. Torej, to je politika zavesti Krišne. Vsem čutilom bi se moralo nekaj priskrbeti. Umetno jih ne ustavite. To ni mogoče. To ni mogoče. Drugi, preprosto umetno poskušajo ustaviti delovanje čutov. Ne. To ni mogoče.