SL/Prabhupada 0586 - Pravzaprav, da sprejmemo telo, še ne pomeni, da tudi umremoLecture on BG 2.20 -- Hyderabad, November 25, 1972

Torej mi naredimo nekaj načrtov v tem življenju in moje, to materialno telo, to grobo telo je končano, je mrtvo, ampak moja ideja, v subtilnem telesu, v mislih, ostaja. In zato ker to ostane v mojih mislih, torej da izpolnim svojo željo, moram sprejeti drugo telo. To je zakon transmigracije duše. Duša je tako s svojim načrtom prenesena v drugo grobo telo. In skupaj z dušo obstaja Nadduša, Vrhovna Božanska Osebnost. Sarvasya cāhaṁ hṛdi sanniviṣṭo mattaḥ smṛtir jñānam apohanaṁ ca (BG 15.15). Torej Nadduša, Vrhovna Božanska Osebnost, daje inteligenco: "Zdaj si si želel uresničiti ta načrt. Zdaj imaš primerno telo in lahko to narediš." Torej ugotavljamo, da je nekdo velik znanstvenik. Ali pa zelo dober mehanik. To pomeni, da je bil v zadnjem življenju mehanik, naredil si je nek načrt, in to življenje dobi priložnost in si izpolni svojo željo. Nekaj odkrije in postane zelo cenjen, znan človek. Ker karmiji, hočejo tri stvari: lābha-pūjā-spremljaṣṭhā. Želijo si nekaj materialnega dobička in želijo materialno češčenje, in lābha-pūjā-spremljaṣṭhā, in stabilnost. To je materialno življenje. Tako drug za drugim skušamo imeti nekaj materialnega dobička, nekaj materialnega češčenja, materialnega ugleda. In zato imamo različne tipe telesa. In tako gre naprej. Pravzaprav to sprejetje telesa še ne pomeni, da bom umrl. Jaz sem tam. V subtilni obliki sem tam. Na jāyate na mriyate. Torej ni govora o rojstvu in smrti. To je preprosto samo preobrazba telesa. Vāsāṁsi jīrṇāni yathā vihāya (BG 2.22), kot bo razloženo v naslednjem verzu:

vāsāṁsi jīrṇāni yathā vihāya
navāni gṛhṇāti naro 'parāṇi
tathā śarīrāṇi vihāya jīrṇāny
anyāni saṁyāti navāni dehī
(BG 2.22)

Dehī, živo bitje, preprosto menja obleko. To je obleka. To telo je obleka. Zdaj vprašanje je ... Tako kot je bilo nekaj razprave, da duša nima oblike. Kako je lahko? Če je to, to telo je moja obleka, kako nimam oblike? Kako je obleka dobila obliko? Moj plašč ali majica ima obliko, ker moje telo ima obliko. Imam dve roki. Zato ima tudi moja obleka, moj plašč, dve roki. Moja majica ima tudi dve roki. Če je to obleka, to telo, kot je opisano v Bhagavad-gītā - vāsāṁsi jīrṇāni yathā vihāya (BG 2.22) - torej če je to obleka, potem moram imeti obliko. Sicer kako je narejena ta obleka? To je zelo logičen zaključek in zelo enostavno razumeti. Če jaz nimam svoje oblike, kako je obleka dobila obliko? Kakšen je odgovor? Vsakdo lahko reče? Kako je lahko izvirno živo bitje brez rok in nog? Če je to telo moja obleka ... Tako kot ti greš k krojaču. Izmeri vam roko, nogo, prsi. Nato je izdelan vaš plašč ali majica. Podobno, ko imate določeno vrsto obleke, domnevati je, da imam svojo obliko, duhovno obliko. Te trditve nihče ne more oporekati. In razen našega tako imenovanega argumenta moramo sprejeti izjavo Krišne. ... Ker je On avtoriteta.