SL/Prabhupada 0558 - Naš položaj je mejen - v vsakem trenutku lahko pademoLecture on BG 2.62-72 -- Los Angeles, December 19, 1968

Prabhupada: Da. Ali pa najprej njegovo. Da.

Bhakta:: Rečeno je, da ko enkrat dosežeš Vse Višnjo božansko osebnost, ko se vrneš k Krišni, ne padeš več na materialni nivo. Govori pa se tudi, da od tam prvotno tudi prihajamo. Če smo prišli od tam, kako da smo potem padli, če smo že bili tam?

Prabhupada: Da. Tako kot ta primer, da osebnosti, kot sta Brahmā in Śiva, včasih postanejo žrtve māye. Torej, naša, hočem reči, nevarnost padca vedno obstaja, vedno je ta nevarnost.. In ker smo božji delčki in ker smo zdaj v materialnem svetu, treba je razumeti, da smo padli dol. Toda zgodovine padca ne morete izslediti. To je nemogoče. Toda naš položaj je mejen. V vsakem trenutku lahko doživimo padec. Ta težnja obstaja. Zato se imenujemo mejna energija. Toda eno ... Tako kot je zelo preprosto razumeti. Vsi so nagnjeni k temu, da zbolijo. Ali ni tako? Ko ste enkrat zboleli, ni potrebno ugotavljati kdaj ste zboleli. Bolani ste, opravite zdravljenje, to je vse. Podobno smo tudi v materialnem stanju življenja. Samo pojdite na zdravljenje in takoj ko ozdravite, bodite previdni, da ne padete več. Toda obstaja možnost, da padete in spet zbolite. Ne pa , ko enkrat ozdravite, ni več možnosti, da bi zboleli. Obstaja možnost. Zato bomo zelo previdni. Da.

Bhakta: V Bhagavad-giti na strani 41 piše, da je Brahma drugi duhovni učitelj. Mislil sem, da vsi duhovni učitelji živijo večno; toda Brahmā ne živi večno.

Prabhupada: Da. Večno živimo. S spremembo telesa ne umremo. Ti živiš večno, jaz živim večno. Smrt pomeni, da spremenimo to telo, to je vse. Tako kot si preoblečete obleko. Ko zamenjate svojo obleko, še ne pomeni, da umrete. Podobno sprememba tega telesa še ne pomeni smrti. Ali to, da se pojavite v drugem telesu, še ne pomeni dejansko rojstva. Rojstva in smrti živega bitja ni, sprememba telesa pa poteka v našem materialnem stanju. To se jemlje kot rojstvo in smrt. Pravzaprav ni rojstva in smrti. Ja?

Madhudviša: Prabhupada, ali za tistega, ki časti Budho obstaja kakšen planet, kamor bo odšel ...

Prabhupada: Hmm?

Madhudviṣa: Za tistega, ki časti Gospoda Budo,

Prabhupada: Ja?

Madhudviṣa: v bhakti-gaṇa (?) Pravijo ali na nek način nekakšna vdana služba, storjena Gospodu Budi, ali bo potem odšel na planet, na katerem vlada gospod Buda ali ...

Prabhupada: Da. Obstaja nevtralna stopnja. To ni planet. To je mejni položaj med duhovnim in materialnim svetom. Toda spet mora iti dol. Razen če nekdo vstopi na duhovno nebo in zavzame svoj položaj na nekem duhovnem planetu ... Tako kot letiš po nebu. Če ne dobite zavetja planeta, boste morali spet priti dol. Ne morete vedno leteti po nebu. To ni mogoče. To je nevtralen nivo. Niti na drugem planetu niti na tem planetu ne letijo. Kako dolgo boste leteli? Poiskati morate zavetje. Če pa nimate zavetišča na višjih planetih ali v višjih razmerah, boste morali priti nazaj dol. Torej ... Isti primer se lahko ponovi. Recimo, če greš v vesolje ... Tako kot moški s sputnikom. Ljudje mislijo: "Oh, kam je šel, tako visoko, tako visoko." A nikamor ni šel. Spet prihaja dol. Torej je to lažno ploskanje: "Oh, tako visoko je šel." Kakšna je korist, če gremo tako visoko? Naslednji trenutek greš dol. Ker nimate moči za vstop na drug planet. Kaj vam bo torej pomagal vaš stroj, ta sputnik ali ta letala? Spet moraš priti dol. Namesto tega boste padli dol v nek Atlantski ocean ali Tihi ocean in nekdo bo prišel po vas. Vidiš? Takšen je vaš položaj. Torej praznina pomeni leteti v nebo in biti na to ponosen, "Tako visoko sem se dvignil, tako visoko sem se dvignil, tako visoko sem se dvignil." (smeh) Ta neumni človek ne ve, kako dolgo se bo obdržal na tem visokem položaju. Vidiš? Prišel bo nazaj dol.