SL/Prabhupada 0580 - Ne moremo izpolniti svojih želja brez posredovanja BogaLecture on BG 2.21-22 -- London, August 26, 1973

Sarvasya cāhaṁ hṛdi sanniviṣṭaḥ, "sedim v vsakem srcu." Poiščite Boga, poiščite Krišno. Na večih mestih v vseh vedskih literaturah, guhāyām. Guhāyām pomeni v srcu. Sarvasya cāhaṁ hṛdi sanniviṣṭo mattaḥ smṛtir jñānam apohanaṁ ca (BG 15.15). Vrhovni direktor Krišna sedi tam in vse režira, "Zdaj si želi to živo bitje na ta način izpolniti svoje želje." Usmerja materialno naravo. "Zdaj pa na ta način za tega bedaka pripravite vozilo, karoserijo. Želi uživati. V redu, naj uživa. "To se dogaja. Vsi smo malopridneži, saj si izmišljujemo nove načine življenja. "Mislim." Torej razmišljate. Takoj ko razmišljaš ... Toda svojih želja ne moremo izpolniti brez Božje odobritve. To ni mogoče. A ker vztrajamo, svojo željo si želim izpolniti na ta način," Krišna odobri: "V redu." Tako kot otrok, ki vztraja, da nekaj dobi. Oče pa mu da: "V redu, vzemi." Torej vsa ta telesa, ki jih dobimo, čeprav s sankcijo Vrhovnega Gospoda, toda on z zadržkom odobri ta telesa: "Zakaj si ta nespametni človek to želi?" To je naše stališče. Zato končno Kṛṣṇa pravi, sarva-dharmān parityajya, (BG 18.66) "Odpovejte se tej norosti," želim si to telo, želim si tisto telo, na ta način želim uživati življenje "- odpovej se vsem tem neumnostim. "

Torej tukaj v vedskih literaturah ugotovimo, da se tako Gospod kot živo bitje, nahajata v srcu. Živo bitje, jiva, ima želje, ki jih Gospodar odobri, in prakṛti ali materialna narava daje telo. Dragi gospod, telo je pripravljeno ,pridite sem. Zato je prvotni vzrok zapletanja ali osvoboditve naša želja. Kot si želimo. Če želite, če se želite osvoboditi te posledice rojstva, smrti, starosti in bolezni, je vse že pripravljeno. In če želite nadaljevati to zapletanje, to spremembo telesa, vāsāṁsi jīrṇāni ... Ker v tem materialnem telesu ne morete uživati duhovnega življenja. S tem materialnim telesom lahko uživate v tem materialnem svetu. In če želite uživati v duhovnem življenju, potem morate uživati v duhovnem telesu. Ker pa nimamo podatkov o duhovnem življenju in duhovnem uživanju, pa preprosto hočemo uživati v tem svetu. Punaḥ punaś carvita-carvaṇānām (SB 7.5.30), žvečimo že prežvečeno. Ista spolnost, isti moški in ženska, ki uživata doma. In tako gresta spet na goli ples. Predmet je enak, spolnost, tu ali tam. Vendar razmišljajo: "Če grem v klub gledat golo žensko ki pleše, bo to zelo prijetno." Tako se imenuje punaḥ punaś carvita-carvaṇānām (SB 7.5.30), žvečiti prežvečeno. Enako spolno življenje źe žvečiš doma, potem pa enako žvečiš še v klubu. Žvečimo že prežvečeno. Nobene rase ni. Ni humorja, ni draži; zato so razočarani. Ker je stvar ista. Tako kot če žvečite sladkorni trs in izsesate sok, in spet, če žvečite že prežvečimo, kaj boste potem dobili? So pa tako topoglavi, taki malopridneži, da ne vedo. Skušajo uživati, hočem reči, užitek, ki so ga že uživali in okusili. Punaḥ punaś carvita-carvaṇānām (SB 7.5.30). Adānta-gobhir viśatāṁ tamisraṁ punaḥ punaś carvita-carvaṇānām. Človek ... To boste ugotovili, ko imajo psi, spolno življenje nimajo sramu. Torej, mnogi pohotni ljudje stojijo tam in to vidijo. Videti pomeni, da so to tudi pripravljeni storiti: "Tudi jaz bi tako užival na ulici." In včasih to tudi storijo. To se dogaja. Punaḥ punaś carvita-carvaṇānām (SB 7.5.30).